Karting • GK4 Kartseries

Youri Bonte dendert nietsontziend naar eclatante zege in Mariembourg: "Ik zei: yes, come on, come on!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 november 2021 21:35 • Print artikel

MARIEMBOURG – Hij kon maar amper stil blijven staan, zaterdag na afloop van de finale in de Junioren-klasse. Want karter Youri Bonte wist zich met zijn blijdschap geen raad na zijn huzarenstukje op een kletsnatte baan van Mariembourg. De vijftienjarige snelheidsduivel uit Vrouwenpolder was erin geslaagd de finale te winnen met een voorsprong van maar liefst zes seconden. Zo pakte hij op overtuigende wijze de dagzege tijdens de vijfde ronde van de GK4 Kart Series.

Youri Bonte

“Wat een weekend, niet normaal”, jubelde Youri direct na de race. Zes seconden voorsprong, niet normaal. Ik moest als tweede starten en ik dacht: de nummer drie moet een goede start kunnen hebben. En dat was ook zo. Ik had wel een goede exit waardoor ik de kart aan de binnenbocht naast de zijne kon zetten in bocht één. Ik wilde de nummer één in de hairpin achterin inhalen, maar hij verdedigde, slim gedaan.”

“Maar na de chicane maakte hij een foutje, waardoor ik heel dicht op zijn bumper zat. Even later haalde ik hem in. Ik was er echt blij mee. Ik zat in mijn helm te juichen, en ik zei: yes, come on, come on! Ik was helemaal blij. Daarna was het nog wel even koppie erbij gehouden, focussen en gewoon mijn ding doen. Ik weet dat ik snel ben in de regen. Ik moest geen stomme dingen doen en dat heb ik dan ook niet gedaan.”

En zo denderde hij op zijn superieure TD Kart met een straatlengte voorsprong als eerste voorbij het zwart-wit geblokt. Sensationeel, dat zeker, maar echt verbazen deed het niet. “De trainingen gingen al goed. Vrijdag was het al deels nat. En toen ging ik al echt hard. Ik had vertrouwen en we gingen met een goed gevoel naar de zaterdag. We wisten dat het zou gaan regenen. Dat vond ik wel best. Het mag van mij altijd wel regenen.”

Youri voelt zich in zijn element op een natte baan. De eerste twee races van de dag waren ook in de regen en die won hij nota bene allebei. Jammer genoeg kreeg hij na afloop van de eerste race een tijdstraf van tien seconden omdat hij bij de start te vroeg buiten de corridor had gestuurd. “Dat was jammer. Daardoor werd ik als derde geklasseerd.”

Youri Bonte

Niettemin had hij dankzij de weersomstandigheden weer veel punten gepakt voor het kampioenschap. En dan te bedenken dat hij nog maar twee jaar geleden niks van regenrijden moest hebben. “Ik weet dat ik toen nog niet blij was als het ging regenen.”

Hoe kan het dan dat hij nu zo goed is in die omstandigheden? “Ik heb in de winter niet normaal zitten trainen. Heel het weekend lang. En het volgende weekend weer. In Mariemboug, in Genk. Regen, droog. Toen hebben we de kart heel goed leren kennen. In de regen ook. Ik ben heel blij natuurlijk dat het regenrijden dus toch in me zit.”

Dankzij zijn sublieme demonstratie in Mariembourg staat hij met nog één ronde te gaan nog steviger op de eerste plaats van het kampioenschap. De zesde en laatste ronde van de titelstrijd wordt over een kleine drie weken gehouden op het circuit van Genk. Daar moet het natuurlijk gaan gebeuren, daar moet hij de titel binnenhalen. “Ik heb er wel vertrouwen in. Dat moet goed komen!”

Youri Bonte bedankt zijn ouders en Thierry Delré voor de support.

Youri Bonte zoekt nog sponsors, die hem willen steunen in zijn raceactiviteiten. Geïnteresseerden kunnen meer informatie krijgen via youribonte57@zeelandnet.nl.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS