Karting • GK4 Kartseries

Jules Vanhulle rondt zeer succesvol seizoen in stijl af: Nederlands Kampioen IAME en de titel in GK4 Kart Series!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 januari 2024 11:45

GENK - Hij won als Belg het NK IAME en de GK4 Kart Series: karttopper Jules Vanhulle uit Ieper kent een enorm succesvol seizoen in de sterk bezette IAME Senior-klasse. Twee titels in één seizoen! Beter wordt het bijna niet. Vandaag nam de razendsnelle Belg zijn bokalen in ontvangst bij de huldiging van de GK4 op Kartbaan Oldenzaal. Bovendien won Jules ook de titel Race of Champions, waarin alle kampioenen van 2023 in de diverse kartklassen het tegen elkaar opnamen. De jonge piloot en zijn en vader Kurt blikken terug op de fantastische prestaties.

Jules Vanhulle en supporters

Dat hij dit jaar een topseizoen heeft beleefd bewees de piloot van het TD Racing Team opnieuw tijdens de laatste ronde van de GK4 Kart Series. Op het circuit van Genk won hij alle drie de races in de Open Senior-klasse en legde daarmee, zoals verwacht, beslag op de titel. En dan te bedenken dat hij eerstejaars in de klasse is!

De overstap naar de Senioren dit jaar bleek voor hem dan ook ‘zeer goed mee te vallen’. “Ik won dit kampioenschap met bijna het maximumaantal punten, slechts één race kon ik niet winnen. Dus vijf zeges op zes wedstrijden en 637 punten op de 640 maximaal te behalen punten (na schrapresultaten)."

“Maar de meest memorabele race voor mij is ongetwijfeld de Iame NL race in Kerpen dit jaar. Ik had er vroeger nog gereden met mijn Rotax en ik vond dit altijd een hele leuke baan. Deze stond dus met stip aangeduid op mijn kalender en speciaal voor deze wedstrijd ben ik IAME NL gaan rijden dit jaar.”

“Tijdens de trainingen liep het niet meteen top maar op zaterdag morgen vielen even onverwacht als de helse regenbui plots alle puzzelstukjes in elkaar. Ik won de kwalificatie, de twee heats en aan het eind van de dag ook nog eens de finale met als kers op de taart een ticket voor IWF Portimao.”

Geboren in de passie van de autosport, heeft Jules zijn droom om piloot te worden nagejaagd sinds zijn kindertijd in Ieper. "Als kind was ik bezeten door auto’s dankzij het garagebedrijf van mijn vader en bovendien ben ik dan ook nog eens opgegroeid met de film Cars”, zei Jules.

Hij begon zijn reis in de wereld van karting op achtjarige leeftijd bij Worldkarts Kortrijk, en het was liefde op het eerste gezicht. "Ik moest met een kids-kartje rijden maar vanaf de eerste meter was ik verkocht en wou ik iedere sessie sneller en sneller gaan", herinnert Jules zich.

Na zijn tijd bij de BK Kart academy van Kenneth Naessens en Bjorn Bourgonjon. Zijn talent en vastberadenheid leidden hem naar het Bluestar Racing team, een topnaam in Europa op het gebied van indoorkarting. Ondanks zijn succes in indoorwedstrijden, waaronder het winnen van heats op het indoor wereldkampioenschap in Kortrijk, bleef Jules zijn vaardigheden aanscherpen in verschillende disciplines.

Jules' veelzijdigheid als coureur werd verder benadrukt toen hij de overstap maakte naar tweetaktraces. Jules: "De laatste BMC Rotax-race van het seizoen 2018 liet mijn vader me eens proeven van een tweetaktrace en sindsdien ben ik een allround kartpiloot geworden."

Zijn eerste volledige tweetaktseizoen was in 2019. “Daar nam ik met Oeste Kart deel aan de Rotax Max Minimax klasse en eindigde meerdere malen achterin. We kwamen daarna terecht bij SDF Kart team. We kozen voor de Junioren Nationaal-klasse bij de GK4 en mijn eerste IAME-race won ik meteen in Francorchamps met Bjorn Bourgonjon voor de eerste keer als begeleider. Spijtig genoeg werd de competitie wegens de coronapandemie na de tweede race stopgezet en werd ik tweede in de eindstand.”

In 2021 begon Jules aan het seizoen met mijn Exprit-kart om halfweg over te stappen naar het team van Thierry Delré. “Daar voel ik mij tot op vandaag nog steeds heel goed thuis.”

Jules Vanhulle kampioen

Achter elke succesvolle sporter staat een ondersteunend team, en voor Jules is dit niet anders. Zijn ouders hebben hun vakanties opgeofferd om zijn karting ambities te ondersteunen. "Mijn ouders zijn er inderdaad altijd bij, ze hebben in geen jaren nog een kartingloze vakantie genomen, want al hun vrije tijd offeren ze op voor mijn hobby."

Dat kan zijn vader Kurt Vanhulle bevestigen: “Ik durf bijna te zeggen dat het een half time job is die dan nog eens een pak centen kost om alles te regelen voor Jules maar je kan niet beschrijven hoe leuk het is om samen onderweg te zijn naar de wedstrijden, ik zou het voor geen geld ter wereld willen missen.”

Hij is blij dat zijn zoon voor de kartsport koos. “Professioneel zijn we wel met auto’s bezig maar zelf was ik veel meer besmet met het moto virus, mijn helden zijn motocross piloten maar gelukkig koos Jules dus voor 4 wielen.”

Behalve zijn ouders speelt voor Jules daarnaast zijn monteur en vriend, Bjorn Bourgonjon, een cruciale rol in zijn succes. "Hij kent mij ondertussen door en door en weet als geen ander mijn kart af te stellen zoals ik het graag heb", legde Jules uit. “We hebben geen woorden nodig om te zien of alles in orde is.”

Vooruitkijkend, overweegt Jules voor volgend seizoen met TD Racing Team deel te nemen aan de IAME Benelux series, aangevuld met enkele losse races. Hoewel hij ooit de overstap naar rallysport wil maken, is zijn huidige focus gericht op karting. "Ik ga zeker nog twee jaar voluit karten en dan zie ik waar mijn studies mij brengen en wat er nog te combineren valt dan", zegt Jules over zijn toekomstplannen.

Jules bedankt zijn ouders, Bjorn Bourgognon Thierry en Jojo Delré van het TD Racing Team, zijn teamgenoten bij het TD Racing Team. Ook bedankt Jules zijn school, Prizma College in Izegem, die hem in staat stelt zijn sport en opleiding te combineren en natuurlijk zijn sponsoren en suporters.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS