Karting • GK4 Kartseries

Cesc Pieterse maakt zich op voor druk internationaal kartseizoen met Fusion en Progress Racing

Uitgegeven door Frank Korsel • 22 januari 2024 02:13

OLDENZAAL – Het elfjarige karttalent Cesc Pieterse uit Rotterdam nam tijdens de prijsuitreiking van het afgelopen kartseizoen twee geweldige trofeeën in ontvangt voor zijn verdienstelijke prestaties in de GK4 en het NK IAME. Daarnaast deelde Cesc mee dat hij komend seizoen veel internationale wedstrijden gaat rijden én de overstap maakt van de Mini's naar de IAME Junioren met een nieuw team.

Cesc Pieterse, coach Ayrton Walczak en vader Arno Pieterse

“Ik ben derde geworden in de GK4-kartseries in Nederland en België. In het NK IAME ben ik derde geworden én ik heb een set banden gewonnen voor de Mini, maar ik ga naar de Junior”, zei Cesc Pieterse nadat hij zijn bekers in ontvangst nam. Zijn coach Ayrton Walczak zegt lachend: “Dat gaan we wel regelen hoor dat we ze voor de Junior krijgen.”

“Ik ben heel blij dat ik deze twee bekers mee naar huis mag nemen. Ik heb er hard voor gewerkt en het betekent veel voor ons.” Samen met Ayrton was hij dit seizoen begonnen in de Mini’s en Cesc vind het tof dat ze dit seizoen op deze manier hebben kunnen afsluiten. "De laatste race op Mariembourg vond ik het leukst. Toen reed ik tegen heel veel snelle jongens en die kon ik goed bijhouden.”

“We hebben in Genk ons Europees-debuut gemaakt en je bent ook in de finale terechtgekomen op het Wereld Kampioenschap”, tijdens het WK reed de talentvolle jongeling zelfs op de vierde plek rond tussen de wereldtoppers, waar hij zich aan kon meten. “Ik vond het heel bijzonder om dit allemaal mee te maken en dat ik zelfs een beetje mee kon komen”, zegt Cesc bescheiden. In de allereerst heat die Cesc op het WK reed, eindigde hij op een bijzondere vierde plek, wat gaat er op zo’n moment door een karttalent heen? “Ja vierde…”, zegt Cesc bedrukt. “Ik had de jongens van GGM graag willen verslaan”, gaat hij daarna lachend verder.

In de X30-Mini maakte de Rotterdammer een enorm sterke indruk achter op vriend en vijand. Cesc maakt volgend jaar de overstap naar de X30-Junior en heeft een druk programma voor de boeg: “Dit jaar willen we gaan rijden in de X30-Junior. We willen graag de hele Euroseries gaan rijden, inclusief de Wintercup in Valencia. Daar hebben we afgelopen week getraind en daar kwam Cesc enorm goed uit de verf. Onder verschillende omstandigheden liet hij mooi zien wat hij in huis had”, vertelt zijn trainer Ayrton trots. “We gaan ook naar het WK, maar willen eigenlijk per moment kijken wat het beste ritme is voor Cesc. Wat we doen willen we goed doen.”

Over zijn nieuwe kart voor de Junioren is Cesc laaiend enthousiast: “Ik vind het leuk dat de Junior sneller optrekt, dat hij beter remt en dat de topsnelheid hoger ligt. Eigenlijk vind ik gewoon alles beter. Ik heb al eens in de regen gereden en toen spinde ik. Toen hield ik gewoon het gas erop en kwam ik weer recht te staan. Dan zien je al dat deze veel meer power heeft!”

Cesc heeft een aanbod gekregen van het Engelse Fusion Motorsport om voor hen te komen rijden. Ze zien talent in de jonge Pieterse en zien hem graag de Engelse kartbanen trotseren. “Omdat het niveau in Engeland een stukje hoger ligt, kan Cesc zich misschien sneller ontwikkelen en dat zou natuurlijk alleen maar goed zijn”, licht zijn trainer toe. “Het doel is maximale ontwikkeling als coureur en persoon. Als we in Engeland gaan rijden, zal hij ook meer op de Engelse manier moeten rijden.” En hoe gaat het inmiddels met het Engels van Cesc: “It’s really good”, zegt hij lachend. In Nederland/Benelux gaat hij voor het team van Progress Racing van Bas Harting rijden. Volgens trainer Ayrton is Progress Racing als het ware een satelliet-team van Fusion.

Cesc Pieterse winst in Genk

Cesc heeft inmiddels ook een topsportstatus gekregen van de KNAF. Dit houdt in dat hij volle ondersteuning kan genieten van de Nederlandse autosportfederatie en het racen kan combineren met zijn school: “Misschien vinden mijn vrienden op school het niet zo leuk”, vertelt Cesc over de topsportstatus. “Ik ben straks nog vaker weg, maar ze kunnen ze het wel vaak volgen.”

Naast het trainen door het karten is het voor jonge talenten ook belangrijk om al veel bezig te zijn in de sportschool. Robby van SportCity helpt Cesc en daar is de Rotterdamse coureur erg blij mee: “Ik vind het leuk om dit te doen en ik merk dat alles steeds beter gaat”, sluit Cesc positief af.

“Ik bedank mijn topcoach Ayrton, speciaal mijn ouders en broertje, familie en vrienden, Willem-Jan Schoots en Sinan van der Raad van WJS Racing en mijn St. Michael Schhool in Rotterdam. En mijn nieuwe teams van Fusion Motorsport en Progress Racing van Bas Harting”

Cesc Pieterse wordt in zijn race-activiteiten ondersteund door:
Pilot Cycles BV
Fennft.com
Mazda Auto Haagstad
Very Italian Pizza Rotterdam
Autorijschool Henk van Wassenaar

Volg Cesc Pieterse ook op social media:

Facebook Cesc Pieterse

Instagram Cesc Pieterse

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS