Karting • GK4 Kartseries

Tom Alderliesten verteert overstap naar Junioren met podium: “Geweldig! Dit had ik niet echt verwacht”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 april 2024 21:07

MARIEMBOURG – Het was pas zijn tweede race in de IAME Junioren-klasse, maar Tom Alderliesten liet zien dat hij de overstap vanuit de IAME Mini’s uitstekend verteerd heeft. Tijdens de eerste ronde van de GK4 Kart Series snelde de twaalfjarige karttopper uit Hendrik-Ido-Ambacht naar een welverdiende tweede plaats!

Tom en Arno Alderliesten


“Geweldig! Dit had ik niet echt verwacht”, zei een uitgelaten Tom, die van ver had moeten komen. “De trainingen op vrijdag gingen niet zo heel goed. We kwamen nog heel veel tijd tekort, zo’n acht tienden van een seconde. We reden daardoor rond de zevende plek.”

Het moest dus anders op het circuit van Mariembourg. En warempel, na succesvol monteurswerk ging de training op zaterdagochtend al een stuk beter. Tom: “Daarin waren we derde en daarna in de kwalificatie tweede. Dat was wel onverwacht.”

Met dat resultaat op zak mocht Tom in de eerste race als tweede starten. Volop perspectief voor een goed resultaat dus. “Ik moest wel aan de buitenkant starten en reed dus op het vuile stuk van de baan. Dat kostte me snelheid. Dat was wel een nadeel. Ik viel daardoor een paar plaatsen terug.”

Tom liet zich niet kennen, herpakte zichzelf uitstekend en kon andere rijders inhalen. “Ik kwam uiteindelijk weer op de tweede plek te rijden en ben ook als tweede gefinisht.” Race twee ging vervolgens iets minder. “Ik startte opnieuw op de vuile kant van de baan en opnieuw verloor ik plekken bij de start. Daarna reed ik terug naar voren en wilde op een gegeven moment nog iemand inhalen. Maar toen crashte ik. Dat was erg jammer. Ik kon nog wel doorrijden, maar ik finishte als twintigste.”

Door dat teleurstellende resultaat moest Tom na de gecombineerde resultaten van heat 1 en 2 als negende starten in de finale. Toch zag hij ook het goede van die startplek. “Het was in ieder geval aan de binnenkant van de baan, op het schone stuk. De start ging niet zo goed. Degene achter me duwde me op waardoor ik wat tijd verloor. Daarna herpakte ik mezelf", blikte Alderliesten terug. Vervolgens begon de talentvolle racer aan een schitterende inhaalslag. "Ik heb een aantal rijders ingehaald en kwam als vierde over de finish. Door straffen voor rijders voor me zijn we zelfs nog tweede geworden.”

Tom Alderliesten


En dus heeft hij tijdens zijn tweede race in een voor hem nieuwe klasse al een podiumplaats te pakken. “Ik ben er echt blij mee. Bij de Mini’s was ik te lang geworden, nu pas ik veel beter in de kart en kan ik veel beter meekomen.” Dat bleek in Mariembourg overduidelijk. Al moest hij in het begin wel wennen aan zijn nieuwe kart, bekende Tom. “Toen kregen we de banden niet goed op temperatuur. Daarna ging het door veel trainen wel goed. Ze gaan een stuk sneller. Dat is wel heel erg leuk.”

Tom rijdt dit seizoen een wat kleiner programma en dat bestaat uit een aantal wedstrijden in de GK4 Kart Series en een aantal races in het prestigieuze IAME Benelux-kampioenschap. Hij is nog op zoek naar wat ondersteuning om een volledig programma te kunnen draaien. “En misschien rijden we ook nog de avondrace in Le Mans.” Zijn ambitie liet zich raden: “Ik hoop nog meer podiumplaatsen te pakken dit seizoen!”

Tom bedankt zijn vader, Sinan van de Raad en Willem-Jan Schoots, het hele team van WJS Racing, zijn moeder, zus en iedereen die hem steunt in zijn sport.

Tom Alderliesten zoekt nog bedrijven die hem willen ondersteunen op zijn weg naar de top. Geďnteresseerden kunnen contact opnemen via [email protected].

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS