Karting • GK4 Kartseries

Milan Marczak pakt razendknap P2 bij debuut in prestigieuze schakelkarts! "Ik ben er blij mee"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 april 2024 12:56

MARIEMBOURG – Milan Marczak beleefde zondag een klinkend debuut in de schakelkarts tijdens de eerste ronde van de GK4 Kart Series. Het vijftienjarige talent uit Zundert snelde op het circuit Karting des Fagnes van Mariembourg naar de tweede plaats in de competitieve SuperShifter-klasse.

Milan Marczak

“Mijn eerste wedstrijd bij de schakelkarts, mijn eerste podium. Dat is heel leuk”, zei een glunderende Milan. “We hebben twee dagen getraind en niet verwacht dat we zo snel zouden gaan. Mijn teamgenoot Christof Huibers deed ook mee. Hij is de snelste van het veld en gaf me wat tips. Ook hielp hij mee de afstelling van de kart wat te veranderen en daardoor werd het beter.”

Het weekeinde van Milan op het Belgische circuit begon al prima met de vierde tijd in de kwalificatie en tweede in de SuperShifters-subklasse. “Ik ben daarna als vierde gestart in de eerste heat en we waren goed weg. Ik pakte snel de derde plek. Maar toen reed iemand over mijn achterkant en kwam ik buiten de baan terecht. Daarna ben ik nog van zeventien naar zes gereden. Dat had ik niet verwacht.”

Een kleine domper op de vreugde was dat Milan door een tijdstraf uiteindelijk als negende werd geklasseerd. Maar niet al te zeer getreurd, want er waren nog twee races te gaan en hij wist dat hij een uitstekende snelheid had. Dat bewees de coureur van topteam DFK Racing dan ook in de tweede heat. Daarin denderde hij van negen naar drie.

“Al hadden we wat geluk dat iemand een vastloper had. Daarna mocht ik in de finale als vijfde starten. Na de tweede bocht lag ik op de vierde plek en kwam iemand me voorbij. Zo werd ik vijfde totaal en tweede bij de SuperShifters. Een goed resultaat. Ik ben er blij mee.”

Milan rijdt normaal gesproken zijn wedstrijden in een IAME X30 Senior, een automaat. Een handgeschakeld model is iets heel anders, wist hij. “Je moet veel hoekiger rijden, korter ook, en krapper. De kart heeft ook meer power.”

Milan Marczak

Hij combineert dit seizoen de wedstrijden in de automaat met de schakelkart-wedstrijden in de GK4 Kart Series. De schakel is ‘voor de ervaring’. “Je leert dan sneller”, legde de getalenteerde Brabander zijn deelname aan twee totaal verschillende klassen uit. “Met de automaat rijden we het EK, Benelux en het NK. En misschien gaan we ook nog de GK4 doen. Dan rijd ik in twee klassen in één weekend.”

Zijn eerstvolgende wedstrijd is in de IAME Senioren X30-klasse. Op het circuit van Franciacorta doet hij binnenkort mee aan de tweede ronde van de IAME Euro Series. Milan: “Ik heb er nog nooit gereden. We gaan er een week van tevoren vier dagen trainen. Op de simulator heb ik het circuit al verkend. Dat blijf ik doen en dan hopen dat het redelijk realistisch is in vergelijking met hoe het in het echt is.”

Of hij het niet moeilijk vindt, steeds van kart te wisselen? “Van de schakel naar de X30 is niet zo moeilijk, maar andersom wel”, zei hij. “Want in de X30 ga je helemaal naar buiten, dan weer helemaal naar binnen en dan weer helemaal naar buiten. Je moet heel vloeiend rijden en heel veel baan gebruiken. De overstap lukt wel, maar tijdens de eerste drie sessies is het wel eventjes wennen.”

In beide klassen is hij ambitieus, waarbij het accent ligt op de IAME X30 Senioren-klasse. Daarin haalde de beloftevolle rijder vorig seizoen al diverse keren het podium. “Het doel is dat ik in de top drie rijd. In het Benelux-kampioenschap hoop ik dik in de A-finale te kunnen rijden en in de Euro Series hoop ik ook de finale te kunnen halen. En bij de schakels in de GK4 richt ik me op het podium bij de SuperShifters. Aan het eind van het jaar hoop ik beter te zijn geworden en te kunnen winnen!”

Milan bedankt speciaal zijn ouders dat ze dit mogelijk kunnen maken voor hem. Ook bedankt hij zijn coach Christof Huibers, zijn mechanieker Robert, Ben en Tim De Feyter en het DFK Racing Team.

Instagram Milan Marczak

Website Milan Marczak

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS