Karting • GK4 Kartseries

Justus Sterk kent uitstekende race met podium in nieuwe KA100-klasse: "Lekker begin!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 april 2024 02:16

MARIEMBOURG – Hij traint pas een paar maanden in zijn nieuwe IAME KA100-kart, maar afgelopen weekeinde bewees Justus Sterk dat hij al voorin mee kan doen. De dertienjarige coureur uit Dronten snelde op het circuit Karting des Fagnes in Mariembourg ijzersterk naar de derde plaats in zijn klasse tijdens de eerste wedstrijd van de GK4 Kart Series.

Justus en Michiel Sterk podium


“Ik ben best wel blij. De derde keer op deze baan en de vierde keer met deze kart. Het is nog allemaal nieuw. Dit is in ieder geval een lekker begin van het kampioenschap”, zei Justus met een brede lach over zijn klinkende debuut bij de GK4 in de nieuwe tweetakt-klasse KA 100.

Dat de snelle coureur van PdB Racing in de eerste GK4-wedstrijd van het seizoen meteen voorin kon meestrijden, had hij in eerste instantie niet verwacht. De eerste training verliep namelijk niet helemaal zoals gehoopt. “We waren in de eerste training gewoon nog niet echt snel”, verduidelijkte hij. “In de tweede training ging het al beter en in de kwalificatie was ik derde.”

Dat het met de snelheid uiteindelijk dus wel snor zat, bewees hij tijdens de eerste race van het weekeinde. “Ik ging van drie naar twee. Het was gewoon een kwestie van achter de nummer één aan rijden”, legde hij zijn verrassend eenvoudige strategie uit. “In race twee mocht ik als tweede starten. Ik kon mooi aanhaken bij de nummer één en ben zo ook tweede geworden. In de finale startte ik ook op P2 en toen werd ik derde.”

Justus had dus alle reden om tevreden te zijn, al waakte hij ervoor om al te hard te juichen. “Het ging wel goed, maar het kan altijd beter. Maar ik denk wel dat ik dit jaar in de top drie kan eindigen.” Hij weet in ieder geval alvast wat het is om voor het podium in een kampioenschap te strijden. Vorig jaar eindigde het karttalent namelijk als derde in de eindstand van het NK viertakt in de ID Engines Junior.

“Uiteindelijk moet je wel stappen maken, dus hoop ik steeds hoger te eindigen.” Dat hij de overstap van de viertakt naar de tweetakt zo goed heeft verteerd, kon hij eenvoudig verklaren. Justus: “Ik heb twee jaar Mini 60 TM gereden. Het rijden in die karts is bijna hetzelfde als in de KA100. Daarom ging het hier gelijk goed, denk ik.”

Justus Sterk op weg naar podium in Mariembourg


Dit seizoen focust Justus zich niet alleen op de GK4 Kart Series. Hij doet ook mee aan het IAME Benelux-kampioenschap. De tweede ronde van die titelstrijd, in Ostricourt, is zijn volgende race. Hij heeft nog niet eerder op de Franse piste gereden. “Maar het zal er vast wel goed komen. We gaan er in de meivakantie nog trainen en ik ben meestal wel goed op nieuwe banen. Ik hoop op een plek in de top vijf!”

Justus bedankt zijn ouders, familie, zijn team PdB Racing en zijn sponsoren.

Justus Sterk wordt ondersteund door de volgende mensen en bedrijven:

Schmit - Zonwering
Belisol
StoreVan - bedrijfswageninrichtingen
Powerkraut
Klaas Vis - Assurantiekantoor
Dekkerautogroep
Opa en Oma's

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS