Karting • GK4 Kartseries

Karttalent Sam Boerma kent spetterend debuut in IAME X30! "Gevoel is ongelooflijk gaaf"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 april 2024 17:45

MARIEMBOURG – Karttalent Sam Boerma heeft op het circuit van Mariembourg een uitermate sterk wedstrijddebuut beleefd in de IAME X30 Senioren Nationaal-klasse. De vijftienjarige Eindhovenaar werd zaterdag tijdens de eerste ronde van de GK4 Kart Series knap tweede. En dat is extra knap omdat Sam nog maar een paar keer in de X30 heeft kunnen trainen.

Sam Boerma


“Dit was echt een superdebuut in de X30”, jubelde Sam, die vorig jaar nog kampioen werd in de Honda 9PK Junioren-klasse. “Ik wist wel dat ik snel was, terwijl ik maar een paar keer in deze kart heb getraind. Maar ik wist ook dat er een aantal ervaren rijders meededen. Het lukte me om in de races veel van ze te leren en met hen te vechten. Ik heb vooral met mijn hoofd gereden en dat heeft een superresultaat opgeleverd.”

Wat zijn prestatie des te opvallender maakte, is dat Sam uit de viertakt-karts komt. Wennen aan het racen bij de veel snellere ‘tweetakts’ kost de meeste Honda-rijders behoorlijk wat tijd. Sam had zelf ook gemerkt dat het niveau in de X30 een stuk hoger ligt.

“In de X30 rijden heel andere rijders met een andere manier van racen en andere trucjes. Dit is het echte karten”, stelde de coureur van DFK Racing tevreden vast. “Ik ben heel blij dat ik de overstap heb kunnen maken. Die rollende starts als de lampen uitgaan… Dat gevoel is ongelooflijk gaaf. Bij de tweetaktkarts komt meer racetechniek kijken, het gaat harder, het gaat meer om de rijder zelf. De snelheid en het niveau liggen een stuk hoger. Ik kan in de X30 ook veel meer andere kampioenschappen rijden.”

Tijdens zijn eerste trainingen op de Zuid-Belgische piste, voorafgaand aan het weekeinde, kreeg Sam al een eerste indicatie dat zijn snelheid dik in orde was. “De trainingen op woensdag gingen al goed. Ik reed goede tijden. Ik wist dat als ik mijn hoofd koel zou houden de races goed zouden komen.”

Na de kwalificatie startte Sam de eerste race vanaf de zesde startplek. “Ik wist dat ik drie races had om naar voren te rijden. In race één heb ik al één positie kunnen pakken.” En dus startte Sam in race twee als vijfde. Daarin had hij een uitstekende start en denderde meteen naar plek twee. “Daarna heb ik tot de finish op die plek gereden.”

Het zorgde voor een uitstekende startplek P3 in de finale. “Ik kwam net tekort om die te winnen, maar ik ben heel erg tevreden. Ik wilde niet te veel risico nemen door van ver een inhaalactie te maken op de nummer één. Die was bovendien heel ervaren. Uiteindelijk finishte ik vlak achter hem.”

Sam Boerma


Welke plek in de eindstand van de GK4 Kart Series realistisch is voor hem, vond Sam evenwel nog moeilijk te zeggen. “Uiteindelijk ga je altijd voor het kampioenschap. Ik heb nu één wedstrijd goed gereden, maar dat betekent nog niet alles. Het was wel belangrijk dat ik me in de eerste race meteen liet zien, want de anderen zien me nog steeds als een viertakt-rijder. Ik hoop dit jaar in ieder geval nog veel podiums te pakken!”

Sams traject in het karten is wel een bijzondere. Waar de meeste tweetakt rijders al van jongs af aan in tweetaktklassen rijden, is Sam begonnen in het huurkarten, waar hij al twee keer Nederlands kampioen is geworden. Ook dit jaar rijdt hij zowel de Junior- als de Senior-klasse van het Nederlands kampioenschap Huurkarten (NKH). Daarnaast maakte hij twee jaar geleden de overstap naar de Honda 9PK-klasse alwaar hij vorig jaar de Junior-titel pakte. “Ik leer van elke klasse; in het huurkarten kom ik in heel veel racesituaties, in de Honda 9PK leerde ik tactisch rijden en nu in de X30 komt alles samen!”

Dat hij zich kan meten met andere toppers maakte hij ook duidelijk door al twee keer de (Junior) Race of Champions te winnen, de traditionele race aan het eind van het seizoen waar alle kampioenen uit de NKH, de GK4 en het NK IAME tegen elkaar strijden.

Om in de X30 te kunnen blijven groeien en straks ook de overstap te kunnen maken naar de X30 Senior en IAME Benelux-kampioenschap moet Sam veel trainen. Daarom zoekt hij nog sponsoren die dit mogelijk kunnen maken. Via kartclinics en promotie op Instagram (@supersam_karting) kan hij het nodige terugdoen.

Sam Boerma bedankt zijn vader en moeder, zijn zus, team DFK Racing, zijn trainer Casper en zijn sponsoren Spectrigon, Liu Jo/Twinset, Hendriks Airbrush. Ook is Sam superblij met de steun van Mike Hezemans op wiens baan in Eindhoven Sam wekelijks traint.

Meer info over Sam is te vinden op www.samboerma.com.

Of volg Sam Boerma op Instagram

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS