Karting • GK4 Kartseries

Talent Sam Geluk dendert naar ijzersterke podiumplaats in IAME Junioren: "Tempo was veel beter dan we dachten"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 april 2024 09:45

MARIEMBOURG – Koud van een viertakt-kart overgestapt naar de meer prestigieuze tweetaktkarts, kon talent Sam Geluk zaterdag op het circuit van Mariembourg al een feestje vieren. De dertienjarige coureur uit Haarlem denderde op het Zuid-Belgische circuit gedecideerd naar een podiumplaats tijdens de eerste ronde van de GK4 Kart Series. De bokaal voor zijn derde plaats in de IAME Junioren-klasse was het tastbare bewijs dat het harde werken van de afgelopen maanden had geloond.

Sam Geluk met vader Rogier genieten van de kartsport en Sam pakt sterk podium


“Ja, ik ben heel erg blij”, was Sams logische reactie na afloop van de huldiging op het Zuid-Belgische circuit. “Het ging gewoon heel goed. Ik had een plek rond P10 verwacht, maar het liep heel anders. Het tempo was veel beter dan we dachten. We konden de top bijhouden. Mijn vader had een goede afstelling gevonden. Hij de kart, en ik met het rijden, dat gaat gewoon goed samen.”

Een aangename conclusie, zeker na het vele trainen van de afgelopen maanden. “Vanaf januari zijn we maar twee, drie weekenden hier niet geweest”, zei zijn vader Rogier. “We zijn dit aangegaan om een doel te bereiken, omdat we ons willen ontwikkelen. We komen uit de viertakt. Dus dat betekent dat je moet investeren in tijd. Dat hebben we gedaan en dit is het resultaat. Super.”

Het bijzondere is dat dit bovendien het resultaat is van een intense samenwerking tussen vader en zoon. Sam geniet van die samenwerking, zei hij. “Het is gewoon heel leuk om het samen met mijn vader te doen, samen iets te bereiken. We krijgen ook veel tips van het team, SignMind Racing. En we krijgen ook veel tips van Wijnand Dorresteijn.”

Zijn topweekeinde in Mariembourg kreeg vorm met zijn vierde tijd in de kwalificatie. Daarna werd hij vijfde in race één. “De start was wel goed, maar helaas verloor ik één plekje. In race twee werden we ook vijfde. We hadden toen niet echt het tempo om naar voren te rijden. In de finale ben ik door inhaalacties en straffen uiteindelijk nog derde geworden.”

En zo legde hij meteen een solide basis voor het vervolg van de GK4 Kart Series. En dat indirect allemaal na die ene vakantie in Oostenrijk, toen hij tien was. “Mijn vader en ik hadden allebei al interesse in karten. Toen ik eenmaal in een kart zat, vond ik het echt leuk. Het rijden, de snelheid, wat je er allemaal voor moet doet. Dat”, legde Sam uit.

Hij vervolgde: “Het was nat die dag en toen ik aan het eind van de sessie naar binnen kwam, zei de baanbeheerder dat ik al veel stuurcontrole had. Daarna heb ik een kart gekregen voor mijn verjaardag. We zijn eerst gaan rijden in Driebergen. Daar was het eerst een beetje wennen, maar het ging steeds sneller en sneller. Zo is het ontstaan.”

Vader en zoons interesse voor het racen was niet zo verwonderlijk. Zij wonen namelijk maar negen kilometer bij het circuit van Zandvoort vandaan. “Als de wind de goede kant op staat, kunnen we de auto’s in de tuin horen. Omdat we geen kaarten konden krijgen in Zandvoort zijn we daarom een keer naar de Formule 1 in Hongarije geweest. Ik wil zelf ook graag in auto’s racen, want autosport gaat nog een tikkie harder dan karten. Racen in een Porsche GT3 lijkt me heel vet. Ik hoop dat ik dat ga halen.”

In 2021 reed Sam zijn eerste wedstrijdseizoen. Dat deed hij in het NK Parolin Rocky voor viertaktkarts. En bepaald niet onverdienstelijk. “Ik werd rookie-kampioen. In 2022 hebben we ook Parolin Rocky gereden. Toen ben ik door pech helaas tweede algemeen geworden. We stonden heel lang eerste. In 2023 hebben we ID Junior gereden en werd ik tweede bij de Parolin-karts.”

Dit seizoen rijdt hij dus in een veel snellere tweetakt-kart. Sam: “Dat was een grote stap. Het leek ons gewoon leuk om dit te gaan rijden. De eerste keer was op het circuit van Strijen. Het ging heel hard en de kart trok heel hard op. Hij trok ook heel snel uit de bochten. Dat was heel erg wennen. We hebben veel getraind en zaterdag heeft het zo uitgepakt.”

Sam Geluk racet naar podium


Dit seizoen rijdt Sam behalve de GK4 Kart Series, ook het IAME Benelux-kampioenschap en misschien één of twee wedstrijden uit de IAME Euro Series. “Het zou mooi zijn als ik die kampioenschappen een keer in de buurt van het podium kan komen!”

Sam bedankt zijn vader, moeder, broertje, de rest van zijn familie die hem altijd komt aanmoedigen, zijn team Sign Mind Racing en zijn sponsors die het mogelijk maken dat hij op dit niveau kan racen.

Sam zoekt nog bedrijven die Sam wil ondersteunen op zijn weg naar de top. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via [email protected].

Sam Geluk wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Aannemersbedrijf van der Worp, Hoen Vastgoedbeheer, FiscaalGeluk en ByEsther feet and Beauty.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS