Karting • GK4 Kartseries

Lucas Koppes wint eerste race GK4 Kart Series in KA100 en draagt zege op aan overleden opa

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 april 2024 20:45

MARIEMBOURG – Een betere manier om te herdenken was er zondag niet voor Lucas Koppes tijdens de eerste ronde van de GK4 Kart Series. Op de sterfdag van zijn opa won de vijftienjarige coureur uit Heiloo de 148-categorie van de KA100-klasse. Dat zorgde voor een paar mooie en emotionele momenten op het circuit Karting des Fagnes van Mariembourg.

Lucas Koppes

“Dit is hartstikke mooi. Een betere dag om te winnen had niet gekund”, zei een trotse Lucas. En dan te bedenken dat Lucas vorig jaar nog in de Honda 9PK Senior-klasse reed. Viertakt dus. Al werd hij wel knap tweede in dat kampioenschap. Niettemin is de overstap van viertakt naar tweetakt altijd groot. “Ja, het was best wel een overgang”, bevestigde hij. “Vooral in het begin was het best wel anders: veel meer topsnelheid, veel meer trekkracht. Maar na een dag ben je gewend en dan ga je finetunen.”

Natuurlijk kon Lucas van tevoren niet weten dat hij zo’n mooi weekeinde tegemoet zou gaan, en dat had hij ook niet echt verwacht, bekende hij. “Ik had al één Benelux-wedstrijd gereden, dus ik wist ongeveer waar ik stond. Ik wist wel dat ik redelijk snel was, maar niet dat ik een race zou kunnen winnen.”

Bovendien gingen de trainingen niet super. “Het was zoeken en vond dat ik te veel foutjes maakte. De kwalificatie ging op zich wel prima. Ik pakte P4 overall, maar ik kon de sectoren niet goed genoeg aan elkaar knopen. In de eerste race ben ik daarna vierde gebleven met een prima pace.”

In de tweede race gebeurde niet veel, zei Lucas. “Ik bleef op P4 rijden. De pace was er wel, maar ik kon net niet de aansluiting vinden bij de eerste drie. In de laatste race ben ik naar voren gereden. Ik had een goede snelheid en heb goede dingen kunnen laten zien. Ik was echt heel blij toen ik over de finish kwam. Je hoopt natuurlijk te winnen en als dat dan ook nog lukt, is dat hartstikke mooi.”

Lucas Koppes

De winst op deze bijzondere dag raakte Lucas’ vader en monteur David zichtbaar. “Vorig jaar voerde ik mijn laatste gesprek met mijn vader. Ik ging langs om Lucas’ overwinningsbeker even te laten zien. Zonder die beker had ik hem wellicht niet meer gesproken. Dat Lucas nu precies op zijn sterfdag opnieuw P1 haalt, in zijn tweede tweetakt-wedstrijd, vind ik heel bijzonder en een mooie symboliek hebben.”

Lucas: “Opa Wil zorgde er altijd voor dat alle kartspullen thuis in de garage op orde stonden. Hij dacht ook mee, was heel erg betrokken. Hij hielp met kleine dingen.” David: “Hij heeft nooit een race gezien, maar deze hopelijk wel.”

De focus voor dit seizoen ligt op de GK4 Kart Series en het IAME Benelux-kampioenschap. Zijn volgende race wordt de tweede ronde van die laatste titelstrijd op het circuit van Ostricourt in Frankrijk. “Ik heb er nog nooit gereden. Ik heb gehoord dat het een leuke baan is, dus ik ben benieuwd. We gaan het zien!”

Lucas bedankt zijn familie en het PdB Racing Team, KWM en Jeffrey van Diggele en in het bijzonder zijn opa Wil.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS