Karting • GK4 Kartseries

Marith Schuurman snelste lady in 9PK Senioren na dubbel programma in GK4 Kart Series!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 april 2024 16:17

MARIEMBOURG – Voor Marith Schuurman was de eerste ronde van de GK4 Kart Series de bevestiging dat haar dubbele raceprogramma zijn vruchten afwerpt. Ze werd zondag eerste bij de lady-categorie in de Honda 9PK Senioren-klasse, maar had ook gemerkt dat haar races in de X30 Senioren Nationaal-categorie op zaterdag haar helpen een betere coureur te worden.

Marith Schuurman

“Ik ben echt wel blij, want het was best wel pittig. De training ging niet zo heel lekker”, zei Marith nadat in Mariembourg ze haar bokaal op het podium in ontvangst had genomen. “We hebben lang naar de juiste bandenspanning gezocht. In de tweede training hebben we dat kunnen oplossen.”

En toen was het lek boven, want de kwalificatie ging goed, concludeerde Marith tevreden. “Ik stond lang op de eerste plek. Helaas zat ik uiteindelijk in een wat trager treintje waardoor ik wat plekken verloor en niet verder kwam dan P7. Race één ging daarna goed. Ik heb mijn plek kunnen behouden en werd uiteindelijk zevende. Ik heb me wel laten piepelen, maar van dat soort dingen leer je.”

De tweede race ging ook supergoed, zei ze. “Ik startte op de negende plek en verloor later wat plaatsen, maar ik ben toch tevreden over het resultaat. In de finale ben ik als tiende gestart. Die ging wat minder. Er waren veel crashes en er was veel geduw en getrek, maar dat is racen. Het hoort erbij.”

Maar eigenlijk waren haar resultaten in het weekeinde op de Zuid-Belgische piste niet eens het belangrijkste. De conclusie dat ze in haar tweede jaar in de klasse haar tijden flink heeft verbeterd, daar draaide het vooral om. “Daar ben ik heel tevreden over. Ik ben ook wat agressiever gaan rijden. Dat komt ook zeker wel door de X30 omdat die kart sneller gaat en er wat agressiever gereden wordt. Daar heb ik veel van geleerd.”

Want Marith rijdt dit seizoen op zaterdag wedstrijden in de X30 Senior Nationaal in de GK4 Kart Series. En in hetzelfde weekeinde rijdt ze op zondag in de Honda 9PK-klasse. “Ik vind het niet echt zwaar”, zei ze. “Ik ben aan het eind van het weekend wel kapot. Maar ik vind het heerlijk om zoveel te rijden. De X30 helpt me heel erg voor de Honda voor wat betreft de racelijnen en agressiever rijden en verdedigen.” Haar voorkeur? “Ik vind X30 wel het leukst. Het gaat harder en geeft meer adrenaline.”

Dat dubbele programma komt voort uit haar nadrukkelijke wens om sportief gezien een stapje hogerop te gaan. “De Honda-klasse rijd ik voor de podiums. In de X30 moet ik nog veel leren”, erkende ze. Aan haar fanatisme ligt het in ieder geval niet. “Ik train vijf dagen in de sportschool en ik zwem ook elke week nog twee uur. Ik wil heel graag tussen de jongens het podium halen en sowieso zo hoog mogelijk eindigen.”

Mariths programma bestaat dit jaar uit de GK4 Kart Series en af en toe een clubrace in Venray of Strijen. De focus ligt op zoveel mogelijk vooruitgang boeken in de X30. “Ik ben tevreden over hoe het gaat. Ik ging dit weekend elke X30-sessie beter rijden. Ik kon langer bij de groep blijven, beter verdedigen en meer inhaalacties doen, dus dat was goed.”

Marith Schuurman


Haar coach Stefan Buitelaar zag een grote vooruitgang. “Ze maakt grote stappen”, zei hij. “Tussen vorig jaar en nu zit een wereld van verschil. Dat zit hem vooral in de snelheid. Nu gaat het puur om het leren racen. In de X30 komt alles sneller op je af dan in de Honda 9PK. In die klasse heeft ze door haar ervaring in de X30 nu meer tijd om na te denken. Zo verlegt ze haar eigen grens voor de 9PK.”

Overigens liet Buitelaar op zaterdag zien zelf ook nog een aardig potje te kunnen sturen. Hij won de IAME X30 Senioren Nationaal-klasse. “Ik had al drie jaar geen licentie meer gehad. Vorige week maandag heb ik die aangevraagd en nu gelijk gewonnen gelijk. Dat is gewoon leuk. Mijn bovenlichaam heeft het wel te verduren gehad. Vanaf race twee deden mijn voeten niet meer wat mijn hoofd wilde. Dat kwam door het gebrek aan training. Mijn ervaring heeft me de overwinning gebracht.”

Marith bedankt haar ouders, opa en oma, mijn broers en haar coach Stefan Buitelaar van YDA en de teamgenoten bij Young Drivers Academy en haar sponsoren. Verder nog speciaal super erg bedankt de marshalls, die er in weer en wind staan: top mensen!

Marith Schuurman wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door Klaassen Daalmans Regiomakelaars en BJ Computers.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS