Karting • GK4 Kartseries

Talent Jamie Aukema bekroont tweede ronde GK4 Kart Series met podium! "Ik wist niet wat er door me heen ging"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 april 2024 13:35

MARIEMBOURG – Een alles-of-niets-aanpak zorgde er zondag voor dat karttalent Jamie Aukema glunderend het circuit van Mariembourg verliet. De tweede ronde van de GK4 Kart Series was misschien nog wel beter verlopen dan de veertienjarige coureur uit Huizen had gehoopt. In de finale pakte de snelle karter namelijk een podiumplaats in de Honda 9PK Junioren-klasse.

Jamie Aukema

Maar Jamie stuurde zijn kart na afloop van de finale in eerste instantie teleurgesteld het parc fermé in. Hoe dat zat? “Ik dacht: oh, zo dicht bij het podium! Ik wist eigenlijk niet zo goed wat er was gebeurd, want op de finish scheelde het misschien een hand tussen mij en de nummer drie”, legde de coureur van topteam SignMind Racing uit.

“Maar ik had gezien dat hij geen correcte start had, dus ik dacht: misschien krijgt hij daarvoor een straf. Ik heb een hele tijd bij het uitslagenbord staan wachten. Uiteindelijk zag ik mijn naam achter nummer drie. Ik wist niet wat er door me heen ging. Ik rende naar mijn vader toe en omhelsde hem. Het was echt bizar. Ik ben superblij!”

Dat hij in Mariembourg een goede snelheid had, bewees hij al op donderdag tijdens de eerste trainingssessies. “En vrijdag hadden we ook een goede snelheid. Vanochtend (zondag, red.) begon het niet heel soepel. In race één was ik vijfde en in race twee werd ik negende omdat ik van de baan was gegaan en mijn kart een klikbumper had. Daardoor moest ik de finale starten op plek zes.”

Jamie rekende niet meer op een podiumplaats. Tegelijkertijd wist hij: alles kan. “Ik had bedacht: alles of niks. We hadden een vrij riskante setup gedaan en dat heeft zich zeker uitbetaald.” En zo kon hij dus een uitstekend begin van zijn seizoen in de GK4 Kart Series vieren.

Jamie Aukema

Het was het resultaat van een route van trainen, zichzelf verbeteren en ervaring opdoen. “Ik was vier toen ik begon met karten”, wist Jamie nog. “We wilden wat leuks doen op een zondagmiddag en toen zijn we bij Coronel in Huizen terechtgekomen. Eigenlijk was ik nog iets te klein, maar Tim (Coronel, red.) had gezegd: ga maar gewoon zitten, niks aan de hand. Met kussens in mijn rug kon ik net bij de pedalen. Het ging goed en ik vond het ook superleuk.”

Na een tijdje kwam het karten evenwel op een lager pitje te staan totdat hij een tijd lang niet meer reed. “Maar in 2021 zijn we naar de vrije training van de Formule 1 in Zandvoort gegaan.” Dat inspireerde Jamie. “Op vakantie in Spanje was een kartbaan en ik heb daar heel veel gereden. Toen ik terug in Nederland was, ben ik op kartles gegaan bij SignMind Racing. Daar heb ik mezelf kunnen verbeteren en ben ik bij Coronel het clubkampioenchap gaan rijden. Toen ik kampioen werd, kreeg ik op mijn verjaardag mijn eigen kart. Ik heb heel veel getraind en geoefend en zo gekomen waar ik nu ben.”

Met clubraces in Venray begon hij vorig jaar wedstrijden op buitenbanen te rijden. “Dat ging erg goed. Ik pakte daar een keer P5.” In de tweede helft van het seizoen debuteerde Jamie in de GK4 Kart Series. “We hebben toen de laatste twee wedstrijden gereden. Dit weekend was het pas mijn vierde GK4-race. Ik baalde vandaag wel, want ik werd er in de finale in de eerste ronde afgereden toen ik op plek drie lag. Maar dit resultaat maakt het zeker goed. Nu wil ik nog twee stapjes hoger. Dat is natuurlijk iedereen zijn doel, kampioen worden. Ik ben benieuwd wat het seizoen gaat brengen!”

Jamie bedankt Bjorn Bakker voor de enorme stappen die hij heeft gezet. Verder Rob, zijn teamgenoten en zijn vader en Priscilla.

Jamie Aukema wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door TTG, Indurfloor, RainTech, Rozestraten Audio en Video, Vakgarage Visser’s auto’s, Bouwbedrijf Van Erp, ITinMind en zijn buurman Peter.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS