DTM

VIDEO - Red Bull-Ferrari wint met Liam Lawson voor de tweede keer DTM-race op de Red Bull Ring

Uitgegeven door Peter Vader • 7 september 2021 04:01

SPIELBERG - Hij is de eerste coureur die beide races wint in één raceweekend in de DTM van 2021. Liam Lawson, op 19-jarige leeftijd de jongste coureur in de DTM raceserie, zegevierde na zaterdag op de Red Bull Ring in Oostenrijk opnieuw in de race van zondag. In de Ferrari van het Red Bull AF Corse-team hield hij tweevoudig kampioen Marco Wittmann in de BMW van Walkenhorst-Motorsport op afstand te houden in een schitterend duel. Een flinterdunne 0,215 seconden scheidde Lawson en Wittmann aan de finish. Maximilian Götz klom opnieuw op het podium door beslag te leggen op de derde plaats in zijn Mercedes-AMG van het HRT-team.

null
Liam Lawson (Ferrari) wint ook de tweede DTM race op Spielberg en gaf Marco Wittmann (BMW) het nakijken

Nadat Lawson eerder met lege handen was weggekomen op de Nürburgring, viel de Red Bull junior aan met twee overwinningen op het Oostenrijkse GP-circuit. Met 135 punten katapulteerde de drievoudig winnaar van het seizoen, zichzelf naar de tweede plaats in de ranglijst. De voorsprong van de Zuid-Afrikaan Kelvin van der Linde (147), die zesde werd in de Abt-Audi, is gekrompen tot slechts twaalf punten. Derde in de puntentabel is Maximilian Götz (131) voor Marco Wittmann (121) en de Zwitser Philip Ellis, die nu 99 punten aan zijn account toevoegt na zijn vierde plaats met zijn WINWARD-Mercedes-AMG.

null
Marco Witmann (BMW) had aanvankelijk de leiding

"Met een winnend gewicht van 25 kilogram op zaterdag was het geen gemakkelijke race", zei Lawson na de race. "Het team deed het geweldig bij de pitstop, wat uiteindelijk de sleutel tot de overwinning was. We wisten dat dit circuit bij Ferrari zou passen, maar zo'n resultaat met twee overwinningen, is natuurlijk een droom. We hebben ook een grote stap voorwaarts gezet voor het kampioenschap." Marco Wittmann toonde na afloop enige gemengde gevoelens: "Het is jammer dat Ferrari en Mercedes een technisch voordeel hebben bij de pitstops. Als je op de eerste plaats staat op de grid, hoop je op een overwinning. Met pole position had ik een goede uitgangspositie, uiteindelijk werd het de tweede plaats. Ik ben blij met de punten, maar ook een beetje teleurgesteld dat het niet helemaal genoeg was." Maximilian Götz daarentegen was zonder enige beperking tevreden: "Ik ben zeer tevreden dat ik zoveel punten heb gescoord. Ik had geen kans om dichter bij het duo aan de top te komen. Ik stond immers twee keer op het podium en ben de best geplaatste Mercedes-coureur in het kampioenschap."

null
Het podium van Race 2 op zondag met v.l.n.r. Marco Wittmann, winnaar Liam Lawson en Maximilian Götz

Voor een sfeervol decor op de Spielberg in Stiermarken – voor het eerst in bijna twee jaar mochten ook fans de paddock in – had Marco Wittmann de beste start met zijn Walkenhorst BMW, maar Liam Lawson volgde hem vanaf dat moment op de voet. Al in de tweede ronde verdween de 22-jarige Sheldon van der Linde van het toneel, die plotseling vertraagde in de bergopwaartse passage met een lekke band linksachter. Hij moest naar de pits moest om zich daar vervolgens uit de race terug te trekken. Een soortgelijk lot trof Alex Albon even later. Bij de AlphaTauri Ferrari-coureur raakte een band zonder lucht en kon Albon zijn race niet vervolgen.

Voor_een_sfeervol_decor_de_als_vierde_geplaatste_Philip_Ellis_SUI_Mercedes-AMG_Team_WINWARD
Voor een sfeervol decor de als vierde geplaatste Philip Ellis (SUI) Mercedes-AMG Team WINWARD

Na ronde vijf schoot bijna de helft van de 20 starters de pitstraat in voor een verplichte stop. De strijd om fracties van een seconde voor de snelste bandenwissel domineerde even de concurrentie van de beste GT-raceteams. De meeste andere coureurs gingen een ronde later naar de pitstraat. Op de 4.326 kilometer lange Red Bull Ring vertraagde runner-up Nico Müller ondertussen zijn verplichte stop lange tijd en genoot ondertussen van het onbelemmerde uitzicht aan de kop van het veld. Achter hem drukten Lawson en Wittmann op het gaspedaal alsof er geen morgen bestond. Spectaculaire en pure motorsport fascinatie, zodat het publiek op de tribunes met volle teugen genoot van de race-actie in de topklasse van de DTM. Soms kwam Wittmann weer gevaarlijk dichtbij, soms verhoogde Lawson de afstand, maar beiden gingen tot aan de limiet zonder een adempauze en met uitgeputte technologie en banden. Lawson, ondanks zijn jonge leeftijd al behoorlijk gehard, bracht zijn derde overwinning van het seizoen eindelijk veilig naar de finish.

Spectaculaire_gevechten_om_posities_in_het_DTM middenveld op de Red Bull Ring
Spectaculaire gevechten in het middenveld om posities, smullen voor het voltallig aanwezige publiek op het fraaie circuit van Spielberg

Marco Wittmann pakte zondagochtend zijn tweede poleposition na Zolder in de kwalificatie. Voor de tweevoudig DTM-kampioen was het al de 16e pole van zijn DTM-carričre. Lange tijd leek het zelfs een complete voorste rij van de grid voor BMW, maar uiteindelijk verwees zaterdagwinnaar Liam Lawson de Zuid-Afrikaan Sheldon van der Linde (ROWE-BMW) naar de tweede plaats op de grid.

null
"Het team deed het geweldig bij de pitstop, wat uiteindelijk de sleutel tot de overwinning was", zei Liam Lawson na afloop

Met de start van de tweede seizoenshelft op de Red Bull Ring is de strijd om het kampioenschap behoorlijk geďntensiveerd. Over slechts twee weken wordt de zesde ronde van de DTM 2021 verreden op ons eigen TT-circuit van Assen. De coureurs verheugen zich op de "Cathedral of Speed" met de langste aaneengesloten tribune van Europa. En dan, nog eens twee weken later, volgt de beslissende double-header met de laatste twee evenementen, eerst op Hockenheim en slechts een week later op de Norisring in Neurenberg. Wie dit jaar de kampioen wordt is voorlopig niet erg duidelijk, wčl duidelijk is dat het DTM-seizoen 2021 megaspannend is!

Het_DTM-veld_op_de_berg-_en_dalbaan_in_Stiermarken



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS