DTM

DTM-weekend op de Sachsenring: zege voor Bortolotti en Stolz ; P5 voor Thierry Vermeulen! + UITSLAGEN

Uitgegeven door Peter Vader • 13 september 2023 09:01

Weliswaar geen Formule 1 maar het tweede weekend van september was toch een druk autosportweekend. Vooral op de Sachsenring in Duitsland was er veel te doen. Naast de Porsche Carrera Cup Deutschland werd er de elfde en twaalfde ronde van de DTM afgewerkt. En dat zorgt altijd voor veel spektakel. Dit jaar is het prestigieuze kampioenschap extra interessant vanwege de deelname van onze eigen Thierry Vermeulen met een Ferrari 296 GT3 van Verstappen.com. Een Nederlander in een Italiaan onderweg, een leuke combinatie. De Italianen deden het sowieso goed. Mirko Bortolotti (I) herwon op zondag op de Sachsenring de leiding in het DTM-kampioenschap 2023. De Lamborghini-coureur van SSR Performance hield het hoofd koel, zelfs nadat de race in de eerste ronde tijdelijk werd stilgelegd vanwege een botsing waarbij meerdere auto's betrokken waren. Hij won Race 12 van het seizoen 2023 met een voorsprong van 1.541 seconden.

Finishvlag_Bortolotti_als_racewinnaar

DTM Race 12, zondag
Bortolotti na afloop: “Dit was één van de meest emotionele overwinningen uit mijn carrière. Jack Aitken probeerde me meteen bij de start te passeren. In die situatie was het voor mij uiterst belangrijk om mijn voorsprong te verdedigen. Helaas zijn er dit seizoen nog maar vier races te gaan. Met mijn vorm zoals die nu is, zou ik graag nog twintig races willen rijden”, aldus Bortolotti. Achter de Italiaan kwam zaterdagwinnaar Luca Stolz (Brachbach) als tweede over de finish, na 46 raceronden in zijn Mercedes-AMG GT3. Ricardo Feller (CH), de winnaar in Zandvoort eerder dit jaar, kwam als derde over de streep in een Audi R8 LMS GT3 Evo2, maar kreeg vervolgens een tijdstraf van vijf seconden opgelegd wegens het veroorzaken van een botsing. Daardoor promoveerde Bortolotti's teamgenoot Franck Perera naar de derde plaats. De terugkeer van de populaire serie na 21 jaar naar de Sachsenring werd bezocht door 42.000 bezoekers, die werden getrakteerd op drie dagen spannende autosport in zonnig nazomerweer.

Podium

De twaalfde ronde van het DTM-seizoen was zondag amper twee minuten oud, toen deze werd onderbroken na een botsing waarbij meerdere auto's betrokken waren. Het duurde ruim twintig minuten voordat de coureurs de race achter de safety car konden hervatten. Polesitter Bortolotti controleerde na de herstart weer het veld vanaf de voorkant, gevolgd door Stolz, Ferrari-coureur Jack Aitken (GB), Perera en Feller op posities twee tot en met vijf.

Start

Alle topcoureurs kwamen binnen voor hun bandenwissel zodra het pitstopvenster openging. Bortolotti hield zijn voorsprong vakkundig vast. Achter hem werd Aitken ingehaald door eerst Stolz en daarna Feller, die voor Perera was terechtgekomen. De strijd tussen de Brit en de Zwitserse coureur had tot gevolg dat de auto van Aitken een lekke band kreeg en dat hij zich kort daarna moest terugtrekken uit de race. Feller kreeg na de race een tijdstraf voor deze manoeuvre. Het SSR Performance-team maakte een zorgwekkend moment mee toen Bortolotti een daling van de oliedruk meldde. De 33-jarige Italiaan weigerde echter zijn voorsprong uit handen te geven en pakte voor het derde raceweekend op rij de overwinning, waarmee hij zijn totaal voor het seizoen op drie bracht. Daarmee keerde Bortolotti ook terug naar de top van het DTM-rijderskampioenschap. Achter de top drie eindigde Porsche-fabrieksrijder Thomas Preining (A) als vierde en zakt hij terug naar de tweede plaats in het de stand van het DTM-kampioenschap 2023.

Thierry_Vermeulen_P5_DTM_Race_12_Sachsenring_2023
P5 voor Thierry Vermeulen met de Ferrari 296 GT3 van Verstappen.com

Thierry Vermeulen (NL) zette wederom een sterke prestatie neer en eindigde als vijfde in de Ferrari 296 GT3 van Emil Frey Racing ingeschreven door Verstappen.com. Feller kwam na zijn straf op de zesde plaats terecht. Achter hem kwam Mercedes-AMG-coureur Arjun Maini (IND) als zevende over de finish en claimde zijn eerste top tien-resultaat van het seizoen. De beste BMW-coureur was René Rast (Bregenz), die net als op zaterdag veel vechtlust toonde door van de vijftiende naar de achtste plaats te klimmen. Patric Niederhauser (CH) werd negende in een Audi R8 LMS GT3 Evo2, Mercedes-AMG-coureur Jusuf Owega (Keulen) eindigde de twaalfde DTM-race van het seizoen op de tiende plaats.

Weer: 29 graden Celsius, zonnig
Poleposition: Mirko Bortolotti (SSR Performance, Lamborghini Huracán GT3 Evo2 #92), 1:17.366 minuten
Winnaar: Mirko Bortolotti (SSR Performance, Lamborghini Huracán GT3 Evo2 #92)
Snelste ronde: Ricardo Feller (Abt Sportsline, Audi R8 LMS GT3 Evo2 #7), 1:19.072 minuten

Start DTM-Race 11 zaterdag

DTM Race 11, zaterdag
De zondag vormde het hoogtepunt van het weekend, maar op zaterdag was het eigenlijk niet minder interessant. Het werd een perfecte dag voor Luca Stolz. Een serene Stolz (Brachbach) won zaterdag de eerste DTM-race in 21 jaar op de Sachsenring. Na 45 raceronden passeerde de Mercedes-AMG-coureur de zwart-wit geblokte vlag met een voorsprong van 2,688 seconden en claimde daarmee zijn tweede overwinning in de DTM.

Luca_Stolz_DTM_racewinnaar_Race_11
Luca Stolz DTM racewinnaar op zaterdag (Race 11)

“Eerst pole position, daarna een overwinning van start tot finish. Dit was een perfecte dag. Ik ben enorm blij met mijn tweede DTM-overwinning, aangezien de Sachsenring voor mij een van de hoogtepunten van de DTM-kalender is. Door de voorsprong leek het van buiten misschien makkelijk, maar ik moest toch gefocust blijven en kon me geen fouten veroorloven”, aldus de 28-jarige van Mercedes-AMG Team HRT. Thomas Preining (A) werd tweede in zijn Porsche 911 GT3 R en herwon daarmee de leiding in het kampioenschap, die hij de volgende dag alweer moest afstaan aan Bortolotti. Collega-Porsche-coureur Ayhancan Güven (TR) van Team75 Motorsport eindigde als derde en claimde zijn eerste podium in de DTM en zette ook de snelste ronde van de race neer. Ayhancan Güven is bij de Nederlanders geen onbekende, hij reed jarenlang erg succesvol in de Porsche Carrera Cup Benelux en is nu duidelijk internationaal aan het doorstoten.

Ayhancan Güven: “Het voelde mega, na enkele minder succesvolle races de laatste tijd, om weer bij de koplopers te horen en eindelijk het DTM-podium te bereiken. Aan het einde van de race zag ik Ricardo Feller en Kelvin van der Linde in mijn spiegel. Maar ik was vastbesloten om het podium te halen en ik ben blij dat het gelukt is.”