DTM

FOTO'S - Traditionele DTM-seizoensafsluiter op de Hockenheimring kroont Thomas Preining tot DTM-kampioen 2023!

Uitgegeven door Peter Vader • 25 oktober 2023 21:01

In alle hectiek van afgelopen weekend rondom de prestaties van Max Verstappen in de Formule 1 en van Team GP Elite in de Porsche Super Cup Deutschland, zouden we bijna de finale van de DTM vergeten. Deze laatste wedstrijd van het seizoen werd traditioneel verreden op het circuit van Hockenheim. Thomas Preining (A) werd de nieuwe DTM-kampioen. De 25-jarige toonde stalen zenuwen tijdens de seizoensfinale in Hockenheim en werd op zondag de eerste Oostenrijker die de titel won in de internationaal populaire raceserie. De Porsche-coureur begon het beslissende raceweekend op de Hockenheimring als leider in het kampioenschap en breidde zijn voorsprong zaterdag al uit met een overwinning van start tot finish. Dankzij de drie punten die hij zondagochtend tijdens de kwalificatie voor de eerste plaats pakte, had Preining al een onaantastbare voorsprong op zijn naaste rivaal Mirko Bortolotti (I) die zondagmiddag aan de laatste race van het DTM-seizoen begon.

DTM seizoensfinale Hockenheimring 2023 foto 1 Eerste_DTM_titel_voor_Porsche

Gala-optreden van kampioen Thomas Preining
Gewoon een kampioen die de juiste kampioensdingen doet: de nieuwe DTM-kampioen 2023 Thomas Preining (A) won zondag de laatste race van het seizoen en was met twee polepositions en twee raceoverwinningen de dominante coureur van het laatste DTM-raceweekend in Hockenheim. De Porsche-coureur had de titel al in de kwalificatiesessie van zondagochtend behaald met de snelste ronde. 's Middags was hij er weer mee bezig en sloot zijn uitstekende seizoen af met een indrukwekkende overwinning. “Ik wilde gewoon plezier hebben en genieten van de seizoensfinale als DTM-kampioen. Mirko Bortolotti en Lamborghini vormen al jaren een ontzettend sterk pakket en hij was bij vlagen heel close met mij. Ik heb echter van start tot finish een foutloze race gereden. Om te winnen voor mijn familie en vriendin was iets heel bijzonders”, aldus de 25-jarige, die ook het teamklassement won met Manthey EMA en het constructeurskampioenschap met Porsche. Zijn naaste rivaal, Mirko Bortolotti (I) van het SSR Performance-team, deed zijn uiterste best in de Lamborghini Huracán GT3 Evo2, maar kon Preining niet ècht in gevaar brengen en moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats. René Rast (Bregenz) sloot het seizoen succesvol af en eindigde als derde in de Schubert Motorsport BMW M4 GT3.

DTM seizoensfinale Hockenheimring 2023 foto 2 Thomas_Preining_DTM_kampioen_2023

Het publiek genoot
Het publiek genoot van een onderhoudende DTM-finale op de Hockenheimring te Baden-Württemberg. De twee dominante coureurs van het seizoen, Preining en Bortolotti, begonnen de race vanaf de eerste startrij en voerden het veld van start tot finish aan. In de beginfase viel BMW-coureur Sheldon van der Linde (ZA) de Italiaan voor hem nog wel aan, maar hij kon de Lamborghini niet passeren, hoe hard hij ook probeerde. Achter van der Linde eindigden Laurin Heinrich (Würzburg) in een Porsche 911 GT3 R en Luca Stolz (Brachbach, Mercedes-AMG Team HRT) op de vierde en vijfde plaats.

DTM seizoensfinale Hockenheimring 2023 foto 3 Start race 2 zondag

Opschudding vanwege pitstops
De pitstops zorgden voor opschudding in de Top-5. Terwijl Preining en Bortolotti eerste en tweede bleven, klom Maro Engel (Monaco) dankzij een perfecte bandenwissel naar de derde plaats in zijn Mercedes-AMG. Drievoudig DTM-kampioen Rast, die op de 23e plaats was gestart, kwam als een van de laatsten de pits binnen en keerde op sensationele wijze aan de leiding terug op de baan. Op koude Pirelli-banden had de 36-jarige echter geen kans tegen het trio Preining, Bortolotti en Engel en eindigde hij op de vierde plaats voor Van der Linde.

DTM seizoensfinale Hockenheimring 2023 foto 4 Preining_Bortolotti

Spannende slotfase
In de laatste tien minuten werd het voorin het veld allemaal weer even spannend. De 33-jarige Bortolotti naderde raceleider Preining en was in de laatste ronde op zeer korte afstand. Door hard te pushen reed hij zichzelf bijna van de baan en moest hij uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats – net als in het kampioenschap. De nieuwe titelhouder uit Oostenrijk kwam na 36 ronden als eerste over de finish en werd daarmee de enige coureur dit seizoen die twee races in één weekend won. Rast en Van der Linde haalden Engel in, die ondanks technische problemen als vijfde thuiskwam. Hij werd als zesde over de streep gevolgd door Heinrich, gevolgd door de twee Mercedes-AMG-coureurs Stolz en Lucas Auer (A). Ricardo Feller (CH), derde in het kampioenschap, was de best geplaatste Audi-coureur op de negende plaats. Marco Wittmann (Fürth) loodste zijn Project 1 BMW M4 GT3 naar de tiende plaats in de laatste DTM-race van het seizoen.

Thierry Vermeulen tevreden over eerste DTM-seizoen
Thierry Vermeulen heeft zijn eerste DTM-seizoen afgelopen weekend ook afgesloten. De coureur van Verstappen.com Racing, die uitkomt in een Ferrari 296 GT3 van Emil Frey Racing, klom in de eerste race op zaterdag van P19 naar P11 en kwalificeerde zich als zesde voor de tweede race. Daarin viel hij echter helaas ver terug. Toch kijkt Vermeulen tevreden terug op zijn eerste seizoen in de DTM. Kroon op het werk in Hockenheim was dat Vermeulen's team van het Zwitserse Emil Frey Racing de maatstaf was voor de tijden van de pitstops. Chapeau!

DTM seizoensfinale Hockenheimring 2023 foto 5 Mirko_Bortolotti_Lamborghini

Mirko Bortolotti: “Ik heb alles gegeven, maar helaas was de tweede plaats alles waar ik vandaag op had kunnen hopen. Ik wilde Thomas Preining bij de start aanvallen, maar moest mij eerst verdedigen tegen Sheldon van der Linde. Na de pitstop probeerde ik Thomas te naderen, maar ik kon niet dichtbij genoeg komen om een verschil te maken. Ik had graag gewonnen, maar de tweede plaats is een mooie manier om het seizoen af te sluiten.”

René Rast: “Om vanaf de 23e plaats op de grid op het podium te komen, zou in zo’n sterk deelnemersveld eigenlijk niet mogelijk moeten zijn. De auto was echter briljant en al vroeg in de race won ik al snel veel plaatsen. De sleutel tot het succes was dat ik te laat in de pits kwam voor mijn bandenwissel. Dankzij die strategie heb ik veel posities gewonnen. Ik ben erg blij met de vijfde plaats overall in mijn eerste DTM-seizoen bij BMW.”

Uitslag van Race 2 op zondag op de Hockenheimring te Baden-Württemberg:
1.Thomas Preining (A/Manthey EMA)
2. Mirko Bortolotti (I/SSR-performance), +0,852 seconden
3. René Rast (D/Schubert Motorsport), +7,618 seconden
4. Sheldon van der Linde (ZA/Schubert Motorsport), +9.212 seconden
5. Maro Engel (D/Mercedes-AMG Team Mann-Filter), +10,787 seconden

Klik hier voor de volledige uitslag van de DTM-Finalerace op de zondag in Hockenheim

Belangrijkste feiten van Race 16 van 16 op de Hockenheimring:
Circuitlengte: 4.574 meter
Weer: 17 graden Celsius, zonnig
Poleposition: Thomas Preining (Manthey EMA, Porsche 911 GT3 R #91), 1:36.800 minuten
Winnaar: Thomas Preining (Manthey EMA, Porsche 911 GT3 R #91)
Snelste ronde: Sheldon van der Linde (Schubert Motorsport, BMW M4 GT3 #1), 1:38.400 minuten