Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Tijmen van der Helm pakt met Porsche Hypercar knappe P4 in listige omstandigheden in IMSA-kampioenschap

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 juni 2023 11:35

WATKINS GLEN – Hoewel autocoureur Tijmen van der Helm sprak van een ‘lastig weekend’ in de Verenigde Staten, was het ook een succesvol weekend. Want de negentienjarige inwoner van Den Hoorn eindigde zondag tijdens zijn het IMSA Grand Touring Prototype-kampioenschap als vierde in de gloednieuwe Porsche 963 Hypercar. Dat deed hij samen met zijn teamgenoot Mike Rockenfeller van JDC-Miller MotorSports tijdens de regenachtige 6 uur van Watkins Glen.

Tijmen van der Helm Porsche Watkins Glen

“De race ging goed. We hebben de auto goed opende baan gehouden terwijl veel anderen crashten, of tegen iemand aan reden. We zijn van P9 gestart en op P5 geëindigd. We hebben er alles uitgehaald wat erin zat. Daar ben ik best wel tevreden mee”, zei Tijmen, die tegelijkertijd gemengde gevoelens had overgehouden aan het weekeinde op het roemruchte Amerikaanse circuit. “Op pace kwamen we nog iets tekort. We hebben meer meters nodig om in de buurt te komen bij de top.”

Voor Tijmen was de 6-uursrace zijn eerste race op het legendarische circuit, en dat in de Porsche. De complicerende factor was dat hij nog maar één race in die gloednieuwe GTP-bolide had gereden – op Laguna Seca met P7 – en daarna geen test had kunnen doen. “Dan ga je met een achterstand naar de race. Het was pittig. Ik heb acht, negen rondjes in de auto gereden op het droog en dat was het dan.”

Tijmen van der Helm Porsche Watkins Glen

Want de weersomstandigheden waren zwaar op Watkins Glen. Het regende en stormde zodanig dat de kwalificatie moest worden afgelast. Daarom werd de positie in het kampioenschap gebruikt voor de startpositie in de race. “We stonden laatste omdat we maar één race hadden gereden”, legde hij uit. “We hebben meer meters nodig om in de buurt te komen bij de top. Dan heb je aan twee raceweekends niet genoeg. We hebben de testmeters nodig.”

De auto heeft enorm veel potentie, zo heeft Tijmen gemerkt. “De Porsche is supervet. Ik ben gewend aan een LMP2-auto en die heeft een behoorlijk goede downforce. Maar met de Porsche ben je qua topsnelheid en de snelheid uit de bocht een stuk sneller en actiever op de baan. Zeker met 57 auto’s op een niet al te lange baan. We bleven goed bezig, zeg maar.”

Tijmen van der Helm Porsche Watkins Glen

Tijmens volgende race is opnieuw in het IMSA-kampioenschap. Op 9 juli rijdt hij op het Mosport-circuit nabij Toronto in Canada. Tijmen is uiteraard ambitieus. “Ik wil op pace op het podium komen. We waren al dichtbij.”

Toch zal hij ook voor die race van tevoren geen testmeters kunnen maken. “Gelukkig hebben we daarna wel tijd om te testen. We zullen wel dichterbij komen. Maar het belangrijkste is dit jaar ervaring opdoen met deze auto. Ik wil die zo goed mogelijk leren kennen en dan eind dit jaar kunnen meedoen om de podiumplaatsen!”

Tijmen van der Helm wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Charlie Works, Trofipack, BICT Groep, Van der Helm Logistics en Van Beelen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS