Karting • GK4 Kartseries

Nog piepjong en talentvol! Finn Rossen laat niet met zich spotten: overtuigende winst in GK4!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 augustus 2020 02:06 • Print artikel

GENK – Nog piepjong en talentvol: karter Finn Rossen was zaterdag ook op het circuit van Genk supersnel. De achtjarige snelheidsduivel uit Blitterswijck won de finale in de Honda Cadet-klasse en gaat na zijn eerdere derde plaats bij de rookies in Spa aan de leiding van het prestigieuze GK4-kampioenschap.

Finn Rossen

“Ik ben er heel blij mee”, zei een uitgelaten Finn. “Ik vind het leuk om te winnen. Omdat ik er steeds harder voor knok. Dat alle inspanning die je doet niet voor niks is. In de week voor de wedstrijd heb ik ook heel veel getraind.”

Tijdens de eerste ronde van het kampioenschap in Spa was de snelle Limburger derde rookie, daarom had hij niet direct verwacht te winnen in Genk.” Waarom hij dan toch zo succesvol was? Hij moest even nadenken, en zei toen: “Het gaat goed omdat ik al kart sinds mijn zesde. Daarna ging ik naar de Cadet-klasse toen ik zeven was. Ik reed clubwedstrijden in Venray. En toen was ik ook heel vaak eerste. Nu ben ik acht en gaat het in de GK4 ook heel goed.”

Dat kun je wel stellen. Met de poleposition in de kwalificatie liet de rijder van het DFK Kart Racing Team al overtuigend zien dat hij erg snel was. De eerste race startte hij dan ook van de eerste plek. Finn: “Het begon net te regenen en ik vloog van de baan. Daardoor viel ik terug naar plek vijf. Ik ben toch nog tweede geworden. Race twee ging goed daarna. Ik was als tweede gestart en ben eerste geworden. En in de finale werd ik ook eerste.”

Hij vond het niet moeilijk om op kop te rijden, ook al probeert iedereen die plek te veroveren. “Ik was niet zenuwachtig. Toen ik op kop reed, dacht ik: misschien word ik ingehaald, maar dan kan ik proberen terug in te halen.”

Hoewel het GK4-seizoen pas twee raceweekeindes oud is, heeft Finn toch al wat ervaring met het racen in deze aansprekende competitie. Vorig jaar reed hij ook al vier wedstrijden in de titelstrijd. “Toen had ik in Spa ook al gewonnen.”

Finn Rossen

Hoewel hij nog erg jong is, is winnen hem dus bepaald niet vreemd. “Hij voelt het racen goed aan”, zei zijn vader Bas. Al is er heus nog volop ruimte voor verbetering, verzekerde senior. “Om het allemaal nog wat beter te krijgen, is soms weleens wat lastiger, dat je het een aantal keer moet uitleggen. Maar dat hoort bij de leeftijd, denk ik.”

Bas weet zelf ook het een en ander van karten. “Dat was hobbymatig, maar ik had nooit de ambitie om wedstrijden te rijden”, zei hij. Finn ging uiteraard vaak mee naar de baan om te kijken naar zijn vader. Finn: “Ik dacht: het gaat heel hard.” Natuurlijk wilde de jongeling het graag zelf eens proberen. Op het circuit van Venray volgde hij een kartles van een uur.

“Hij wilde dat al heel lang. Het vroor dat het kraakt”, herinnerde Bas zich. “Hij reed toch het uur vol. Daarna moest hij huilen van de kou, maar toch wilde Finn daarna weer instappen.” En zo werd Finns passie voor karten geboren. “Ik vond het meteen heel leuk. Ik zei: ik wil dit vaker doen.”

Zijn vader had een Parolin Delfino-kart voor hem gekocht. Driekwart jaar reed Finn in die zogenaamde babykart, daarna is hij met een Honda GX 160 gaan trainen. “Dat ging al best wel aardig. Toen zeiden we: misschien moet hij keer clubwedstrijd meedoen. Dat ging ook hartstikke goed. Finn heeft toen zijn kartlicentie gehaald. Iemand van de organisatie van de clubwedstrijd zei: misschien is het leuk om GK4 te gaan doen.”

En zo geschiedde. Na die eerste vier GK4-wedstrijden van vorig jaar rijdt hij dit jaar het hele kampioenschap. Ook traint Finn in een 60cc-kart met het oog op de overstap voor volgend jaar. Maar dat is van latere zorg, eerst wil hij dit jaar in de Honda Cadet-klasse zo goed mogelijk presteren. “Ik probeer altijd goed te rijden en probeer zoveel mogelijk te winnen!”

Om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen als karter is Finn op zoek naar sponsoren. Geďnteresseerden kunnen contact opnemen via finnrossenkarting@ziggo.nl.

Finn Rossen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Rit Bandenservice
DMprintmedia
Café Hotel Zalencentrum Concordia Vierlingsbeek
DFK Kart Racing Team

Kijk ook eens op de Facebookpagina van Finn

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS