Karting • Chrono

Karttalent Lieke van Boekel (11) met fraaie bokaal op zak op weg naar nieuwe klasse

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 juni 2022 11:45 • Print artikel

VENRAY – Met een mooie beker als bewijs van haar topseizoen stond Lieke van Boekel zaterdag te glunderen op het podium in Venray. De elfjarige kartster uit Aarle-Rixtel ontving er de trofee voor haar derde plaats in de Micromax-klasse van het NK Rotax Max van 2021. Door corona was de jaarlijkse prijsuitreiking flink verlaat, maar het maakte de talentvolle snelheidsduivel niet minder blij.

Lieke van Boekel


“Het was leuk”, zei een trotse Lieke met de bokaal in haar handen. “Mijn naam staat erop, dat vind ik wel heel leuk, al had ik toch gehoopt dat ik wat hoger was geëindigd.” Misschien daarom dat ze het niet de mooiste beker vond die ze heeft gewonnen. “Mijn podiumplaats in het BNL-kampioenschap dit jaar vond ik toch wat mooier. Ik was toen tweede. Die beker had meer kleur en was ook groter. Maar ik ben wel trots hoor.”

Dit seizoen bewijst Lieke in de Micromax-klasse opnieuw haar talent. Ze is tijdens de eerste twee ronden van het huidige NK respectievelijk als derde en tweede geëindigd. “Het gaat best goed, maar ik wil nu ook graag een keer een race winnen. Dat moet kunnen.”

Ondertussen is ze ook al bezig met een overstap naar de hogere Minimax-klasse. Tijdens de tweede ronde van het BNL-kampioenschap eind deze maand debuteert ze daarin. Ze heeft in Genk inmiddels al in een Minimax-kart getraind en die sessie was veelbelovend. “Ik was meestal de snelste”, zei ze triomfantelijk.

Hoe dat kon? “Door het sturen. Ik had het niet verwacht. Ik dacht dat de rest wat sneller zou zijn dan ik. Toen ik zag dat ik de snelste tijd had gereden, was ik heel blij. Ik snapte het wel door het sturen, maar ik snapte het ook weer niet omdat ik pas voor de eerste keer in de Minimax reed. Ik vond het heel mooi. Ik vond het ook superleuk om erin te rijden.”

De eerste ronde moest ze wel even wennen aan de nieuwe kart. “Ik schrok toen ik startte. Het duurde één ronde voordat ik het maximale eruit durfde te halen. Ik ga gewoon in één keer snel, ik weet niet waarom. Gewoon durven, denk ik. In het begin was ik wel bang dat het fout zou gaan omdat-ie zo hard ging. Toen dacht ik: als ik maar niet uit de bocht vlieg.”

Lieke van Boekel


Het deed haar terugdenken aan haar eerste keren in een kart. “Toen was ik wel bang. Ik durfde in een Micromax niet hard te gaan. Maar toen ik mijn allereerste wedstrijd in de Micromax had, probeerde ik dat wel en het ging goed.”

Inmiddels veel ervaring en snelheid rijker, kijkt Lieke reikhalzend uit naar haar debuut in de Minimax-klasse. Dat gaat gebeuren op het circuit van Mariembourg in Zuid-België. Een flinke uitdaging. Het wordt haar eerste race in een voor haar nieuwe klasse en ze kent de baan nog niet goed. “Ik heb daar pas één keer gereden in de Micromax. Ik vond het wel een moeilijke baan. Maar uiteindelijk was het toch wel leuk.”

Gezien haar aanpassingsvermogen moet het wel goed komen met Lieke in Mariembourg. Daar rekent ze stiekem zelf ook wel een beetje op. “Ik denk dat ik wel in de top vijf moet kunnen eindigen”, zei ze zelfverzekerd. “In de Minimax-training in Genk reden veel wedstrijdmannen en die kon ik bijhouden en zelfs inhalen. Ik heb er zin in!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS