Karting • Chrono

Karter Joep Breedveld verbaast zichzelf met knappe podiumplaats: "Het was een goed weekend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 februari 2020 15:45 • Print artikel

BERGHEM – Joep Breedveld kon zijn geluk haast niet op, zondag op het circuit van Berghem. De dertienjarige karter uit Berkel en Rodenrijs pakte tijdens de tweede ronde van de Chrono Winter Cup een podiumplaats in het dagklassement van de Rotax Max Junioren-klasse. Bepaald niet slecht, zeker niet in de wetenschap dat het seizoen feitelijk nog moet beginnen en Joep dit jaar zijn debuut maakt in een snelle tweetaktkart.

Joep Breedveld

“Deze smaakt wel echt lekker”, glunderde Joep kort na de finish op de Brabantse piste. “Ik rijd net drie maanden in een Rotax-kart.” Toch was zijn knappe prestatie niet per se onverwacht. “We hebben de afgelopen maanden hier veel getraind. Ik had er dan ook goede hoop op. In de vrije training waren we al derde. Jammer genoeg hebben we voor de kwalificatie een foutje in de afstelling gemaakt, waardoor ik me als veertiende kwalificeerde.”

Met het idee dat hij toch niets te verliezen had, zette het Zuid-Hollandse talent in de prefinale alles op alles om een flinke ruk naar voren te maken. Daarin slaagde hij wonderwel. Joep haalde de ene na de andere concurrent in en zodoende kwam hij heel knap als zesde over de finish. “Daar was ik echt heel blij mee.”

Nu in het besef dat er ineens weer wat te halen was, ging Joep er voor de finale eens goed voor zitten. “De kart lag perfect. De start was wat rommelig, maar na de eerste bocht lag ik nog steeds op de zesde plaats. Daarna gingen de nummers drie, vier en vijf vechten en maakten daarbij een foutje.”

Joep sloeg meteen toe. Hij ging ze alle drie in één keer voorbij. “Ik heb daarna mijn plek vastgehouden. Ik ben nog wel even in gevecht geweest met de nummer vier, die vlak achter me reed, maar later heb ik toch een gaatje getrokken en heb ik zelf nog even gevochten om de tweede plaats. Ja, het was een goed weekend.”

Joep Breedveld

Dat hij zo vroeg in het seizoen al zo snel zou zijn, is al met al toch wel een verrassing. Vorig seizoen reed hij nog het NK viertakt in de RK1-klasse. “Verdergaan in een Rotax is dan een best grote stap”, wist Joep die komend seizoen in ieder geval het NK en misschien ook een paar losse races in het BNL- en het BMC-kampioenschap gaat rijden. “Het gaat veel sneller en de rijders zitten in deze klasse veel dichter bij elkaar.”

Maar hij zit nu bij topteam JJ Racing. Daar krijgt hij niet alleen topmateriaal, maar ook uitstekende begeleiding. Het heeft hem nu al tot een betere coureur gemaakt. “We trainen heel vaak. Iedereen in het team is zo gedreven. Dat geeft een fijn gevoel het seizoen in te gaan!”

Joep Breedveld wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Van Leeuwen Buizen, Van Atten, Quinto Kappers, Pasto, GSM Berkel en Karwei Berkel en Rodenrijs.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS