Karting • Chrono

Karter Beer Dorrestijn is terug van weggeweest en scoort verdienstelijk podium bij NK: "Alles liep goed"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 september 2021 19:19 • Print artikel

EINDHOVEN – Dat hij afgelopen weekeinde derde werd tijdens de vierde ronde van het NK Rotax Max, was een fraaie bevestiging dat Beer Dorrestijn het racen in karts bepaald niet verleerd is. De afgelopen drie jaar reed de negentienjarige Amsterdammer uit de Rivierenbuurt niet, nu teruggekeerd in zijn geliefde sport met het team van Pierre Redeker doet hij dus ‘gewoon’ weer vooraan mee. Nota bene in de zeer sterk bezette Rotax Max Senioren-klasse.

Beer Dorrestijn

En dan was hij nog kritisch op zichzelf. “Ik had op iets meer gehoopt”, zei Beer op circuit de Landsard in Eindhoven. “Ja, mijn verwachtingen zijn altijd hoog. We hadden ook veel snelheid. Maar naarmate het weekeinde vorderde, kregen we wat problemen aan de achterkant van de kart. Dat werd gelukkig verholpen. De kart was uiteindelijk voor de finale prima afgesteld. Toch wel een mooie derde plek. Op naar de volgende race.”

De rijder van het Redeker Kartteam trainde vorige week woensdag al op De Landsard. Hij keerde er vrijdag terug. “En het ging in eerste instantie prima”, aldus Beer. “De kart was erg snel, ik reed mooie tijden. Zaterdag ging het wat minder. Toen hadden we meer moeite. Er lag ook zand op de baan. Dat helpt niet echt.”

“Toen we zaterdag naar huis gingen, was de kart nog niet goed afgesteld. De volgende ochtend zei Pierre (Redeker, teambaas, red.): ‘We gooien het helemaal om’. Pierre beschikt over een enorme expertise. Hij weet precies wat-ie moet doen. De kart werd perfect afgesteld.”

Beer kwalificeerde zich als zesde. Hij behield die positie in de prefinale. Zijn finale mocht er nog meer wezen. Beer startte vanaf P6, maar eindigde uiteindelijk op P3. “De finale was nogal tricky”, zei hij. “Vooral in bocht vijf. Je hoeft daar het zand maar te raken en je verliest alle grip. Er gingen ook een stuk of vier jongens van de baan. Je houdt dan wel rekening met het gevaar. Maar als je met schrik zo’n bocht ingaat, dan gaat het meestal helemaal mis. Dus nee, ik had geen angst. En ik heb natuurlijk ook een goede controle over mijn kart.”

Beer Dorrestijn

Het racen heeft hij bepaald niet van vreemden. Zijn vader zat vroeger in de autosport. “Hij nam me mee naar de kartbaan toen ik vier was”, zei Beer. “We zijn begonnen in Lelystad.” Zijn talent stond buiten kijf. Toch heeft Beer tot dit seizoen drie jaar lang niet gereden. Hij is vorig jaar weer begonnen.

“Ik stond drie jaar te sleutelen. En ja, ik heb het gevoel dat ik drie jaar miste. Als ik die jaren had gereden, waren we hier in Eindhoven nog veel sterker. Het is heel jammer, maar je moet er niet lang bij stilstaan. Het hoort een beetje bij de sport. Het komt op een moment toch wel goed. We waren onlangs in Spa ook al snel. Alleen hebben we toen pech gehad. Je wordt er een keertje afgereden, je krijgt weleens een klikbumpertje. Ook dat is racen. Nu liep het in Eindhoven over het algemeen goed en ik ben blij dat we beloond werden met een podium.”

Teambaas Pierre Redeker gelooft in Beer. “Ik denk dat we zelfs Europees een aardig potje mee kunnen rijden”, zei hij. “En ik wist dat Beer het kon. Hij heeft drie jaar niet gereden. Des te knapper dat-ie nu zo goed voor de dag komt. Er ging dit weekeinde een hoop goed. Die derde plaats van Beer beschouw ik als loon naar werken voor het team.”

Beer Dorrestijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Redeker Kartteam en Hotel Sorgenfrei.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS