Karting • Chrono

Groot-grossier Tommie van der Struijs pakt vijfde titel in één seizoen! "Maar zo vaak? Dat had ik echt niet verwacht"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 november 2019 14:59

GENK – Hij won dit seizoen al de Winter Cup, het Nederlands kampioenschap, de rookietitel in het BMC-kampioenschap en het BNL-kampioenschap. Afgelopen weekeinde kwam daar de eindzege in de Dutch Rotax Max Challenge bij. De regerend Nederlands kampioen Tommie van der Struijs had in een regenachtig Genk daarvoor genoeg aan de tweede plaats in het dagklassement van de Micromax-klasse. De tienjarige Nuenenaar was maar wat trots op zijn prestatie. Het was alweer zijn vijfde titel dit seizoen!

Tommie van der Struijs

Of het al begon te wennen, kampioen worden? “Een beetje”, zei Tommie met een verlegen lach na afloop van de finale op de Belgische piste. “Ik had wel gedacht dat ik dit jaar misschien ergens kampioen kon worden, maar zo vaak? Dat had ik echt niet verwacht.”

En dus was het een tevreden Tommie die zijn verhaal deed. In zijn tweede jaar in de Micromax-klasse ontpopte hij zich als een ongekende veelvraat. Makkelijk was het overigens echt niet altijd geweest, bekende hij. Ook afgelopen weekeinde in de regen niet. “In de regen rijden is goed voor de ervaring. Maar ik vind het niet zo fijn. Na de race ben je dan helemaal nat en plakkerig.”

Dat hij in die omstandigheden desondanks goed uit de voeten kan, bewees hij zondag wel. Hij werd derde in de prefinale en tweede in de finale. Samen goed voor ruim voldoende punten om zijn vijfde titel van het seizoen binnen te halen. Waar hij het vandaan haalde om in 2019 zo te domineren? “Ik denk dat ik al veel geleerd heb toen ik nog het clubkampioenschap van Strijen reed. Daar leerde ik vooraan te rijden.”

Dat die titels ook wat betekenen in een internationale context, bewees Tommie wel tijdens zijn deelname aan de Rotax Max Grand Finals in Italië, vorige maand. Tijdens dat WK voor Rotax Max-rijders snelde hij op het circuit van Sarno naar de vijfde plaats in de finale. Echt verbaasd had hem dat niet, het zelfvertrouwen bij Tommie was vanzelfsprekend groot. “We hadden verwacht ergens voorin te kunnen eindigen. Dat is maar mooi gelukt.”

Door wat pech in de kwalificatieheats moest hij in de prefinale starten op de 24ste plaats. Tommie werkte zich in rap tempo naar voren en kwam op een knappe negende plaats over de finish. Die plek was tevens zijn startplek voor de finale. Daarin rukte hij nog verder naar voren op, zodat hij uiteindelijk P5 achter zijn naam zag staan. En dat tussen de beste Rotax Max-rijders uit de hele wereld! “Ik had verwacht dat er op de Grand Finals heel agressief zou worden gereden, maar er werd juist best netjes gereden. Ik heb er veel van geleerd. Je moet vooral niet opgeven.”

Al die ervaringen bij elkaar opgeteld betekent dat Tommie dit jaar een veel betere rijder is geworden. Waar hij dat zelf aan merkt? “In het begin durfde ik te weinig, reed ik heel netjes. Nu kan ik beter inhalen, durf ik wat agressiever te rijden. En in het begin van het seizoen keek ik veel achterom als ik op kop reed en ik het bordje laatste ronde zag. Dat doe ik nu niet meer. Ik kijk misschien nog één keer achterom om te zien of ik moet verdedigen of niet.”

Tommie van der Struijs

Nu het seizoen voor Van der Struijs erop zit, is het de vraag wat het talent met al die titels op zak gaat doen volgend jaar. In ieder geval de Micromax-klasse verlaten, wist hij. Maar of Tommie dan overstapt naar de Minimax-klasse of de Junioren-klasse, waarin hij met zijn lengte waarschijnlijk beter tot zijn recht komt, wist hij nog niet. “Maar we hebben nog even tijd om daar over na te denken.”

Tommie van der Struijs bedankt zijn trouwste supporter Ingrid Siegers, Kart Service Brabant, Parolin, Albert en Mario Siegers voor het afstellen van het chassis en de motor, en zijn vader en moeder.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS