Karting • Chrono

Tommie van der Struijs krijgt de ultieme beloning voor harde werken: Nederlands kampioen en ticket voor Grand Finals!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 september 2019 21:15

EINDHOVEN – Het was de ultieme beloning voor een seizoen lang hard werken: het Nederlands kampioenschap Rotax Max in de Micromax-klasse. Karter Tommie van der Struijs werd zondag op circuit de Landsard derde tijdens de laatste ronde van het NK en dat was ruimschoot genoeg voor zijn eerste eindzege. De tienjarige Nuenenaar deed het ook nog eens op zijn thuisbaan. En om het nog mooier te maken: met zijn titel verdiende hij een ticket voor deelname aan de Grand Finals, het jaarlijkse officieuze WK voor Rotax Max-rijders.

Tommie van der Struijs

Tommie houdt wel van een showtje. Terwijl zijn vader tijdens de finale zijn nagels opvrat van de spanning, reed de jonge Brabander gedecideerd een sublieme inhaalrace, linea recta naar de derde plaats. Van pa had dat niet gehoeven; er had immers van alles verkeerd kunnen gaan. De elfde plaats was bovendien al genoeg geweest voor de titel. Maar Tommie is een echte racer en één die nooit opgeeft.

Maar er ging niks verkeerd, of het moest wat Tommie betreft zijn dat hij de race niet gewonnen had, wat hij het liefste had gedaan natuurlijk. Niettemin was die derde plek nog razendknap. Na zijn tweede plaats in de prefinale had hij weliswaar een goede uitgangspositie tijdens de start van de finale, maar de eerste meters verliepen bepaald niet zoals hij had gehoopt. Tommie ging aan de buitenkant door de eerste bocht, kwam in het gedrang en daardoor in het gras terecht en verloor prompt een hoop plaatsen. “Ik schoot rechtdoor. Dat was wel echt jammer. Aan de andere kant was het ook wel leuk, want nu had ik echt iets te doen.”

En dat was dus een inhaalrace van jewelste rijden. “Ik wilde nog het podium halen. Maar ik deed het wel rustig aan; ik nam niet te veel risico.” Gedecideerd loerde Tommie op zijn kansen en haalde zo de ene na de andere rijder in. Dat het karttalent uiteindelijk nog als derde over de finish kwam, noemde hij het mooiste moment van het seizoen. “Want ik wist dat ik kampioen was geworden en dat ik een ticket voor de Grand Finals had gewonnen.”

Dat WK wordt van 19 tot en met 26 oktober gehouden op het circuit van Sarno in Italië. Het wordt Tommies debuut op het prestigieuze jaarlijkse evenement waar zo’n 380 uit ruim vijftig landen aan meedoen. Wat hij er kan verwachten, wist hij nog niet. “Het lijkt me in ieder geval een heel vet evenement.” Ook de baan kent hij niet. “Ik heb op YouTube al wat filmpjes gekeken; het lijkt me een leuke baan. Hij is snel met een paar snelle bochten. Daar houd ik van.”

Tommie van der Struijs

Voordat het zover is, rijdt Tommie eerst nog de laatste ronde van het BNL-kampioenschap. Die wordt over twee weken gehouden op het circuit van Genk. Dat is eveneens een belangrijke race voor hem, want in dat sterk bezette kampioenschap, waaraan veel buitenlanders meedoen, gaat hij aan de leiding. Hij heeft momenteel vijftien punten voorsprong op de nummer twee in het klassement. Als het een beetje meezit, kan hij in België dus zijn tweede titel van het seizoen binnenhalen. “Daar hoop ik wel op. Daar ga ik voor. En daarna naar het WK!”

Tommie van der Struijs bedankt zijn trouwste supporter Ingrid Siegers, Kart Service Brabant, Parolin, Albert en Mario Siegers voor het afstellen van het chassis en de motor, Jeffrey Roeffen en zijn vader en moeder.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS