Karting • Chrono

Job van Laar pakt in Strijen eerste NK-podium met ID Junior: “Echt heel blij mee”

Uitgegeven door Bart • 15 mei 2024 14:58

Strijen – Karter Job van Laar heeft zijn eerste podium veroverd in het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting met een ID Junior. De 13-jarige karter uit Hasselt in Overijssel eindigde op Kartbaan Strijen op een knappe tweede plaats in de sterk bezette ID Engines Junior klasse. De rijder van Birel Holland was vorige maand tijdens de openingsronde in Eindhoven nog 15e geworden, maar toonde nu zijn race-skills en vocht op de technische baan in Zuid-Holland met de sterkste karters mee.

Job van Laar en familie en Menno Paauwe

Job maakte op 9-jarige leeftijd zijn eerste meters in de kartsport. “We zijn begonnen op een indoorbaan, gezellig samen met vrienden. Dat vond ik zo leuk dat ik veel vaker wilde karten. Zo ben ik op de baan in Vledderveen begonnen in een Parolin Rocky en na een half jaar heb ik de overstap gemaakt naar de MiniMax, met een groot en sterk bezet deelnemersveld. Daarna ben ik vrij snel in de Mini 60 cc gaan rijden, daarna Rotax Junior en sinds dit jaar in de ID Engines Junior.”

Vooraan meestrijden proeft zeker naar meer. “Er gebeurt heel veel in deze klasse, zeker in de top 5 is het een drukke strijd. De trainingen gingen dit weekend nog niet zo goed. We hebben wat nieuwe dingen uitgeprobeerd en daar zijn de trainingen ook voor. Tijdens de laatste twee sessies hebben we de afstelling gevonden hoe we de racedag in wilden gaan. En dat heeft geleid tot een hele mooie tweede plaats.”

In de kwalificatie reed Job de vierde tijd. “Het ging best wel goed, ik had alleen drie sterke rijders voor me. In de eerste race heb ik geprobeerd om ze in te halen, maar ook van hen te leren. Ik liet na de start een te groot gat, waardoor ik niet kon aanhaken bij de eerste drie, maar ik heb mijn vierde plaats goed vastgehouden.”

Job van Laar

“In de tweede race had ik een hele goede start en haalde ik direct iemand in. Daarna heb ik goed kunnen wegrijden van de rijders achter me en die race ben ik dan ook als derde geëindigd", zei de talentvolle karter. "In de derde race startte ik aan de binnenkant op P3. De rijders om me heen waren snel, maar ik ben uiteindelijk tweede geworden. P4, P3 en P2 ben ik heel blij mee. Dit is mijn eerste podium ooit in het NK.”

Bij het team van Birel Holland wordt Job ondersteund door Jaco en Menno Paauwe. “Ze helpen me echt heel goed met de afstelling van de kart en hoe ik de baan het beste kan rijden. Op papier leggen ze uit hoe ik de bochten het snelst kan rijden. Daarna kijken we naar de data om te zien in welke gedeelten we nog tijd kunnen winnen. Dit is na Eindhoven een grote stap vooruit, kijken of we dat bij de volgende race in Kerpen weer kunnen doen.”

Job van Laar wil graag zijn team Birel Holland van Jaco en Menno Paauwe bedanken, maar ook zijn sponsor Trendy Candy, Racing Freinds en zijn familie voor de ondersteuning.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS