Karting • Chrono

Christiaan de Kleijn schudt eindelijk pech van zich af: winst in NK en ticket voor WK!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 oktober 2021 06:01 • Print artikel

BERGHEM – Na flink wat pech toonde karttalent Christiaan de Kleijn afgelopen weekeinde in Berghem hoe goed hij daadwerkelijk is: de zestienjarige coureur uit Bosch en Duin won zondag de zevende ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max van Chrono Karting. Hij was het hele weekeinde al razendsnel in de sterk bezette Rotax Max Senioren-klasse. Tijdens een dubbel NK-weekeinde leverde het hem, als ultieme beloning, een ticket op voor het officieuze WK voor Rotax Max-rijders.

Christiaan de Kleijn en Luna Bloem naar Rotax Max Challenge Grand Finals 2021 in Bahrain

“Het was een heel mooie wedstrijd met Luna (Bloem, red.) en uiteindelijk heb ik die gewonnen”, blikte Christiaan terug op een uiterst spannende finale, waarin hij en Luna rondenlang elkaar uitdaagden, bumper aan bumper. “Ik ben er blij mee. Ik had de strijd nog wel willen aangaan, maar aan de andere kant is het ook niet zo erg omdat ik eerste lag.”

Daarmee doelde Christiaan, die eerder op de dag ook de prefinale had gewonnen, op de ‘slow-vlag’. Die werd in de slotfase van de finale op zondag gezwaaid na een crash van een rijder. Daardoor finishte de race in een situatie waarin reglementair niet geracet en dus niet ingehaald mag worden.

Christiaan: “Dat was wel jammer, ik had het liever uitgevochten. Ik zat in de beginfase van de race heel dicht op haar bumper, we waren het hele weekend even snel en nu dacht ik dat ik iets sneller was. Ik ben haar voorbijgegaan en toen kwam die slow-vlag.”

Een mooie extra beloning voor Christiaan was dat hij met de zege op de Brabantse piste een ticket won voor deelname aan de Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders. Die worden van 11 tot en met 18 december gehouden in Bahrein. Het voelde als genoegdoening voor Christiaan. Vorig jaar had hij voor het eerst een ticket voor de Grand Finals gewonnen, maar werd het evenement een week van tevoren afgelast vanwege de wereldwijde COVID-19 pandemie.

“Nu ga ik wel. Ik heb er heel veel zin in. Ik ben nooit in Bahrein geweest. Het lijkt me heel leuk om erheen te gaan. Het is niet niks. De allerbeste rijders uit de hele wereld zijn erbij. Maar ik ben ook blij dat ik vandaag eerste ben geworden. Het zat er al een tijdje in. Berghem vind ik een leuke baan en daar ga ik altijd goed. Nu zat het een keertje mee.”

Het was hem gegund. Want tijdens de vorige twee raceweekeindes had hij te maken gehad met de nodige pech, terwijl hij qua snelheid bij de besten hoort, zoals hij afgelopen weekeinde in Berghem opnieuw bewees.

Christiaan de Kleijn met nr 399

Overigens had op die baan de pech zaterdag nog steeds niet afgeschud. Christiaan kwam die dag als eerste over de finish tijdens de prefinale van de zesde ronde van het NK. Na de finish zag hij dat hij een ingeklikte bumper had. Daar staan vijf strafseconden op en het veld zat zo dicht op elkaar dat hij door die straf als tiende werd geklasseerd.

“Waar ik de klikbumper heb opgelopen, weet ik niet”, zei Christiaan. “Hij zat alleen aan de linkerkant iets in. Het moet bij de start gebeurd zijn. Daarna heb ik de hele race op kop gereden.” Natuurlijk baalde hij van die uitslag. “Maar ik wist dat ik in de finale de snelheid had om te winnen. Ik dacht: de start overleven en dan zo goed mogelijk naar voren rijden om punten te pakken voor het kampioenschap.”

Want door die tiende positie moest Christiaan zaterdag in de finale ook van de tiende plaats starten. “Het is aardig gelukt”, doelde hij op punten pakken voor het kampioenschap, want hij finishte knap als derde. “Dat ik nog een podiumplaats zou pakken, had ik niet meteen verwacht. Het zit zo dicht bij elkaar. Iedereen rijdt dezelfde rondetijd. Ik ben tevreden.”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
Van Doorn-Soest
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS