Karting • Chrono

Amper van griep hersteld dendert kartster Luna Bloem (19) naar een dominante zege: "Voor het eerst een clean sweep"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 juli 2021 14:20 • Print artikel

SPA – Eindelijk was het haar gelukt: dominant racend naar de dagzege in het NK Rotax Max. Kartster Luna Bloem was zondag onoverwinnelijk op het circuit van Spa. De 19-jarige Didamse was de snelste in de trainingen en in de kwalificatie, en won de prefinale en de finale in de Rotax Max Senioren-klasse. En dan te bedenken dat ze een week eerder nog griep had gehad.

Luna Bloem

“Het is lang geleden dat ik heb gewonnen”, zei een dolgelukkige Luna direct na de finale van de vierde ronde van het NK. “Ik heb veel pech gehad, maar nu had ik een clean sweep; vanaf de vrije training tot en met de finale was ik eerste. De kwalificatie was wel heel spannend. Ik had poleposition op een duizendste van een seconde. Maar één is één natuurlijk.”

Een week eerder had ze nota bene nog een aantal dagen ziek in bed gelegen. “Een zomergriep”, verduidelijkte ze. “Ik heb me elke dag getest, maar gelukkig was het geen corona. Ik heb vorige week gewoon veel rust genomen. Voordat ik hierheen ging, heb ik nog veel gesport zodat ik weer energie zou krijgen.”

Daar had ze dan ook weer volop van, zo liet ze op de racepiste in de Belgische Ardennen zien. Helaas leverde dat in eerste instantie geen beloning op. Zaterdag tijdens de derde ronde van het NK – organisator Chrono had besloten twee ronden van het NK in één weekeinde te houden – had ze opnieuw met pech te maken gehad: ze kon niet van start in de finale van de derde ronde van het NK.

Dat ze een dag later op de bovenste trede van het podium stond, voelde als een beloning. Ze had zich op de ultieme manier gerevancheerd voor die teleurstellende zaterdag. “Ik wilde vandaag laten zien: met mij sol je niet. Vandaag heeft iedereen kunnen zien dat ik dominant kan zijn.”

Luna Bloem

Door haar 0-resultaat van een dag eerder, is het voor Luna zaak geworden dat ze de rest van het NK goed blijft presteren om de Nederlandse titel te kunnen pakken. “Zolang ik alle andere races nog goed rijd, is het kampioenschap nog mogelijk. Maar zoals mijn monteur zegt: je moet je niet te veel bezig zijn met het kampioenschap, je moet het per race bekijken.”

Het hele jaar rijdt Luna al voorin. Toch was haar overwinning in Spa zondag pas haar eerste dagzege van het seizoen. “Ik heb tijdens het NK in Eindhoven een heat gewonnen, maar dit is de eerste finale die ik heb gewonnen. Eindelijk loon naar werken. Hoe verdrietig en boos ik zaterdag was, nu ben ik heel blij. Ik heb alles gegeven wat ik in me heb. Het is voor het eerst dat ik zo’n clean sweep heb gehad. Kan ik dat ook afvinken.”

Wat ze allang wist, heeft ze nu definitief bewezen aan iedereen: ze is een serieuze kandidaat in de strijd om de Nederlandse titel. Verder komt ze dit jaar ook uit in de Rotax Max Euro Series en rijdt ze ook de laatste ronde van het BNL-kampioenschap. Daar hoopt ze ook het podium te halen, en dan het liefst op de bovenste trede natuurlijk. Luna: “Dit smaakt naar meer!”

Luna bedankt haar team JJ Racing, haar monteur Sven van Bergeijk, haar motortuner JvD Power en haar ouders.

Luna Bloem wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door René Bloem Schadeauto’s.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS