DTM

AlphaTauri-coureur Alex Albon viert eerste DTM-overwinning; Kelvin van der Linde toch nog Halbzeitmeister

Uitgegeven door Peter Vader • 22 augustus 2021 17:03

NüRBURGRING - Alex Albon vierde zijn eerste DTM-overwinning op de Nürburgring en bezorgde Ferrari zijn tweede succes in de DTM-geschiedenis. In een veelbewogen race ontsnapte de Thaise coureur voor AlphaTauri AF Corse, die de race vanaf de eerste plaats op de startgrid startte, aan alle incidenten en won vol zelfvertrouwen. De Red Bull Formule 1-invaller is de zesde winnaar van de achtste DTM-race. In droge, goede weersomstandigheden vervolledigde de Spanjaard Daniel Juncadella in de Mercedes-AMG van het GruppeM-team het podium, voor de tweevoudig DTM-kampioen Marco Wittmann in de BMW van Walkenhorst-Motorsport.

DTM Nuerburgring racewinnaar Alex Albon Ferrari Alpha Tauri
Eerste DTM overwinning voor Alex Albon met de Alpha Tauri-Ferrari

Na acht van de 16 races is Kelvin van der Linde van Audi Team ABT Sportsline de officieuze "Halbzeit" kampioen van de DTM 2021, al kwam de Zuid-Afrikaan zondag voor het eerst met lege handen naar huis, na een aanrijding met Liam Lawson en Mike Rockenfeller. Met 129 punten gaat Kelvin van der Linde als koploper de tweede seizoenshelft in. Zijn voorsprong op Maximilian Götz (96) is gesmolten tot 33 punten. Wittmann (94) is de nieuwe derde in de puntenlijst, Albon (82) is opgeklommen naar de vierde plaats.

null
Podium Race 2, v.l.n.r. Daniel Juncadella (Mercedes-AMG), Alex Albon (Ferrari) en Marco Wittmann (BMW)

Porsche had weinig geluk bij de première in de DTM. Net als zaterdag kwam Michael Ammermüller niet over de finish in de 911 van SSR Performance, maar met de vierde plaats op de grid liet hij duidelijk het potentieel zien. De 19-jarige Belg Esteban Muth bezorgde Lamborghini met een vijfde plaats het beste resultaat van het seizoen. Ex-Formule 1-coureur Timo Glock scoorde ook eindelijk zijn eerste DTM-punten van het seizoen op de achtste plaats in de BMW van ROWE Racing.

DTM Nuerburgring chaos na de start
Chaotische taferelen in de eerste ronde

"Vandaag was echt een goede dag voor mijn team en mij", zei Albon, de eerste Thaise winnaar in de DTM. "Het team heeft iedere dag hard gewerkt en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Vandaag hebben we een stap voorwaarts gezet en we willen dit momentum met ons meenemen.” De Red Bull Ferrari-combinatie van AF Corse is het eerste DTM-team dat dit seizoen races heeft gewonnen met beide coureurs - Albon en Lawson.

DTM Nuerburgring volle tribunes
Voor het eerst weer racen voor volle tribunes

Race vol actie: "Nooit gezien in de DTM: soms vijf auto's naast elkaar"
Net als op zaterdag beleefden de toeschouwers op de tribune adembenemende momenten aan de start in een dicht op elkaar rijdende formatie van twee rijen, en dit werd twee keer herhaald gedurende de safety car-fasen. Vanaf de eerste startplaats stormde Alex Albon naar de top in de AlphaTauri-Ferrari en voerde hij voor het eerst het DTM-veld aan met 23 auto's, voor Daniel Juncadella (ESP / GruppeM-Mercedes-AMG) en Michael Ammermüller (GER / SSR Performance) in een Porsche. Maar al in de eerste ronde waren er de eerste incidenten toen de Zwitser Philip Ellis (Mercedes-AMG / WINWARD) zich door het grindbed sleurde en vervolgens verschillende carbondelen op de baan deponeerde. Toen Maximilian Buhk (GER) vervolgens strandde in de Mücke-Mercedes-AMG nadat hij tegen de pitmuur was geduwd, werd de safety car voor het eerst ingezet.

DTM Nuerburgring Kelvin van der Linde Audi ABT Sportsline
"Halbzeitmeister" Kelvin van der Linde, Audi, ABT Sportsline

Toen na ronde drie de eerste herstart plaatsvond, trok Albon zich weer terug. Daarachter volgde al in de tweede bocht het volgende rumoer met Ammermüller, Luca Stolz in de Toksport-Mercedes-AMG, Ellis en Götz. Toen gaststarter Hubert Haupt, die een comeback maakte na zijn DTM-start in 1991/1992 en 2001, na de eerste pitstops opgaf met een technisch mankement in de Mercedes-AMG van zijn HRT-team, remde de safety car het veld weer af. Daarmee werd duidelijk dat iedereen die de verplichte stop toen nog niet had voltooid in het nadeel was - en dat waren acht coureurs.

Het volgende incident werd veroorzaakt door Liam Lawson, die een optimistische manoeuvre in de chicane waagde, maar daar niet in slaagde. Als gevolg hiervan werden de twee ABT Audi's van Kelvin van der Linde en Mike Rockenfeller uitgeschakeld en kreeg Lawson een drive-through penalty. De 19-jarige Red Bull Junior Lawson werd op de Nürburgring weliswaar tweede in de einduitslag maar zonder punten.

DTM Nuerburgring Christian Klien McLaren JP Motorsport voert het veld aan
Christian Klien McLaren JP Motorsport voert het veld aan

Verrassend genoeg leidde en verzamelde de voormalig Formule 1-coureur Christian Klien (GER/JP Motorsport) na de tweede safety car-fase de eerste kilometers aan de leiding voor McLaren. Albon kwam echter snel dichterbij en veroverde vol vertrouwen opnieuw de leiding van de race met Juncadella en Wittmann op sleeptouw.

“Het was soms echt extreem vandaag. Soms reden we tot vijf auto's naast elkaar - dat was zwaar. Dat heb ik in de DTM nog nooit meegemaakt, maar het was toch erg leuk”, aldus Wittmann. “Op zulke momenten is het altijd belangrijk om de juiste afweging te maken tussen risico en voorzichtigheid. Dat is ons vandaag gelukt."

DTM Nuerburgring vol startveld met 23 autos en 7 merken
Een vol startveld met 23 auto's en zeven merken

Dramatische kwalificatie: vier merken op de eerste twee rijen
Net als op zaterdag, toen 22 auto's binnen een seconde waren, leverde de kwalificatie op zondagochtend ook hete strijd om posities op. Regenbuien zorgden voor spanning, wat resulteerde in meerdere spectaculaire spins, maar zonder gevolgen. Hoewel het steeds harder ging regenen, werden de tijden uiteindelijk beter. En tot slot juichte AlphaTauri AF Corse: Alex Albon (THA) won de race! Zo behaalde het steigerende paard uit Maranello zijn eerste pole position in de DTM. Achter hen stonden Mercedes-AMG met de Spanjaard Daniel Juncadella (GruppeM), BMW met Zolder-winnaar Marco Wittmann (GER / Walkenhorst) en Porsche met Michael Ammermüller (GER / SSR Performance). Dit betekent dat er in de eerste twee rijen vier merken vertegenwoordigd waren. In het 23-koppige startveld behoorden alle zeven vertegenwoordigde merken tot de top tien. Zowel in de kwalificatie als in de race toont de DTM 2021 een buitengewone balans.

De DTM gaat elke twee weken door. Van 3 tot 5 september zal de traditionele serie een gastoptreden maken op de Red Bull Ring in Oostenrijk.

DTM Nuerburgring Vielen Dank an alle Helfer

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS