Karting • GK4 Kartseries

Alles valt op zijn plek voor Dréke Janssen: Nederlands kampioen IAME Senior na zinderend slot: "Bizar!"

Uitgegeven door Bart • 8 december 2021 21:30 • Print artikel

Eindhoven - Dréke Janssen, uitkomend voor het topteam van DFK Racing, is afgelopen weekend op sensationele wijze Nederlands kampioen karting geworden in de klasse IAME Senior. Bij het NK IAME op de Landsard in Eindhoven eindigde de 15-jarige karter uit Thorn tijdens de afsluitende race op de tweede plaats en na alle berekeningen werd duidelijk dat de Nederlandse titel in de X30 Senior klasse binnen was. Veel dingen moesten goed op zijn plek vallen om nog kampioen te kunnen worden, maar dit was het weekend van Dréke.

Dréke Janssen: Nederlands kampioen IAME Senior

Kort na de prijsuitreiking kon Dréke het nog niet goed bevatten. "Ik besef nog niet dat ik Nederlands kampioen ben. Het was zo'n moeilijke finale nadat ik mijn as krom had gereden op een kerbstone. Op dat moment lag ik op de tweede plaats en ik kon de nummer 1 in de race niet meer bijhouden. Ik wist wie mijn concurrent voor het kampioenschap was en ik moest alleen hem voorblijven. Dat zou genoeg zijn. Ik moest rustig blijven en de finish halen, maar ik trilde als een gek omdat die as krom was. Ik was echt heel blij toen ik als tweede over de finish kwam."

Een kromme as was niet het enige mankement tijdens het weekend. "In de kwalificatie scheurde mijn stoeltje en kwam ik niet verder dan de zevende tijd. Daar baalde ik wel van, want ik stond voor dit weekend 15 punten achter. Om nog kampioen moest ik in alle races eerste of tweede worden en moest mijn concurrent een keer uitvallen. In de eerste race reed ik van P7 naar P1, in de tweede race eindigde ik als tweede en in de finale werd ik ook tweede. Bovendien kreeg mijn concurrent een straf en vloog hij in de derde race zelf uit de baan en zo kon het gebeuren dat ik met miniem verschil kampioen ben geworden. Dit was het enige scenario dat ik kampioen kon worden en dat is nog gebeurd ook."

Tijdens de eerste race viel het al goed op zijn plaats. "Ik startte als zevende en mijn concurrent die als derde startte, reed bij de start een aantal man van de baan. Ik kon daarvan profiteren, ben er vol gas voorbij gegaan en na de eerste bocht lag ik al tweede. Daarna heb ik nog P1 gepakt en ben ik 6 seconden weggereden. Achteraf had ik wellicht geluk met die zevende tijd in de kwalificatie. Anders was ik misschien bij de crash betrokken geweest en was ik nu geen kampioen geweest."

En dus mocht Dréke na afloop van de finale de ereronde met de Nederlandse vlag rijden. "Het is nog niet echt doorgedrongen, ik moet het me nog realiseren, maar ik ben gewoon Nederlands kampioen. Bizar! Het was echt mooi om die ronde met de vlag te rijden."

Aan het begin van het seizoen bij de eerste race in Mariembourg zag het er nog niet naar uit dat Dréke kampioen zou worden. "Dit jaar kenden we een hele moeilijke start. In het eerste weekend had ik meerdere ongelukken en had ik niet altijd goed mijn koppie erbij. Ik was meer tegen mezelf aan het rijden en reed meer achteraan dan vooraan. Ik denk dat ik in dat eerste weekend iets van 15e ben geworden. Ik heb me goed terug kunnen vechten. Dit is natuurlijk een geweldig einde van het jaar."

Dréke Janssen Nederlands kampioen karting IAME X30 Senior

Naast het NK kwam Dréke dit jaar ook uit in het IAME Benelux kampioenschap, de IAME Euro Series en de International Games van RGMMC in het Portugeze Portimăo. "In het tweede deel van het jaar ging het een stuk beter. Tijdens de Euro Series reed ik niet vooraan, maar wel vooraan in het middenveld. Tijdens de International Games in Portugal startte ik net achter de wereldkampioen. Dan moet je wel constant je koppie erbij houden. Sommigen Engelsen zijn echt gek. Als je net niet scherp genoeg bent, halen ze je in of rijden ze je eraf. Daar heb ik heel veel van geleerd. Volgend jaar ga ik opnieuw het NK, het Benelux kampioenschap en de Euro Series rijden. Misschien ook het WK als ik me kan kwalificeren. Dat gaan we volgend jaar beleven."

Dreke Janssen bedankt zijn vader en moeder en familie, Team DFK en zijn sponsoren: Janssen Logistics, Strebo.nl, Adams Music Centre en Hunnekens Erdbau GmbH.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS