Karting • Chrono

Tommie van der Struijs pakt schitterende zege in NK en legt mooie basis voor 2022: "Supergoede pace"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 november 2021 14:28

GENK – Pas twaalf jaar oud en met twee raceoverwinningen en de dagzege naar huis gaan. Karttalent Tommie van der Struijs flikte het zondag in Genk tijdens de laatste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. De snelste inwoner van Nuenen is nota bene één van de jongste rijders in de Junioren-klasse. Logisch dat zijn vader en monteur Martin trots stond te wachten totdat hij het parc fermé in mocht om de kart van zijn zoon op te halen.

Tommie van der Struijs vliegt op Genk naar zege bij laatste NK karting

Met de dagzege had Tommie zijn seizoen van het best denkbare slot voorzien. En hij was niet eens verbaasd dat hij zo snel was geweest op de kartpiste in Belgisch Limburg. “Ik had wel een beetje verwacht dat ik zondag kon winnen”, zei de snelle jongeling. “De laatste paar keer in Genk hadden we een supergoede pace. We hebben hier ook veel getraind.”

Wel had hij in de ochtend een lastige kwalificatie gehad. “Want die was op een natte baan en ik ben nog niet supersnel op een natte baan in de Junior-kart”, verklaarde Tommie. “Ik was blij met mijn vierde plaats in de kwalificatie, want in de regen reed ik eerst verder naar achteren”. Gelukkig wist Tommie dat de races op een droge baan verreden zouden worden en daarvoor had zijn team de perfecte afstelling gevonden.

Hij liet dat in de prefinale op overtuigende wijze zien. Van de vierde plaats gestart won hij in de eerste meters direct twee plekken, buitenom nog wel. “Daarna heb ik driekwart van de wedstrijd achter Bruno (Mulders, red.) gereden en hem in de laatste paar rondjes ingehaald.”

Dat gaf Tommie een kick, want Bruno werd later die dag kampioen en was dit seizoen dus de te kloppen man geweest. Daarna was de finale wel moeilijker, bekende de talentvolle Nuenenaar. In ieder geval was zijn startpositie ideaal. Omdat hij de prefinale had gewonnen, mocht hij in de finale van poleposition vertrekken.

“Na de start heb ik een paar rondes aan de leiding gereden. Daarna werd het moeilijk en viel ik twee plaatsen naar achter”, blikte Tommie terug. “Er was een best groot en gat tussen mij, Bruno en Joep (Breedveld, red.). Het werd zo nog spannend.”

Uiteindelijk slaagde hij er toch in om opnieuw als winnaar over de finish in Genk te komen. Twee races gereden, twee gewonnen. Daarmee zat zijn officiële seizoen erop, en met dat topresultaat op zak was het dus een uitermate blije Tommie die kort op zijn seizoen terugblikte. “Vandaag (zondag, red.) was het mijn eerste keer dat ik de finale win en de eerste keer dat ik het dagklassement heb gewonnen.”

Hij vervolgde: “In de BNL (een kampioenschap waarbij het totaalresultaat van het weekeinde wordt bepaald aan de hand van twee races op zaterdag en twee races op zondag) had ik dit jaar al op zaterdag een prefinale en een finale gewonnen. En de Golden Trophy van vorige week had ik eigenlijk ook de prefinale gewonnen, maar kreeg ik vijf strafseconden vanwege de start.”

Tommie van der Struijs

Al met al was Tommie tevreden over zijn seizoen. “Ik ben één van de jongsten van het veld.” Waar het hem in zit dat hij op zijn leeftijd al om de overwinning kan meedoen? “Ik ben, denk ik, het meeste gegroeid in acties doen. Ook de trainingen die ik krijg via Debby Hanssen beginnen vruchten af te werpen. Helemaal uitgeleerd ben je nooit in de kartsport maar we hebben een goede basis voor volgend jaar aan weten te leggen, en dat is fijn om te weten voor volgend seizoen.”

Het zal een druk seizoen worden. Sowieso verschijnt Tommie komend weekend in een X30 junior-kart alweer aan de start van het GK4-kampioenschap. Daarna rijdt hij in Spanje de Rotax Wintercup. In 2022 zal hij meedoen aan het Europese Rotax Max-kampioenschap, het NK, het BMC-kampioenschap en aan zijn favoriete titelstrijd: de BNL. “Tussen deze wedstrijden door kijken we of er plek is om één of meerdere races mee te pakken in de IAME Euro Series, maar dat moeten we nog bekijken.”

Tommie van der Struijs wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Albert Siegers, Kombikart, en Vagtechniek BV.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS