Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Jaguar Racing presenteert LINE-UP en nieuwe I-Type 5 voor zevende Formule E-seizoen

Uitgegeven door Luke Merkx • 27 november 2020 14:34 • Print artikel

Jaguar Racing heeft online zijn gloednieuwe volledig elektrische raceauto onthuld: de Jaguar I-TYPE 5. Dat gebeurde vijftig dagen voor de start van het zevende seizoen van het ABB FIA Formula E World Championship. Met Sam Bird en Mitch Evans heeft Jaguar Racing een ijzersterke rijders line-up.

Jaguar Racing presenteert LINE-UP en nieuwe I-Type 5 voor zevende Formule E-seizoen


- Met de eigen state-of-the-art elektrische aandrijflijn en racewinnaars Sam Bird en Mitch Evans verwacht Jaguar Racing veel succes in seizoen 7 van de Formula E;
- Jaguar neemt sinds jaren weer deel aan een officieel wereldkampioenschap nu de ABB FIA Formula E met ingang van seizoen 7 die status heeft gekregen;
- Toonaangevend chemiebedrijf Dow nieuwe Official Partner van Jaguar Racing;
- Jaguar blijft filosofie Race to Innovate in praktijk brengen en test onder meer innovatieve nieuwe racestoel die gemaakt is van TYPEFIBRE, een duurzaam gewonnen materiaal dat is ontwikkeld door Jaguar Land Rover zelf;
- Eerste race van seizoen 7 van het ABB FIA Formula E World Championship vindt plaats op 16 januari 2021 in Santiago – de eerste van veertien races in twaalf steden.De elektrische monoposto is voorzien van een nieuwe aandrijflijn, die volledig door Jaguar zelf is ontwikkeld en die het de komende twee seizoenen van het wereldkampioenschap inzet. De ingenieurs van Jaguar Racing hebben zich vooral op een betere efficiency gericht, evenals op minder gewicht en een lager zwaartepunt van de aandrijflijn van de Jaguar I-TYPE 5. De nieuwe wielophanging biedt meer mogelijkheden om de instellingen per circuit aan te passen. Een nieuwe inverter, die de gelijkstroom in de accu sneller omzet in wisselstroom voor de motor, zorgt voor nog betere prestaties. De inverter bevat 24-karaat goud omdat dit materiaal optimaal stroom geleidt.

Sam Bird en Mitch Evans – een van de sterkste rijderskoppels in de Formula E – zijn de coureurs van Jaguar Racing. Evans rijdt al voor Jaguar Racing sinds het team in 2016 zijn intrede in het elektrische kampioenschap deed. Bird, die elk seizoen van Formula E races heeft gewonnen, rijdt komend seizoen voor het eerst voor Jaguar Racing.

Jaguar Racing is trots dat het toonaangevende chemiebedrijf Dow voor het eerst Official Partner is van Jaguar Racing in het ABB FIA Formula E World Championship. Dow brengt meer dan honderd jaar materiaalkennis en ervaring in de auto-industrie mee naar Jaguar Racing, via het MobilityScienceTM-platform en expertise op het gebied van polyolefin-, polyurethaan-acryl- en specifieke chemische en siliconentechnologie.

Dow wordt een van de toonaangevende partners van Jaguar Racing, samen met GKN Automotive, Viessmann en Castrol en Official Suppliers Alpinestars en DR1VA.In oktober 2016 keerde Jaguar Racing terug in de racerij en daarmee was Jaguar de eerste premium autofabrikant in het ABB FIA Formula E kampioenschap. In 2019 won Jaguar Racing de E-Prix van Rome – de eerste zege van Jaguar in de internationale autosport sinds 1991.

Formula E is voor Jaguar een uitgelezen testomgeving voor innovaties in het kader van zijn missie Race To Innovate voor een geëlektrificeerde toekomst.

Als officieel fabrieksteam in de Formula E ontwikkelt Jaguar Racing zijn eigen elektrische aandrijflijn, inclusief de motor, de transmissie, de inverter en de achterwielophanging. Om de kosten te beheersen zijn het koolstofvezel chassis en de accu’s echter hetzelfde voor alle twaalf deelnemende teams. Daardoor ligt de focus bij de teams vooral op de ontwikkeling van betere elektrische aandrijflijnen, die efficiënter zijn en lichter van gewicht. Op basis van de ervaringen en kennis uit de Formula E kan Jaguar Land Rover de prestaties en actieradius van toekomstige elektrische auto’s steeds verder verbeteren.

Voor het seizoen 2020-2021 heeft het elektrische Formula E-kampioenschap voor het eerst van de internationale autosportfederatie FIA de wereldkampioenschapsstatus gekregen. Daarom heeft het kampioenschap de officiële titel ABB FIA Formula E World Championship.

Komend seizoen is het derde waarin de teams racen met de futuristische Gen2-raceauto’s. De teams beschikken over twee raceauto’s – een per coureur – waarmee de volledige raceafstand moet worden afgelegd.Behalve vanwege het volledig elektrische concept is Formula E ook uniek in de autosportwereld vanwege de keuze van de locaties waar de races plaatsvinden. Het kampioenschap wordt volledig verreden op tijdelijke stratencircuits in het centrum van Santiago (Chili), Diriyah (Saoedi-Arabië), Sanya (China), Rome (Italië), Parijs (Frankrijk), Monaco, Seoul (Zuid-Korea), Berlijn (Duitsland), New York (VS) en Londen (VK). In Londen vinden in het weekend van 24 en 25 juli de laatste twee races van het seizoen plaats.

Mitch Evans eindigde seizoen 6 als zevende in het kampioenschap voor coureurs, Jaguar Racing werd eveneens zevende in het constructeurskampioenschap. Het team boekte een overwinning in Mexico City, een podiumplaats in Santiago én een keer startte Jaguar vanaf poleposition. Evans krijgt Sam Bird als teammaat, die bij andere teams elk seizoen al races heeft gewonnen in de Formula E.


Race to Innovate
Formula E is een prioriteit voor Jaguar Land Rover in het kader van de missie Destination Zero. Als enige volledig elektrische wereldkampioenschap stelt Formula E Jaguar in staat om nieuwe technologie voor elektrische auto’s te ontwikkelen en te testen in een uiterst sportieve en competitieve omgeving. Het is dan ook het ‘laboratorium’ voor de missie Race to Innovate om de elektrische toekomst vorm te geven. Jaguar kijkt reikhalzend uit naar die toekomst en heeft het algemeen belang, het veranderende mobiliteitslandschap, duurzaamheid en zijn klanten na aan het hart liggen.
 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS