Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

E-prix São Paulo: Sam Bird pakt zege in de laatste ronde! Nyck de Vries en Robin Frijns buiten de toptien + UITSLAG

Uitgegeven door Patricia Kloosterman • 16 maart 2024 20:20

Sam Bird heeft tijdens de slotfase de overwinning van de E-prix van São Paulo binnengesleept. In de laatste ronde wist hij Mitch Evans terug te dringen naar de tweede plaats. Oliver Rowland werd verrassend derde. De Nederlanders konden hun weg niet naar voren vinden. Ex-F1-coureur Nyck de Vries kwam als veertiende over de finish en Robin Frijns als negentiende.

Sam Bird

Pascal Wehrlein startte van pole. Meteen vanaf het begin af aan leek het een tactische strijd te worden. Vorig jaar hadden meerdere coureurs problemen met het laden van hun batterij. Om dit te voorkomen leek het er op dat de meeste rijders niet aan de leiding wilden gaan en pakten al vroeg hun attack mode. Dus was het stuivertje wisselen voor de nummer een positie. Sam Bird, Antonio Felix Dacosta, Mitch Evans lagen onder andere meerdere keren aan de leiding. In ronde zes kwam er even kort een safetycar op de baan. Dit in verband met het verliezen van de voorvleugel van een van de coureurs. Dit was snel opgelost en werd de race een ronde later weer vrij gegeven. Daarna was het in ronde zestien weer raak met een safetycar. Nick Cassidy viel uit en verloor daarbij heel veel onderdelen. Het opruimen hier van duurde behoorlijk wat langer. Maar in ronde 19 kon er weer vol op geracet worden.

Vanaf dat moment kwam de race echt meer tot leven. Mitch Evans lag op dat moment aan de leiding met heel dicht achter zich Sam Bird. De twee leken wel als aan een touwtje te rijden. Net als daarachter het gevecht voor plek drie en vier tussen Jake Dennis en Pascal Wehrlein. Al bleef de top vier nog wel afwachtend, wetende dat de race nog verlengt zou worden door de safetycars. De race werd ook verlengd met 3 rondes. En in die laatste ronde ging Sam Bird er echt voor en wist Evans in te halen buiten om met een hele mooie actie. Dennis en Werhlein waren in de laatste ronde ook vol op met elkaar in gevecht alleen die twee werden ingehaald door de inmiddels aangesloten Oliver Rowland. Al met al een geweldig slot voor de E-prix. De Nederlanders Nyck de Vries en Robin Frijns deden niet echt mee tijdens deze race. Zij finishten als veertiende en negentiende.

Uitslag E-prix van São Paulo:

1 - Sam Bird (Nissan) - McLaren - 34 ronden
2 - Mitch Evans (Jaguar) - Jaguar - 0"564
3 - Oliver Rowland (Nissan) - Nissan - 3"540
4 - Pascal Wehrlein (Porsche) - Porsche - 3"629
5 - Jake Dennis (Porsche) - Andretti - 3"722
6 - Antonio Felix da Costa (Porsche) - Porsche - 5"567
7 - Jean-Eric Vergne (DS) - DS Penske - 6"006
8 - Stoffel Vandoorne (DS) - DS Penske - 6"817
9 - Maximilian Günther (DS Maserati) - Maserati - 8"085
10 - Sébastien Buemi (Jaguar) - Envision - 8"610
11 - Sacha Fenestraz (Nissan) - Nissan - 9"277
12 - Edoardo Mortara (Mahindra) - Mahindra - 9"762
13 - Lucas di Grassi (Mahindra) - Cupra Abt - 10"819
14 - Nyck De Vries (Mahindra) - Mahindra - 13"677
15 - Jehan Daruvala (DS Maserati) - Maserati - 14"379
16 - Sergio Sette Camara (ERT) - ERT - 17"511
17 - Dan Ticktum (ERT) - ERT - 17"884
18 - Norman Nato (Porsche) - Andretti - 18"889
19 - Robin Frijns (Jaguar) - Envision - 19"124

Snelste ronde: Sébastien Buemi 1'15"717

DNF
Jake Hughes (Nissan) - McLaren
Nico Müller (Mahindra) - Cupra Abt
Nick Cassidy (Jaguar) - Jaguar

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS