Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Podium Mitch Evans en Jaguar TCS Racing in E-Prix onder de zon van São Paulo

Uitgegeven door HJ van Keulen • 20 maart 2024 17:05

Met de tweede plaats in de E-Prix van São Paulo stond Mitch Evans voor het eerst op het podium in het ABB FIA Formula E World Championship 2024. Dankzij die prestatie behaalde Jaguar TCS Racing zijn vierde podiumplaats in evenveel races.

null


In de Anhembi Sambadrome hadden de carnavalsveren plaatsgemaakt voor de elektrische raceauto’s en er hing energie in de lucht toen de 22 coureurs hun bolides het circuit op stuurden.

Na een sterke kwalificatie, waarbij hij doordrong tot de kwalificatieduels, stond Mitch Evans op P4 op de startgrid. Hij reed vervolgens met zijn Jaguar I-TYPE 6 een indrukwekkende race onder de zon van São Paulo. Evans, die afwisselend verdedigde en aanviel tijdens de 34 ronden tellende race, behield lang de tweede plaats achter Sam Bird van NEOM McLaren. Zes ronden voor de finish nam hij echter de leiding, waarna Evans en het team de race strategisch beheersten in de laatste ronden. Met nog twee bochten te gaan werd de accutemperatuur echter te hoog, waardoor de auto vermogen verloor. Daardoor kon Sam Bird hem alsnog passeren en de overwinning pakken.

Nick Cassidy was vastbesloten om op te klimmen vanaf zijn negende plek bij de start van de race en reeg de bochten van het 2,93 kilometer lange circuit vlot aan elkaar. In de beginfase concentreerde hij zich op energiebeheer en het behouden van een goede positie. Helaas werd Nick verrast door het zogenoemde accordeon-effect – waarbij het startveld vóór een bocht in elkaar schuift, waardoor de auto’s elkaar dreigen te raken. Dat resulteerde in schade aan de voorvleugel van zijn auto, waardoor hij uiteindelijk moest opgeven.

Na een kwart van het seizoen van het wereldkampioenschap 2024 blijft Jaguar TCS Racing stevig aan de leiding in het teamklassement, met 96 punten en een indrukwekkende voorsprong van 35 punten.

Hoewel hij afgelopen weekend geen punten pakte, behoudt Nick Cassidy zijn koppositie in het coureursklassement, terwijl Mitch Evans naar de derde plaats opklom.

James Barclay, Jaguar TCS Racing Team Principal, zegt: "Al met al was het weer een geweldig weekend hier in São Paulo en ik ben echt trots op het hele team. Mitch heeft vandaag een briljante prestatie geleverd - van het voltooien van slechts één ronde in FP2 om vervolgens door te gaan naar de Duels en een race neer te zetten zoals hij vandaag deed, was fantastisch en een bewijs van zijn veerkracht. We wisten altijd al dat deze race temperatuurgevoelig zou zijn en hoewel het team ongelooflijk goed werk heeft geleverd met de strategie, werkte de balans tussen de temperatuur van de batterij en de energie gewoon niet voor ons in die laatste twee bochten van de race.

"Het was echt jammer voor Nick hier in São Paulo. Hij had de snelheid in alle sessies en het zag er veelbelovend uit voor een puntenfinish, maar dit is autosport en het concertina-effect van deze nieuwe Gen3-racestijl heeft zowel Nick als het team vandaag verrast."

"Het is belangrijk dat we onze voorsprong in het wereldkampioenschap voor teams hebben vergroot, met Nick aan de leiding in het klassement voor coureurs en Mitch op de derde plaats. "

Mitch Evans, Jaguar TCS Racing-coureur, #9, zegt: "Het is een bitterzoet gevoel vandaag. Het is geweldig om weer op het podium te staan en sterke punten te scoren voor het team, maar het is ook teleurstellend om aan de leiding te hebben gereden en in de laatste twee bochten te verliezen. Helaas raakte onze accu oververhit, waardoor Sam er gemakkelijk voorbij kon. Felicitaties voor Sam vandaag. Ik kijk er nu naar uit om dit momentum vast te houden voor Tokio over twee weken."

Nick Cassidy, Jaguar TCS Racing-coureur, #37, zegt: "Ik had vandaag een hele snelle auto in FP1, FP2 en de eerste run van de kwalificatie, maar de race ging niet helemaal zoals ik wilde of verwachtte. Ik had een paar touché's met de voorvleugel en helaas was die te zwaar beschadigd. Ik denk nog steeds dat ik een van de snelste auto's was dit weekend, plus dat ik na vier podiumplaatsen op rij nog steeds aan de leiding sta in de tussenstand van het coureurskampioenschap, dus er zijn veel positieve punten om mee te nemen naar Tokio."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS