Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Light

Podium maar ook puntverlies voor Rinus van Kalmthout bij Indy Lights in Toronto: "Hij drukte me de muur in"

Uitgegeven door HJ van Keulen • 15 juli 2019 16:09

Toronto (Ontario, Canada) – TeamNL-rijder Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) heeft met een derde plaats in race één op het stratencircuit van Toronto zijn zevende podiumpositie in het Indy Lights Championship Presented by Cooper Tires gescoord. In de tweede race van het weekend had de 18-jarige Hoofddorper net de leiding overgenomen toen hij werd geraakt en in de bandenstapels belandde. De Juncos Racing-piloot kon zijn weg nog wel vervolgen, maar na een noodzakelijk geworden pitstop zat er niet meer in dan een negende positie. “De snelheid was goed en we hadden de auto om te winnen. Helaas lukte dat dit keer niet, maar ik kijk nu al uit naar de volgende race”, aldus een gedreven Van Kalmthout.

Rinus van Kalmthout

Met de ‘Streets of Toronto’ stond er voor ronde zes van het Indy Lights Championship Presented by Cooper Tires weer een echt stratencircuit op het programma. TeamNL-rijder Rinus van Kalmthout bewaart goede herinneringen aan de Canadese omloop, want vorig jaar schreef de 18-jarige Hoofddorper er op weg naar de Pro Mazda-titel beide wedstrijden op zijn naam. Ook nu begon de coureur van Juncos Racing weer voortvarend aan zijn missie door in de kwalificatie voor race één op slechts 0,08 seconden van de poleposition naar plek twee te rijden.

Vanaf de tweede startplaats was VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout in Amerika bekend staat, niet optimaal weg en lag bij het ingaan van de eerste bocht op plek drie. De TeamNL-rijder bleef in het spoor van de nummer twee en dreigde ook diverse keren, maar tot een echte inhaalactie kwam het niet. Nadat de jonge Nederlander op de hobbelige baan in een bocht wat naar buiten stuiterde en bijna de muur raakte, zag hij het gat naar de tweede positie groter worden en in de daaropvolgende ronden oplopen tot bijna drie seconden. In het laatste deel van de wedstrijd begon Van Kalmthout echter weer terrein goed te maken en was met nog drie ronden te gaan de tweede plek alweer tot op 1,2 seconden genaderd. In de slotronde wist de Juncos Racing-rijder het gat nog verder terug te brengen, maar kwam op de finish een halve seconde tekort op de tweede positie.

De kwalificatie voor race twee verliep al net zo spannend als die voor race één en op slechts 0,1 seconde van de poleposition zette de Juncos Racing-piloot de tweede tijd op de klokken. Met een goede start leek Van Kalmthout vervolgens de leiding te nemen, maar de rijders op de eerste startrij werden verrast door de van de derde plaats vertrokken Aaron Telitz. Van Kalmthout sloot echter direct op plek twee aan en was na een aantal ronden duidelijk sneller dan de leider. Een paar keer dreigde Van Kalmthout en toen Telitz een foutje maakte, nam de Nederlander bij het remmen voor de volgende bocht via de buitenkant de leiding. Telitz verremde zich echter en gaf Van Kalmthout daarmee een zetje waardoor de Nederlander rechtdoor schoot en in de bandenstapels belandde. Van Kalmthout kon nog wel zijn weg vervolgen, maar na een pitstop voor een nieuwe neus en nieuwe banden bedroeg de achterstand op de leider vier ronden en finishte de Juncos Racing-rijder op een negende plaats. Omdat zijn naaste concurrent in de titelstrijd de tweede wedstrijd winnend wist af te sluiten, groeide de achterstand van Van Kalmthout op de leider tot 25 punten.

Rinus van Kalmthout

“Ik had het al een keer eerder geprobeerd, maar toen drukte hij me de muur in. Die tweede keer was weliswaar een gewaagde actie, maar ik was erlangs. Toen ik de bocht instuurde schoot hij door en raakte mijn achterwiel. Erg jammer, maar ik wilde voor de overwinning gaan. De snelheid was het hele weekend al goed en we hadden de auto om te winnen. Ik kijk dan ook nu al uit naar de wedstrijden op Mid-Ohio over twee weken”, aldus Van Kalmthout.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo, La Place, Mazda Motorsports USA, Oger, Gullwing Racing Insurance en het TeamNL/KNAF Talent First programma.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS