Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Light

Eerste test Indy Lights op Indianapolis voor Pro Mazda-kampioen Rinus van Kalmthout: "Eigenlijk direct heel goed"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 september 2018 09:10

Indianapolis (Indiana, USA) - KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) heeft zijn eerste intensieve kennismaking met de Indy Lights achter de rug. Op Indianapolis Motor Speedway was de net 18 jaar geworden Hoofddorper tijdens de Chris Griffis Memorial Mazda Road to Indy Open Test in alle testsessies in de top vier te vinden en was op gebruikte banden zelfs een van de snelste rijders van het veld. “Ik heb de afgelopen dagen heel veel geleerd en de snelheid was eigenlijk ook meteen goed. Ik heb er nu al erg veel zin in”, blikte een enthousiaste Van Kalmthout op de tweedaagse test terug.

Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) Indy Lights

Nauwelijks drie weken na het op overtuigende wijze binnenhalen van de titel in het Pro Mazda Championship Presented by Cooper Tires kwam KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout afgelopen weekend op Indianapolis Motor Speedway tijdens de traditionele Chris Griffis Memorial Mazda Road to Indy Open Test in actie in de Indy Lights, de klasse waarin de 18-jarige Hoofddorper volgend jaar om het kampioenschap gaat strijden. Van Kalmthout kwam uit voor Juncos Racing, het team waarmee VeeKay (de naam waaronder Van Kalmthout in Amerika bekend staat) afgelopen seizoen met zeven zeges de Pro Mazda-titel veroverde. Door het winnen van het aan de titel verbonden Mazda Scholarship was de Indy Lights bolide van de Nederlander in de bekende dieprode Mazda kleur gehuld. Met de promotie naar de Indy Lights betreedt VeeKay na de USF2000 en de Pro Mazda de volgende en hoogste trede van de Mazda Road to Indy.

Rinus van Kalmthout

Vanaf de allereerste meters zat Van Kalmthout er meteen goed bij en noteerde niet alleen snelle, maar ook uiterst constante rondetijden. In de twee dagen durende Chris Griffis Memorial Open Test werkten de Indy Lights in totaal zes testsessies af en in alle sessies was Van Kalmthout in de top vier te vinden. Op gebruikte banden was het KTF-talent zelfs voortdurend een van de snelste rijders van het veld. “Het ging eigenlijk direct heel goed. Juncos Racing heeft voor iedere klasse waarin ze rijden een eigen team van engineers en dus kreeg ik voor het eerst te maken met een nieuwe engineer en rijderscoach. De samenwerking ging meteen heel goed. De racepace was uitstekend en alleen wisten we de piek van nieuwe banden nog niet goed te benutten. Dat komt mede doordat het team het afgelopen seizoen weinig heeft kunnen testen, dat is dus iets waar we aan moeten werken. De snelheid van de auto ten opzichte van de Pro Mazda vormde geen enkel probleem. Ik heb de afgelopen dagen heel veel geleerd en we hebben ook goede vorderingen gemaakt met de set-up van de auto. Het leren omgaan met de turbo en andere voor deze klasse specifieke zaken is een kwestie van ervaring opdoen. Ik heb er ontzettend veel zin in en ben er trots op om komend seizoen het rood van Mazda te mogen vertegenwoordigen in de Indy Lights Presented by Cooper Tires klasse”, aldus Van Kalmthout.

Op 3 en 4 december komt Van Kalmthout opnieuw voor Juncos Racing in actie. Dan staat op Homestead voor de Indy Lights de volgende gezamenlijke tweedaagse test op het programma.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo, La Place en het KNAF Talent First programma.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS