Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Light

Rinus Veekay (Van Kalmthout) scoort podium bij debuut ovalrace op Iowa Speedway USA

Uitgegeven door HJ van Keulen • 12 juli 2017 13:34

KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) heeft bij zijn debuut op een traditionele Amerikaanse oval beslag gelegd op een uitstekende tweede plaats. Op Iowa Speedway startte de 16-jarige Hoofddorper in de negende wedstrijd van de Cooper Tires USF2000 serie vanaf de derde plaats om na 45 ronden met een fraaie inhaalactie de tweede positie te veroveren. De voor Pabst Racing uitkomende Nederlander wist het gat naar de leider nog wel te verkleinen, maar bleef uiteindelijk op 3,8 seconden van de winnaar steken.

veekay_iowa

De Amerikaanse ‘Indycar’ dankt zijn naam en faam vooral aan de races op de ovals en dus mocht een ovalrace op de kalender van de Cooper Tires USF2000 serie als opstapklasse van de ‘Road to Indy’ niet ontbreken. Voor de vijfde ronde en daarmee negende race van het seizoen stond dan ook de Iowa Speedway op het programma, een 0,875 mijl (1,4 kilometer) lange oval waar door de USF2000-auto’s gemiddelde snelheden van 133 mijl per uur (214 km/u) worden gehaald. Na de stratencircuits en gewone omlopen voelde KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) zich ook op de oval snel thuis. In zowel de test als de training noteerde de 16-jarige Hoofddorper de derde tijd en rondde de oval in iets meer dan 24 seconden. “Ik had nog wat last van overstuur, terwijl je voor een betere controle op de oval liever iets onderstuur hebt. Racen op een oval is heel gaaf, en je moet er zeker lef voor hebben. Het is heel anders dan op een gewoon circuit, ook wat lijnen betreft. Deze oval is net niet vol gas, je moet ietsje liften. Om een beetje marge in te bouwen, blijf je een klein stukje bij de muur vandaan, want als je die raakt, is je race meteen over. Slipstreamen gaat hier wel, maar omdat er nogal wat hobbels in de baan zitten, is er eigenlijk maar één goede lijn. Inhalen is dus wel lastig”, aldus Van Kalmthout.

veekay_iowa
De kwalificatie voor een ovalrace gaat volgens een geheel eigen procedure waarbij de rijders één voor één op de baan verschijnen. Na een opwarmronde volgen twee geklokte ronden en de totaaltijd van die twee ronden zijn bepalend voor de startopstelling. In de door loting bepaalde volgorde was VeeKay (zoals Van Kalmthout in Amerika genoemd wordt) als tiende rijder aan de beurt en zette daarbij de derde tijd op de klokken. Hoewel de Pabst Racing-rijder daarmee een goede uitgangspositie voor de race had, was de jonge Nederlander wegens het opnieuw optreden van overstuur niet geheel tevreden.

veekay_iowa

Kort voor aanvang van de race, die onder snikhete temperaturen van bijna 40 graden Celsius verreden werd, kreeg de KTF-rijder nog enkele tips van Indycar-coryfeeën Roberto Moreno en Arie Luyendyk, twee grootmeesters als het om racen op ovals gaat. De start van de wedstrijd verliep probleemloos en samen met de nummers één en twee wist Van Kalmthout steeds verder bij de rest van het veld weg te lopen. De KTF-piloot reed daarbij een zeer strakke race waarin de rondetijden nauwelijks meer dan 0,1 seconde van elkaar verschilden. In de 45ste van de 60 ronden tellende race wist VeeKay met een fraaie inhaalactie de tweede plaats te veroveren. In de resterende ronden lukte het de Pabst Racing-piloot om met opnieuw zeer stabiele en foutloze ronden het gat naar de leider te verkleinen van 5,1 naar 3,8 seconden, maar tot een inhaalpoging kwam het niet meer. Met zijn tweede plaats verstevigde Van Kalmthout zijn tweede positie in het tussenklassement.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS