Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Light

Rinus van Kalmthout in zee met Pabst Racing voor de USF2000 Mazda road to Indy

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 maart 2017 15:49

St. Petersburg (Florida, USA) - Om bij zijn debuut in de USF2000 in 2017 sterk voor de dag te komen sloot Rinus van Kalmthout al in augustus een deal met het ervaren team Carlin Motorsport, dat voor dit project de krachten gebundeld had met het Amerikaanse top kart team Benik. Groot was dan ook de schrik toen twee weken geleden plotseling bleek dat Carlin zich heeft teruggetrokken uit het USF2000-project. Na zeer succesvolle testdagen in Sebring en op Homestead vond Van Kalmthout in Pabst Racing een ander topteam, zodat het KNAF-talent op 10 maart toch kan beginnen aan zijn Amerikaanse race-avontuur. In augustus sloten Rinus van Kalmthout en Trevor Carlin vol enthousiasme de deal voor deelname aan de Cooper Tires USF 2000 in Amerika. De jonge KNAF Talent First-coureur wil in dit kampioenschap in de kopgroep meestrijden en koos daarom voor de ervaring van het Britse team Carlin Motorsport, dat in Amerika zou gaan samenwerken met kartteam Benik. Tijdens meerdere geplande testdagen werkten Van Kalmthout en Carlin Benik een uitgebreid programma af en werden er goede stappen gezet om coureur en auto klaar te maken voor het debuut begin maart 2017.

Rinus van Kalmthout in zee met Pabst Racing voor de USF2000

De jonge debutant in de autosport besloot zelfs zijn laatste race in de MRF Challenge in India te laten schieten om nog enkele testdagen te kunnen doen in de USF2000. Tot zijn verbijstering kreeg hij echter twee dagen voordat hij naar Miami vertrok het nieuws dat Carlin zich terugtrok uit het USF2000-project, omdat geheel onverwachts de samenwerking tussen Carlin en Benik beëindigd werd. 

Van Kalmthout en zijn Amerikaanse manager Charles Crews stelden vervolgens alles in het werk om bij andere goede teams te kunnen testen. Dat resulteerde in een tweedaagse test op het circuit van Sebring bij Pabst Racing en deelname aan de tweedaagse collectieve Mazda Road to Indy test op de Homestead Miami Speedway bij team Newman Wachs Racing.

Rinus van Kalmthout Pabst Racing voor de USF2000

De test bij Pabst Racing in Sebring verliep voor Van Kalmthout uitstekend. "Het team van Augie Pabst is zeer professioneel en heeft veel ervaring in autosport. Met behulp van mijn engineer Tonis Kasemets en mijn coach Bob Perona kon ik uitstekende rondetijden rijden, ik was beide dagen de snelste rijder op de baan."

Een week later vertrok de jonge KTF-coureur naar het circuit van Homestead in Florida voor een tweedaagse collectieve Mazda Road to Indy test bij Newman Wachs Racing. "Het team van Eddy Wachs en de inmiddels overleden coureur en acteur Paul Newman heeft een rijke historie", vertelt Van Kalmthout. "Ze zijn echter nieuw in de USF2000 en wij waren benieuwd hoe deze test zou verlopen." 
Net als op Sebring was Van Kalmthout ook nu continu in de voorhoede te vinden, de samenwerking met Newman Wachs was eveneens uitstekend.

Beide teams waren bijzonder onder de indruk van de pas 16-jarige Nederlander en wilden hem graag contracteren. Na beide opties goed te hebben overwogen besloot Rinus van Kalmthout, die in Amerika wordt ingeschreven onder de naam Rinus VeeKay, te kiezen voor Pabst Racing. "Het was bijzonder moeilijk om een keuze te maken, want ik denk dat beide teams erg sterk zijn en mij bij mijn debuut in de USF2000 goed kunnen begeleiden. Ik wil Newman Wachs bedanken voor de goede samenwerking op Homestead en kijk er naar uit om komend weekend in de Streets of St. Petersburg met Pabst Racing aan mijn eerste races in de USF2000 te gaan beginnen!"       

Rinus van Kalmthout Pabst Racing USF2000
 
Augie Pabst, eigenaar en teammanager van Pabst Racing dat in 1983 werd opgericht door zijn vader, was zelf in de jaren 90 coureur. De telg uit een echte autosportfamilie was aangenaam verrast over de snelheid die Rinus Van Kalmthout direct vanaf het begin op de baan liet zien: "We zagen meteen dat Rinus een echte racer is. Hij gaf zijn engineer goede feedback, verbeterde zich elke ronde weer en was beide dagen op Sebring de snelste coureur op de baan. Ook zijn persoonlijkheid spreekt ons aan, hij is positief, eerlijk, communiceert goed en is een echte teamspeler. Ik ben er trots op dat hij voor Pabst Racing heeft gekozen en ben ervan overtuigd dat we dit seizoen samen tot grootse dingen zullen komen in de USF2000."

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo Supermarkten, Total, Quick sports and leisure wear en het KNAF Talent First programma.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS