Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Arie Luyendijk zwaait groene vlag! Nederlander Rinus van Kalmthout pakt podium op Indianapolis

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 mei 2019 10:19

Indianapolis (Indiana, USA) – TeamNL-rijder Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) is op de fameuze oval van de Indianapolis Motor Speedway vanaf de zevende startpositie naar het podium gereden. In de Indy Lights Freedom 100 race over 40 ronden op de 4 kilometer lange Indianapolis oval reed de top zes de gehele wedstrijd binnen een seconde van elkaar. Vrijwel elke ronde reed er een andere rijder op kop. De 18-jarige Hoofddorper nam maar liefst zes keer de leiding in de race, maar miste in de laatste ronde het momentum om de Indy Lights Freedom 100 te winnen, hij werd derde. Daarmee scoort de TeamNL-rijder zijn vijfde podium uit zeven races dit seizoen.

Rinus van Kalmthout Indionapolis

De wereldberoemde 2,5-mijl lange oval, waar zondag 26 mei de fameuze Indy 500 verreden wordt, is voor Rinus van Kalmthout één van de hoogtepunten van het seizoen in de Indy Lights, presented by Cooper Tires. “Een oval race is op zich al niet te vergelijken met een race op een normaal circuit. De Indy oval heeft echter iets magisch, het is ook de plek waar mijn grote voorbeeld en mentor Arie Luyendijk historie heeft geschreven met twee zeges. Het is ook geweldig om voor zoveel publiek te racen”, genoot de jonge Van Kalmthout na de race nog steeds na.

De aanloop naar de race verliep voor de TeamNL-coureur niet zoals gewenst. In de kwalificatie bleek de turbo niet optimaal te werken en hoewel Rinus van Kalmthout foutloos reed kwam hij niet verder dan de negende tijd. De snelheid die de meeste concurrenten lieten zien leek voor de Juncos Racing Indy Light onbereikbaar.

Na afloop van de kwalificatie bleken vijf auto’s te zijn afgekeurd en ook de TeamNL-rijder werd bestraft. Uit één van de stangetjes die de vloer van de auto op zijn plek houdt was een schroefje los getrild. Daardoor was de rijhoogte van de Indy Light 0,008 mm boven de tolerantie gekomen en net als de vier andere auto’s werd VeeKay gediskwalificeerd. In dit geval bleek dat voor de Nederlander niet onvoordelig, want hij mocht de race nu vanaf de zevende positie starten.

Arie Luyendijk mocht bij de start van de race de groene vlag zwaaien. Van Kalmthout had een prima start en al in de tweede ronde zag hij vlak voor zich waarom Indianapolis zo’n heftige baan is. Twee rijders naast hem raakten elkaar en Van Kalmthout, gepositioneerd aan de buitenzijde, kon hen ternauwernood ontwijken. Hij schoot door deze crash door naar de vierde plek, maar de wedstrijd werd met een code rood stilgelegd en alle rijders kwamen de pits binnen.

Bij de herstart was de TeamNL-coureur zeer attent, hij pakte de derde plek. De top zes bleef zo dicht bij elkaar dat het echt onmogelijk te zeggen was hoe deze race zich zou ontvouwen. Vrijwel elke ronde reed er een ander aan de leiding en in de twaalfde ronde pakte Van Kalmthout de leiding in de race. Regelmatig met z’n drieën naast elkaar, met slechts duizendsten van een seconde verschil, ontspon zich een race die voor zowel rijders als publiek werkelijk bloedstollend was. Het ene moment op de vierde positie, een ronde later op kop, het was onmogelijk te voorspellen wie deze race op zijn naam zou schrijven. Van Kalmthout en Ryan Norman wisselden elkaar gedurende de race tientallen keren af op de koppositie in de race.

Tegen het einde van de race reed de Juncos-coureur vier ronden lang vlak achter Norman. Zijn concurrent voor de titel Oliver Askew zat in de voorlaatste ronde echter in een betere positie en Van Kalmthout miste in de laatste ronde de snelheid om nog aan te kunnen vallen, hij werd derde.

Rinus van Kalmthout had genoten, maar wist dat er meer in had gezeten. “Het was echt ontzettend spannend, ik heb nog nooit een race gereden met zoveel positiewisselingen. Het was een soort schaakspel, je moet enorm goed opletten waar iedereen zit en precies op het juiste moment toeslaan. In de slotfase kon ik niet meer aanvallen omdat Toby Sowery kort achter me zat. Vooraf had ik getekend voor een derde plek, maar nu weet ik dat ik hem ook had kunnen winnen, dus dan is het toch erg jammer. Ik sta nu tweede in het kampioenschap, elf punten achter Askew en 33 punten voor op Robbert Megennis. Dit was het vierde van in totaal tien evenementen in de Indy Lights Presented by Cooper Tires, dus ik heb er alle vertrouwen in dat alles nog mogelijk is”, is Rinus VeeKay strijdlustig.

De volgende ronde op de kalender van het Indy Lights Championship Presented by Cooper Tires is weer een dubbele race op het circuit van Road America op 23 en 24 juni.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo, La Place, Mazda Motorsports USA, het TeamNL/KNAF Talent First programma,The Challenge Sport and Health Club Curacao en Oger.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS