Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Light

Rinus van Kalmthout wint op Indianapolis Grand Prix Circuit en pakt leiding in stand Indy Lights

Uitgegeven door Johan Vis • 13 mei 2019 12:00

TeamNL-rijder Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) heeft op uiterst dominantie wijze de tweede wedstrijd van de derde ronde van het Indy Lights Championship Presented by Cooper Tires op zijn naam geschreven. Op het Indianapolis Grand Prix Circuit pakte de 18-jarige Hoofddorper eerst de poleposition, leidde van start tot finish en zette ook nog de snelste raceronde op zijn naam. In de op vrijdag verreden eerste wedstrijd van het weekend had Van Kalmthout met een derde plaats ook al een podium gescoord. “Die overwinning in de tweede race voelde heel erg lekker. Ik ben blij dat we weer de snelheid hebben kunnen laten zien”, aldus Van Kalmthout, die nu ook in de tussenstand van het kampioenschap aan de leiding gaat.

Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) Indy Lights Championship Presented by Cooper Tires

Gedurende de maand mei staat alles bij de Indy Lights Presented by Cooper Tires in het teken van Indianapolis. Als ‘Road to Indy’ klasse hebben de rijders later deze maand een wedstrijd op de wereldberoemde 2,5-mijl lange oval waar de fameuze Indy 500 verreden wordt. Daaraan voorafgaand stond dit weekend voor ronde drie van de titelstrijd het minstens zo uitdagende 3,9 kilometer lange Indianapolis Grand Prix Circuit op het programma.

De aanloop naar de eerste kwalificatie verliep voor Rinus van Kalmthout niet zoals gewenst. Een kapotte brandstofpomp zorgde ervoor dat de 18-jarige Hoofddorper veel kostbare trainingstijd verloren zag gaan. Ondanks het beperkte aantal ronden dat de TeamNL-rijder kon afleggen, was zijn naam toch steeds in de voorste regionen te vinden. In de kwalificatie maakte Rinus VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout in Amerika bekend staat, dit ook waar door op slechts 0,02 seconden van de poleposition de tweede kwalificatiepositie voor zich op te eisen. “Pas in de laatste ronde kreeg ik voldoende temperatuur in de banden, anders had een snellere tijd er nog wel ingezeten”, aldus Van Kalmthout.

Vanaf de tweede startplek kwam de Juncos Racing-piloot als gevolg van wielspin minder goed weg en viel terug naar plaats vier. Met een uiterst fraaie actie wist Van Kalmthout in de zesde ronde de derde plaats te veroveren en leek vervolgens het gat naar de nummer twee te gaan dichten. Halverwege de dertig ronden durende race stokte de opmars en zag de Nederlander de nummers één en twee weer verder weglopen. In de slotfase van de race wist Van Kalmthout het tempo nog iets te verhogen, maar moest zich tevreden stellen met de derde plaats. “Ik had gezien de lage temperaturen en daardoor koude banden rekening gehouden met de kans op wielspin, maar desondanks gebeurde het toch. Ik kon me nog wel terugvechten tot de derde plaats, maar we misten het tempo om de top twee te kunnen bedreigen,” aldus een enigszins teleurgestelde Van Kalmthout.

Rinus van Kalmthout Indy Lights Championship Presented by Cooper Tires

Lang hoefde Van Kalmthout niet op revanche te wachten. In een uiterst spannende kwalificatie pakte de TeamNL-rijder de poleposition voor race twee. Bij de start was de Nederlander ook goed weg en zijn leidende positie werd eigenlijk alleen in de eerste paar bochten bedreigd. Van Kalmthout sloeg de aanval echter vakkundig af en begon vervolgens op dominante wijze afstand van zijn achtervolgers te nemen. In de 35 ronden tellende race verbeterde de Juncos Racing-piloot diverse keren zijn eigen snelste raceronde om dat nota bene in de laatste ronde nog een keer te doen. Uiteindelijk passeerde Van Kalmthout met een voorsprong van 6,8 seconden op de nummer twee als winnaar de finish. Met zijn zege is Van Kalmthout met één punt voorsprong tevens de nieuwe leider in de tussenstand van het kampioenschap. “Het ging echt heel lekker. Mijn door Juncos Racing geprepareerde auto was nu ook erg goed en bleef de hele race constant. Per ronde kon ik mijn winst pakken. Ik ben heel blij met de snelheid die we weer hebben laten zien. Deze overwinning maakt het hele weekend goed. En al is het maar één punt, het is toch lekker om als leider naar de volgende wedstrijd te gaan”, aldus een tevreden terugblikkende Van Kalmthout.

Voor Van Kalmthout betekende de winst al zijn tweede zege en in totaal vierde podiumpositie uit de zes tot nu toe verreden Indy Lights Presented by Cooper Tires wedstrijden. De volgende ronde van het Indy Lights Championship Presented by Cooper Tires is de op 24 mei te verrijden Freedom 100 op de fameuze oval van de Indianapolis Motor Speedway.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo, La Place, Mazda Motorsports USA en het TeamNL/KNAF Talent First programma.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS