Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Light

Zege Rinus van Kalmthout bij Indy Lights-debuut in St. Petersburg: "Dit geeft veel vertrouwen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 maart 2019 07:10

St. Petersburg (Florida, USA) – TeamNL-rijder Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) heeft bij zijn debuut in het Indy Lights Championship Presented by Cooper Tires op indrukwekkende wijze zijn visitekaartje afgegeven. Na een vijfde plaats in de eerste race van het weekend snelde de 18-jarige Hoofddorper in race twee op het stratencircuit van St. Petersburg naar een soevereine overwinning. “Ik ben hier super blij mee en het is een goede start van het kampioenschap”, aldus een dik tevreden Van Kalmthout.

Arie Luyenbyk Rinus VeeKay

Als regerend kampioen van het Indy Pro 2000 Championship (tot vorig jaar Pro Mazda Championship) maakt TeamNL-rijder Rinus van Kalmthout dit jaar zijn debuut in het Indy Lights Championship Presented by Cooper Tires, de hoogste trede van de Road to Indy ladder. Dit weekend stond op het 1,8 mijl lange stratencircuit van St. Petersburg de openingsronde van deze titelstrijd op het programma. Het Indy Lights kampioenschap telt in totaal achttien races op tien verschillende circuits, uiteenlopend van traditionele omlopen tot stratencircuits en ovals. De 18-jarige Hoofddorper bewaart goede herinneringen aan het stratencircuit in Florida, want vorig jaar schreef VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout in Amerika bekend staat, er bij zijn debuut de eerste twee races van het Indy Pro 2000 kampioenschap op zijn naam.

In de vrije training werd Van Kalmthout echter geplaagd door problemen met de elektronica, waarna ook de eerste kwalificatie voor de rijder van Juncos Racing niet geheel naar wens verliep. De tweede set banden zorgde voor onderstuur waardoor VeeKay zijn positie in de top drie niet kon vasthouden en terugviel naar plek zes. In de tweede kwalificatie toonde de TeamNL-rijder zijn ware snelheid en eiste op slechts 0,08 seconden van de poleposition de tweede startplaats voor zich op.

Op basis van zijn in de tweede kwalificatie gereden tijden hoopte Van Kalmthout in de eerste race vanaf een zesde plaats de nodige posities te kunnen winnen. Met een uitstekende start lag de Nederlander na de eerste ronde op plek vier, maar moest kort daarna weer een positie prijsgeven. In het eerste deel van de race miste zijn auto net de snelheid om de aansluiting met de top vier te behouden en kwam Van Kalmthout zelfs nog even onder druk van de nummer zes. Naarmate de race vorderde wist Van Kalmthout zijn rondetijden wat omlaag te krijgen, verkleinde de afstand tot de vierde positie en liep daarbij snel weg van de rijder achter hem. Een vijfde plaats bleef echter na 35 ronden het hoogst haalbare voor de jonge Nederlander, maar daarmee waren wel de eerste punten voor het kampioenschap binnen.

In de tweede race over 40 ronden maakte Van Kalmthout duidelijk waar zijn doelen dit jaar liggen en dat hij niet voor niets de regerend Indy Pro 2000 en Formula 3 Asian Winter Series kampioen is. Vanaf de tweede startplaats nam de Juncos Racing-rijder in de openingsronde met een gewaagde inhaalactie de leiding over en bouwde zijn voorsprong direct uit tot ruim drie seconden. Daarna stabiliseerde deze marge zich om vanaf de 25ste ronde snel op te lopen tot bijna zeven seconden. Op dat moment kwam echter door een crash van een van de deelnemers de safetycar in de baan en was de voorsprong van de Nederlander in één klap verdwenen. Met nog vier ronden te gaan liet Van Kalmthout zich bij de herstart niet nerveus maken en pakte in zijn debuutweekend met een marge van 0,6 seconden meteen zijn eerste overwinning.

Rinus VeeKay

“Dit voelt heel goed, zeker na de vijfde plaats van race één, al was dat natuurlijk ook niet heel slecht. Maar we komen voor meer en met de winst is het doel dat ik voor dit weekend gesteld had bereikt. Alles wat we van race één geleerd hadden, hebben we toegepast in race twee en dat werkte. De set-up was iets anders waardoor de auto beter lag en zelf heb ik geleerd om nog meer uit de banden te halen. Dit geeft veel vertrouwen voor de rest van het kampioenschap”, blikte Van Kalmthout terug. In het kampioenschap bezet Van Kalmthout op negen punten van de leider de voorlopige tweede plaats. Over twee weken wordt alweer de volgende ronde van het Indy Lights kampioenschap verreden. Dan mag Van Kalmthout in Austin aantreden op Circuit of The Americas, de baan waar ook de Formule 1 Grand Prix wordt verreden.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo, La Place, Mazda Motorsports USA en het TeamNL/KNAF Talent First programma.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS