Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Derde zege en snelste raceronde voor Rinus van Kalmthout bij Indy Lights op Road America: "Snelheid mega-goed!"

Uitgegeven door Johan Vis • 25 juni 2019 09:20

TeamNL-rijder Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) heeft tijdens de vijfde ronde van het Indy Lights Championship Presented by Cooper Tires zijn snelheid op meer dan overtuigende wijze getoond. In zowel de kwalificaties als de twee wedstrijden was de 18-jarige Hoofddorper met afstand de snelste rijder op de baan. Slechts een drive-through penalty kon de Juncos Racing-piloot in de eerste race van de overwinning afhouden. In race twee nam Van Kalmthout revanche door met maar liefst dertien seconden voorsprong de winst te pakken, zijn derde zege van het seizoen. Bijna vanzelfsprekend eiste het jonge Nederlandse talent in beide wedstrijden ook de snelste raceronde voor zich op.

Rinus van Kalmthout bij Indy Lights op Road America

Na de oval van Indianapolis keerde het Indy Lights Championship Presented by Cooper Tires voor race acht en negen van de titelstrijd terug naar een traditionele omloop, het op Spa-Francorchamps lijkende 6,4 kilometer lange circuit van Road America. Vanaf het allereerste begin was duidelijk dat TeamNL-rijder Rinus van Kalmthout zich uitstekend thuis voelde op het prachtige en zeer uitdagende circuit. In de vrije training zette de 18-jarige Hoofddorper al de snelste tijd op de klokken om vervolgens in de kwalificatie voor zowel race één als twee naar poleposition te rijden. In de eerste kwalificatie was Rinus VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout in Amerika bekend staat, maar liefst drie ronden achter elkaar sneller dan de beste tijd van nummer twee, om in de kwalificatie voor race twee 0,2 seconden afstand te nemen van zijn directe belagers.

Met een uitstekende start nam Van Kalmthout in de eerste race de leiding en sloeg meteen een gat naar de rest van het veld. Bij het uitkomen van ‘bocht zeven’ belandde de Juncos Racing-piloot echter in het gras. Van Kalmthout wist zijn auto op te vangen en stuurde direct de baan weer op. Daarbij maakte de Nederlander in de ogen van de wedstrijdleiding een blokkerende beweging richting zijn inmiddels aangesloten achtervolgers. Van Kalmthout loste zijn drive-through penalty aan het eind van de eerste ronde direct in, om met een achterstand van ruim 23 seconden op de achtste positie en 37 seconden op de leider zijn weg te vervolgen. Van Kalmthout startte een inhaaljacht waarbij hij met afstand de snelste rijder op de baan was. In de 12de ronde had de TeamNL-rijder de 23 seconden goedgemaakt en de achtste plek te pakken, om even later op te rukken naar de zevende positie. Dat Van Kalmthout zonder drive-through penalty de race op zijn naam had kunnen schrijven mag wel blijken uit het feit dat hij uiteindelijk op 16 seconden van de nummer één finishte. In zijn inhaaljacht schreef de Juncos Racing-rijder ook de snelste raceronde op zijn naam en was daarbij ruim 0,2 seconden sneller dan de eerstvolgende rijder. “Ik maakte een foutje. Ik kan begrijpen dat de stewards dit als een blokkeerbeweging zagen en er een straf voor wilden geven. Maar een drive-through verraste me wel. Jammer, maar dan moet het in race twee maar gebeuren”, aldus een teleurgestelde maar strijdbare Van Kalmthout.

null

En dat gebeurde van ook want in de tweede wedstrijd van het weekend nam Van Kalmthout revanche waarbij de concurrentie de Hoofddorper alleen bij de start en op het podium zag. De Juncos Racing-rijder kende een goede start en reed vervolgens in een ongekend tempo weg van het veld. Iedere ronde was de TeamNL-piloot met een ruime marge de snelste rijder op de baan om uiteindelijk na twintig ronden met een voorsprong van bijna dertien seconden op de nummer twee de finish te passeren. Met zijn afgetekende zege boekte Van Kalmthout alweer zijn derde overwinning van het seizoen en stond in zes van de tot nu toe verreden negen wedstrijden op het podium. In de tussenstand van het kampioenschap verkleinde de als tweede geklasseerde Van Kalmthout zijn achterstand op de leider tot slechts drie punten.

“De snelheid was het hele weekend mega-goed. De auto was super en daarnaast ligt deze baan mij ook goed. Ik ben ook in de tweede race blijven pushen, al hield ik wel een marge om geen fouten te maken. Desondanks liep ik alleen maar verder weg. Ik ben dus heel tevreden met dit weekend, zeker met de snelheid. Alleen dat foutje in race één en de wel erg zware straf die daarop volgde waren een smetje, maar verder was het top. Ik kijk nu al uit naar de volgende ronde in Toronto”, aldus Van Kalmthout. Wedstrijd nummer tien en elf van het kampioenschap worden verreden op het stratencircuit van Toronto. Van Kalmthout bewaart goede herinneringen aan deze baan omdat hij er vorig jaar in het Pro Mazda Championship beide wedstrijden op zijn naam wist te schrijven.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo, La Place, Mazda Motorsports USA, Oger en het TeamNL/KNAF Talent First programma.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS