Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Light

Rinus van Kalmthout rijdt in twee dagen maar liefst 160 ronden bij Indy Lights-test op Indianapolis

Uitgegeven door HJ van Keulen • 24 oktober 2017 18:30

Indianapolis (Indiana, USA) - KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) heeft op Indianapolis Motor Speedway indruk gemaakt bij zijn debuut in de Indy Lights klasse. Tijdens de Chris Griffis Memorial Open Test reed de 17-jarige Hoofddorper acht testsessies en eindigde daarin steeds in de top vijf en zelfs twee keer op de eerste plaats. “Ik ben heel tevreden en heb in die twee dagen ontzettend veel geleerd. Om bij je debuut zo dicht bij rijders te zitten die dit jaar al Indy Lights-races gewonnen hebben, is heel vet”, aldus een nog nagenietende Van Kalmthout.

Rinus VeeKay

Na gedurende twee weken al uiterst succesvolle tests te hebben afgelegd in de Pro Mazda klasse van de Mazda Road to Indy Presented by Cooper Tires, wachtte voor KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout afgelopen weekend zijn debuut in de Indy Lights klasse. Op uitnodiging van het kampioenschapsteam Belardi Auto Racing kwam de net 17 jaar geworden Cooper Tires USF2000-vicekampioen op het Grand Prix Circuit van Indianapolis in actie tijdens de Chris Griffis Memorial Open Test. Bij deze jaarlijkse test geven teams uit de drie Mazda Road to Indy klassen rijders een kans hun kunnen te tonen.

Zowel op zaterdag als zondag stonden er vier testsessies op het programma. Vanaf de eerste meters was duidelijk dat Van Kalmthout met de door een 450 pk sterke Mazda turbomotor aangedreven Indy Lights Dallara uitstekend uit de voeten kon. Na de vijfde en de derde plaats prijkte de naam van Rinus VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout in Amerika bekend staat, aan het eind van de derde testsessie al bovenaan de tijdtabellen. In de vierde en laatste sessie scherpte de KTF-rijder zijn tijd nog aan tot 1:16.206 en bleef daarmee slechts 0,38 seconden verwijderd van de nummer één, Colton Herta, eerder dit seizoen winnaar van enkele races en derde in het Indy Light kampioenschap van dit jaar.

Rinus VeeKay

Na zijn indrukwekkende eerste dag mocht Van Kalmthout op zondag opnieuw voor vier testsessies de baan van Indianapolis Motor Speedway op. Het 17-jarige racetalent ging verder waar hij gebleven was want na een derde en vijfde plaats zette Van Kalmthout in sessie drie opnieuw de snelste tijd op de klokken. Daarbij toonde de KTF-rijder met vijf ronden binnen 0,1 seconde van elkaar ook nog eens aan niet alleen snel, maar ook constant te zijn. In totaal legde Van Kalmthout in twee dagen tijd iets meer dan 160 ronden af. Belardi Auto Racing was dan ook zeer te spreken over het Indy Lights-debuut van VeeKay en prees niet alleen de snelheid, maar ook de professionele houding van de jonge Nederlander.

Rinus VeeKay

Van Kalmthout was niet minder enthousiast over zijn eerste kilometers in de klasse die de laatste opstap is richting de prestigieuze IndyCar Series. “Met allemaal top vijf klasseringen en zelfs twee keer een eerste plaats heb ik natuurlijk niets te klagen. Ik heb in die twee dagen ontzettend veel geleerd. Kwalificatieruns en het gebruik van banden daarin, omgaan met de turbo, en de downforce, want Indy Lights hebben flinke vleugels. Belardi is een fantastisch team om mee te werken en ook de samenwerking met mijn teammaat ging uitstekend. We hebben veel van elkaar geleerd. Om zo dichtbij de tijden van ervaren toprijders als Nico Jamin en Colton Herta te zitten, allebei Indy Lights-racewinnaars van dit jaar, is heel vet”, blikte Van Kalmthout op deze eerste kennismaking met de Indy Lights terug. Ook tweevoudig Indy 500-winnaar Arie Luyendyk, die speciaal naar Indianapolis was gekomen om VeeKay van advies te dienen, was meer dan trots op de prestaties van zijn jonge landgenoot.

Later in november staat er voor Van Kalmthout nog een test in een Europese formulewagenklasse op het programma. Pas daarna worden alle opties op een rijtje gezet en valt de beslissing in welke klasse en voor welk team Van Kalmthout in 2018 uitkomt.

Rinus VeeKay

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo, Total en het KNAF Talent First programma.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS