Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Light

Vierde zege op rij Rinus van Kalmthout in Pro Mazda: "Mooie voorsprong in kampioenschap! Ik ben super blij!"

Uitgegeven door Johan Vis • 31 juli 2018 20:33

Met zijn derde dubbelzege van het seizoen heeft KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) op indrukwekkende wijze laten zien dat hij voor niets minder dan de titel in het Pro Mazda kampioenschap strijdt. Op de Mid-Ohio Sports Car Course reed de 17-jarige rookie in de eerste race vanaf poleposition dominant naar de zege. In de tweede race begon hij vanaf de tweede positie en hield hij polesitter David Malukas onder druk. Nadat de raceleider getroffen werd door mechanische pech kon Van Kalmthout onbedreigd naar zijn vierde zege op rij en de leiding in het klassement rijden. De KNAF Talent First-coureur uit Hoofddorp heeft met nog één oval-race op het Gateway Motorsports Park en twee races op de Portland International Raceway te gaan nu een voorsprong van 31 punten op zijn grootste concurrent de Canadees Parker Thompson.

Vierde zege op rij brengt Rinus van Kalmthout aan de leiding in Pro Mazda

Na zijn dominante optreden met overwinningen in beide races in Toronto begon Van Kalmthout vol zelfvertrouwen aan de kwalificatie op de Mid-Ohio Sports Car Course. “Het is een circuit met veel hoogteverschil en dat maakt het erg lastig, omdat je vaak niet kunt zien waar je naartoe gaat”, legde VeeKay, zoals hij in Amerika genoemd wordt, uit. Dat weerhield het KTF-talent er niet van om met een baanrecord de poleposition voor race 1 en een extra kampioenschapspunt te veroveren. In de kwalificatie voor race 2 kwam de Juncos Racing-coureur acht honderdste tekort voor een tweede pole.

In de eerste race op zaterdag, verreden over 25 ronden, had Van Kalmthout vanaf poleposition een uitstekende start. Hij kon al snel loskomen van zijn achtervolgers en anders dan in voorgaande races waren er dit keer geen safetycars die zijn voorsprong elimineerden. Zo kon de KNAF Talent First-rijder uiterst geconcentreerd zijn race rijden, om een kleine drie seconden voor nummer twee David Malukas als winnaar over de finish te rijden. Zijn concurrent Parker Thompson eindigde als vijfde en daarmee scoorde de Nederlander 16 punten meer in de titelstrijd.

In de tweede race op zondag behield Van Kalmthout bij de start de tweede positie. Samen met de vanaf pole gestarte Malukas liep hij iets weg van zijn achtervolgers. Hij probeerde de raceleider onder druk te zetten en tot een foutje te verleiden, maar Malukas gaf geen krimp. In de achtste ronde viel de auto van Malukas echter stil en zo kreeg Van Kalmthout de leiding in handen voor zijn teamgenoot Robert Megennis. De KTF-coureur wist echter voldoende afstand te houden om daarmee zijn Juncos-teamgenoot geen kans te geven een aanval te plaatsen. Vier ronden voor het einde kwam de safetycar de baan op en daarmee werd het veld weer bij elkaar gebracht. Van Kalmthout bleef ijzig kalm en pakte bij de herstart onmiddellijk weer een kleine marge op Megennis, om na 25 ronden Mid-Ohio voor de vierde race op rij als winnaar in het Pro Mazda kampioenschap te finishen.

Vierde zege op rij brengt Rinus van Kalmthout aan de leiding in Pro Mazda

“Twee perfecte weekenden op rij en een mooie voorsprong in het kampioenschap, ik ben super blij”, reageerde Rinus van Kalmthout trots nadat hij voor de zesde keer dit seizoen de grootste bokaal in ontvangst had genomen. “Ik kijk uit naar de volgende race, 55 ronden op de oval van Gateway Motorsports Park. Mijn team Juncos Racing heeft daar vorig seizoen goed gescoord, dus ik verwacht dat we weer goed voor de dag zullen komen.”

Rinus van Kalmthout zal op Gateway zijn voorsprong van 31 punten (rekening houdend met een schrapresultaat) verdedigen. “Ik heb nog nooit op dat circuit gereden, maar ga er alles aan doen om daar mijn voorsprong uit te breiden”, lachte een tevreden Van Kalmthout.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo, La Place en het KNAF Talent First programma.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS