Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Light

Drievoudig Indy 500 deelnemer Bryan Clauson tragisch verongelukt in VS

Uitgegeven door Dirk Kempen • 8 augustus 2016 19:11

Bryan Clauson, IndyCar coureur en meervoudig SprintCar en Midget kampioen, is op 7 augustus tragisch om het leven gekomen. Een zwaar ongeluk tijdens een midget race op de Belleville High Banks in Belleville, Kansas bracht een te vroeg einde aan zijn leven.De 27-jarige coureur uit Noblesville, Indiana was een van de weinige coureurs in recente jaren uit de midget en sprintcar racerij die meedeed aan de Indy 500. In de jaren zestig, zeventig en tachtig was dit de gebruikelijke route voor jonge talenten zoals A.J. Foyt en Tony Stewart. In 2011 reed Clauson voor het eerst op Indianapolis Motor Speedway. In 2011 en 2012 reed het jonge talent in de Indy Lights. Het debuut in de Indy 500 maakte Clauson in 2012. Een technisch probleem bij de Sarah Fisher Racing Dallara maakte een einde van zijn debuutrace.

In 2015 keerde Clauson terug op "The Brickyard". Dit keer kwam de Amerikaan uit voor Jonathan Byrd's Racing maar helaas eindigde de race in de muur. Dit jaar haalde Clauson de finish. De tweevoudig USAC Sprint Car kampioen kwam op plaats 23 over de finish.


Voor 2016 wilde Clauson 200 races rijden. De Belleville Midget Nationals was zijn 116e race. In leidende positie raakte Clauson een achterligger. Na de heftige crash werd Clauson snel afgevoerd naar het ziekenhuis waar hij 's nachts overleed. De Amerikaanse autosportwereld reageerde geschokt. "Dit is een van de zwartste dagen in ons 60-jarig bestaan," reageerde een vertegenwoordiger van de United States Auto Club (USAC). De USAC is een van de grootste autosportbonden van de Verenigde Staten. "We zullen hem als legende van short-track racen herinneren. Met zijn Indy 500 deelnamen bewees hij zonder angst te zijn, veelzijdig en erg getalenteerd." Aldus IndyCar CEO Mark Miles.

Dat midget en sprint car racen erg gevaarlijk is wordt helaas vaak aangetoond. In 2013 brak Tony Stewart zijn dijbeen in een crash. Een jaar later was Stewart betrokken bij de dood van Kevin Ward Jr. tijdens een race.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS