Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Light

Rinus van Kalmthout pakt podium in Austin: "Ik kon geen gebruik maken van de push-to-pass"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 maart 2019 15:11

Austin (Texas, USA) – TeamNL-rijder Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) heeft tijdens de tweede ronde van het Indy Lights Championship Presented by Cooper Tires opnieuw een podium gescoord. Op Circuit of The Americas reed de 18-jarige Hoofddorper in de eerste wedstrijd een indrukwekkende inhaalrace en pakte daarmee een zwaarbevochten tweede positie. In de tweede wedstrijd was Van Kalmthout na een mindere start opnieuw veroordeeld tot een inhaalrace, maar bleef dit keer met een minstens zo zwaarbevochten vierde plaats net buiten het podium steken. “De eerste race was top, met de tweede ben ik minder tevreden, maar ook daar loop je weleens tegenaan”, aldus Van Kalmthout, die in de tussenstand van het kampioenschap op slechts zes punten van de leider de tweede positie bezet.

Rinus van Kalmthout VeeKay

De tweede ronde van het Indy Lights Championship Presented by Cooper Tires werd verreden op Circuit of The Americas, de fraaie 5,5 kilometer lange omloop in Austin, Texas, waar ook de Formule 1 Grand Prix van Amerika zijn thuisbasis heeft. Na zijn indrukwekkende debuut tijdens het openingsweekend in St. Petersburg, waar TeamNL-rijder Rinus van Kalmthout in de tweede wedstrijd meteen een overwinning scoorde, toonde het 18-jarige Hoofddorpse racetalent in Austin opnieuw zijn strijdlust en klasse.

De start van het weekend verliep voor de rijder van Juncos Racing echter niet zoals gehoopt. Terwijl in de laatste minuten van de eerste kwalificatie de tijden omlaag gingen, kreeg Van Kalmthout te maken met een verbogen onderdeel in de wielophanging, vermoedelijk veroorzaakt door de hitte van de uitlaat. Rinus VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout in Amerika bekend staat, viel daardoor terug van de tweede naar de zesde positie. Dat de snelheid er wel was, bewees de TeamNL-rijder in de tweede kwalificatie waarin hij zijn tijd met 1,3 seconden verbeterde en beslag legde op de derde positie, tevens zijn uitgangspositie voor race twee.

Rinus van Kalmthout podium VeeKay

In de eerste race toonde Van Kalmthout opnieuw aan over de juiste racementaliteit te beschikken en dat opgeven in zijn woordenboek niet voorkomt. Vanaf de zesde startplaats profiteerde de jonge Nederlander van wat schermutselingen in bocht één en lag daarmee direct op de vierde positie. Terwijl de top drie afstand nam, moest de Juncos Racing-piloot zijn vierde plaats verdedigen. Na een aantal ronden schudde Van Kalmthout zijn achtervolgers af en reed in vier ronden het gat van acht seconden naar het strijdende tweetal voor hem dicht. Na een mooi gevecht wist Van Kalmthout met een fraaie inhaalactie de derde plaats te veroveren, om met nog twee ronden te gaan met een minstens zo sterke actie ook de aanval op de tweede positie met succes af te ronden. In de laatste ronde liet de Nederlander zich niet meer verrassen en daarmee legde de Juncos Racing-rijder beslag op een uiterst zwaarbevochten tweede positie. “Dit was het maximaal haalbare. Op de vierde plaats had ik niemand voor me en kon dus geen gebruik maken van de push-to-pass waardoor ik zwaar moest verdedigen tegen de rijders achter me. Door mijn banden te sparen had ik een klein voordeel toen ik de nummers twee en drie had bijgehaald en kon ze mede daardoor passeren”, aldus een tevreden Van Kalmthout na de spectaculaire eerste race.

De start van de tweede wedstrijd verliep uiterst rommelig waardoor Van Kalmthout meteen terugviel van de derde naar de zevende positie. De Nederlander wist weliswaar in de openingsronde weer twee plaatsen te heroveren, maar moest even genoegen nemen met de zesde plaats. Bij een inhaalpoging om de verloren positie te heroveren, schoot Van Kalmthout door en lag vervolgens zelfs zevende. Met een mooie actie werd al snel de zesde plaats weer teruggepakt, waarna nog een positie werd gewonnen toen een van de rijders voor hem met een technisch probleem stilviel. Na een korte safetycar-periode wist de Juncos Racing-piloot in de ronde na de herstart vervolgens nog een plaatsje te winnen. De top drie was echter uit beeld verdwenen en daarmee passeerde Van Kalmthout als vierde de finish. “Door wat hobbels in het wegdek had ik bij de start wielspin, kwam mijn motor in de toerenbegrenzer en moest ik van het gas. Daarna zat ik lang vast in het middenveld. Het was veel moeilijker dan in race één om naar voren te komen, maar gelukkig hebben we met een vierde plaats de schade beperkt kunnen houden”, aldus Van Kalmthout.

In de tussenstand van het kampioenschap behield Van Kalmthout zijn tweede positie. Het gat naar de leider bedraagt slechts zes punten. De volgende ronde van het Indy Lights Championship Presented by Cooper Tires wordt van 9 tot en met 11 mei verreden op het Indianapolis Grand Prix Circuit.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo, La Place, Mazda Motorsports USA en het TeamNL/KNAF Talent First programma.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS