Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Light

Rinus van Kalmthout, gesteund door mentor en tweevoudig Indy 500-winnaar Arie Luyendyk, tekent deal met Juncos voor Indy Lights

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 december 2018 14:25

De succesvolle samenwerking tussen KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout (Rinus Veekay)en Juncos Racing krijgt in 2019 een vervolg. Nadat de 18-jarige Hoofddorper dit seizoen met Juncos Racing de titel veroverde in het Pro Mazda Championship Presented by Cooper Tires, heeft Van Kalmthout nu zijn handtekening gezet onder een contract om samen met het team van Ricardo Juncos in 2019 op jacht te gaan naar de titel in de Indy Lights, de hoogste trede van de Road to Indy Presented by Cooper Tires. “Ik verheug me erop om weer met het team van Ricardo Juncos samen te kunnen werken en successen te behalen”, aldus een blije Van Kalmthout.

Rinus van Kalmthout van Pro Mazda Championship Presented by Cooper Tires naar de Indy Lights

Na het in 2017 behalen van het vicekampioenschap in de Amerikaanse Cooper Tires USF2000-titelstrijd, promoveerde KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout dit seizoen naar de Pro Mazda klasse en kwam daarin uit voor Juncos Racing, het begin van een uiterst succesvolle samenwerking. In zijn eerste seizoen in het Pro Mazda Championship Presented by Cooper Tires scoorde het op dat moment nog 17-jarige Hoofddorpse racetalent maar liefst zeven overwinningen uit zestien races en pakte op meer dan overtuigende wijze als eerste kampioen van de nieuwe en veel snellere PM-18 generatie auto’s de titel. Dit opende de deur voor Rinus VeeKay, de naam waaronder Rinus van Kalmthout in Amerika bekend staat, naar zijn volgende doel en tevens laatste stap van de Road to Indy Presented by Cooper Tires, de Indy Lights Presented by Cooper Tires. De afgelopen weken stonden voor Van Kalmthout in het teken van diverse tests met de Indy Lights-bolide en na het afwegen van de diverse opties heeft de jonge Nederlander zijn keuze voor 2019 gemaakt.

Van Kalmthout en Juncos Racing zetten hun samenwerking in 2019 voort met als doel de titel in het Indy Lights kampioenschap. “Ik voel me echt thuis bij Juncos Racing en daarnaast kan ik me bij dit team goed verder ontwikkelen, wat van essentieel belang is voor mijn uiteindelijke doel, een plek in de IndyCar Series. Daarbij komt dat het team ontzettend hard voor me knokt. Het afgelopen seizoen hebben ze laten zien na tegenslag nog sterker terug te kunnen komen en alles in het werk te stellen om succesvol te zijn. De Indy Lights-titels van 2015 en 2017 zijn daarvoor een afdoende bewijs. Ik verheug erop om volgend jaar weer met het team van Ricardo Juncos samen te kunnen werken en successen te behalen. Ik wil ook Jumbo, La Place en KNAF Talent First bedanken voor hun voortdurende support en ben er trots op om als laatste scholarship winnaar Mazda te mogen vertegenwoordigen bij de Indy Lights”, aldus een meer dan tevreden Van Kalmthout, die zich in zijn keuze voor Juncos Racing gesterkt weet door zijn mentor en tweevoudig Indy 500-winnaar Arie Luyendyk.

Ricardo Juncos, eigenaar van Juncos Racing, is ook blij met het opnieuw kunnen vastleggen van zijn in 2018 zo succesvolle coureur: “We vinden het geweldig dat Rinus na zo’n uiterst succesvol jaar in Pro Mazda voor het Indy Lights seizoen 2019 bij ons team blijft. Rinus heeft met zijn inzet, zowel op als buiten de baan, bewezen dat hij klaar is voor de volgende stap op de Road to Indy ladder. De gedrevenheid waarmee hij traint en de tijd die hij besteedt aan het zich verder ontwikkelen als coureur, tonen de toewijding en wil om hogerop te komen. Gedurende het seizoen 2018 hebben we een uitstekende samenwerking opgebouwd en we kijken ernaar uit om dat momentum ook volgend jaar vast te houden. Ik wil Rinus, zijn familie, en sponsors hartelijk bedanken voor het in Juncos Racing gestelde vertrouwen."

Rinus van Kalmthout Indy Lighhts

De Indy Lights-klasse is de hoogste trede van de Road to Indy Presented by Cooper Tires en daarmee de laatste stap richting de prestigieuze IndyCar Series. Het Indy Lights Presented by Cooper Tires kampioenschap telt achttien wedstrijden op tien verschillende circuits, variërend van stratencircuits en traditionele omlopen tot de in Amerika zo geliefde ovals. Ook de 2,5 mijl lange Indianapolis Motor Speedway maakt deel uit van de serie. De Indy Lights treden daar aan in het voorprogramma van de wereldberoemde Indy 500. Deze wedstrijd, de Indy Lights Freedom 100 is daarmee tevens de meest vooraanstaande race van het jaar. De eerste wedstrijd van het kampioenschap wordt verreden in het weekend van 9 en 10 maart in St. Petersburg, Florida.

In de Indy Light serie wordt gebruik gemaakt van een Dallara IL-15 chassis voorzien van een 450 pk sterke 2 liter turbomotor van Mazda. De winnaar van het kampioenschap krijgt voor 2020 drie IndyCar Series wedstrijden aangeboden, waaronder de Indianapolis 500. Dit prijzenpakket vertegenwoordigt een waarde van circa 1,1 miljoen dollar. Met het winnen van de titel in de Pro Mazda klasse, die overigens met ingang van volgend seizoen als Indy Pro 2000 Series door het leven gaat, verdiende Van Kalmthout dit jaar een Mazda scholarship van bijna USD 800.000, te besteden aan zijn overstap naar de Indy Lights.

Rinus van Kalmthout wordt gesteund door Jumbo, La Place en het KNAF Talent First programma.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS