Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Light

Dubbel podium voor Rinus van Kalmthout bij Indy Lights op Mid-Ohio: "De baan was ontzettend glad"

Uitgegeven door HJ van Keulen • 30 juli 2019 13:59

Lexington (Ohio, USA) – TeamNL-rijder Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) heeft tijdens de zevende ronde van het Indy Lights Championship Presented by Cooper Tires twee derde plaatsen gescoord. Op de Mid-Ohio Sports Car Course startte de 18-jarige Hoofddorper in de eerste wedstrijd vanaf de zesde positie, om na een fraaie inhaalrace als derde de finish te passeren. In de tweede wedstrijd bleef de voor Juncos Racing uitkomende Nederlander op minder dan een halve seconde van de tweede positie steken en scoorde alweer zijn negende podium uit de tot nu toe verreden dertien Indy Lights-races.

Rinus VeeKay Mid-Ohio

De zevende ronde van het Indy Lights Championship Presented by Cooper Tires werd verreden op de Mid-Ohio Sports Car Course, een 3,6 kilometer lang circuit waar het door de diverse doordraaiende bochtencombinaties lastig inhalen is. Dat maakte de kwalificaties en daarmee een goede uitgangspositie in de twee te verrijden races extra belangrijk. Daarin leek TeamNL-rijder Rinus van Kalmthout goed te slagen, want in de vrije training klokte de 18-jarige Hoofddorper de snelste tijd. In de eerste kwalificatie die de startvolgorde voor race één moest bepalen, ging het echter mis. Een probleem met de vloer van zijn auto speelde de Juncos Racing-piloot parten waardoor Van Kalmthout bleef steken op een zesde plaats. Dat de snelheid er wel was, bewees VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout in Amerika bekend staat, in de tweede kwalificatie waarin hij zich met zijn inmiddels gerepareerde auto verzekerde van een tweede startpositie voor race twee.

Vanaf plek zes schoof Van Kalmthout bij de start van de eerste wedstrijd meteen door naar de vijfde positie. Toen even later de rijder voor hem spinde, had de TeamNL-piloot weliswaar weer een positie te pakken, maar omdat hij om een aanrijding te voorkomen in de remmen moest, viel er een gat naar de rijder op plek drie. Met snelle rondetijden begon Van Kalmthout terrein goed te maken en werd daarbij geholpen door een safetycar-situatie waardoor hij kon aansluiten bij de top drie. Bij de herstart kon Van Kalmthout niet direct profiteren, maar toen zijn banden weer op temperatuur waren, opende de Juncos Racing-rijder de aanval op plek drie. Tot twee keer toe werd de Nederlander zodanig geblokt dat hij zelfs met twee wielen door het gras moest. Bij de derde poging was het wel raak en veroverde de TeamNL-rijder met een fraaie actie de derde positie. In de resterende vijf ronden wist Van Kalmthout het inmiddels ontstane gat naar de nummer twee nog terug te brengen van 3,3 naar 0,9 seconden, maar de Nederlander kwam net een ronde tekort om nog een positie winst te boeken. Zijn fraaie inhaalrace leverde Van Kalmthout voor de derde keer dit jaar de ‘Tilton Hard Charger Award’ op, de prijs voor de meest strijdlustige rijder die tijdens de race de meeste posities winst boekt. “De baan was ontzettend glad en het duurde even voordat mijn banden op temperatuur waren en ik het juiste tempo kon rijden. Het was een mooie strijd om plek drie en toen ik er eenmaal langs was vertelde het team me dat er misschien nog wel meer inzat. Helaas kwam ik net wat tijd tekort om nog naar plek twee te rijden. Maar met een derde plek en opnieuw een podium hebben we ons ten opzichte van de startpositie goed hersteld”, blikte Van Kalmthout op race één terug.

Rinus VeeKay Mid-Ohio

De tweede wedstrijd verliep voor Van Kalmthout minder enerverend maar leverde opnieuw een derde plaats op. Bij de start behield de TeamNL-rijder zijn tweede positie, maar had in de eerste ronden opnieuw met koude banden te maken. Omdat de rijder achter hem ook nog eens maximaal gebruik kon maken van het extra push-to-pass vermogen, werd Van Kalmthout, na eerst nog een aanval afgeslagen te hebben, kansloos op het rechte stuk voorbij gereden. Toen zijn banden eenmaal op temperatuur waren, kon Van Kalmthout het tempo van de nummer twee goed volgen, waarbij zijn achterstand voortdurend rond de één seconde schommelde. In de slotfase kroop de Juncos Racing-rijder dichterbij en zette de nummer twee onder druk, maar moest op minder dan een halve seconde genoegen nemen met de derde positie, zijn negende podium uit dertien races en inmiddels 31ste podium van de Road to Indy. “Het duurde lang voordat ik grip had. Helaas had ik aan het eind net niet de snelheid om nog de tweede positie te kunnen pakken”, aldus de Nederlander. Mid-Ohio is een circuit waar Juncos Racing het in de Indy Lights altijd moeilijk heeft gehad. In de afgelopen vijf jaar scoorde het team hier slechts één podium. Met de twee derde plaatsen heeft Van Kalmthout deze statistieken flink opgepoetst.

Omdat Oliver Askew, zijn naaste concurrent in de titelstrijd, beide wedstrijden won, zag Van Kalmthout als nummer twee in het kampioenschap, met nog vijf wedstrijden te gaan, zijn achterstand oplopen tot 45 punten. Van Kalmthout gaat zich nu voorbereiden op zijn IndyCar-test die op 7 augustus op het circuit van Portland op het programma staat. De volgende wedstrijd van de Indy Lights Presented by Cooper Tires staat gepland voor 24 augustus op de oval van Gateway Motorsports Park.

Rinus VeeKay Mid-Ohio

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo, La Place, Mazda Motorsports USA, Oger, Gullwing Racing Insurance, The Challenge Sports & Health Club Curaçao en het TeamNL/KNAF Talent First programma.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS