Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Light

Rinus ‘Veekay’ van Kalmthout op weg naar Indy 500: "Kampioen worden in Indy Lights mijn doel"

Uitgegeven door Stefan Kerk • 14 oktober 2018 05:46

Rinus van Kalmthout is hard op weg om een grote naam te worden in Amerika. Het 18-jarige Nederlandse supertalent won dit jaar de Pro Mazda Series en gaat volgend seizoen rijden in de Indy Lights-klasse. Dat is vergelijkbaar met de Formule 2. Het doel voor Van Kalmthout is dan ook om in 2020 van start te gaan in de Indy 500.

Rinus van Kalmthout

Van Kalmthout was te gast bij RTL Slipstream, waarin hij sprak over zijn keuze om naar de Verenigde Staten te gaan: “Het was een bewuste keuze, in Europa is de autosport te politiek geworden. Ook is het zo dat als je in Europa bij een middenveldteam rijdt, je eigenlijk geen kans maakt om te winnen. Dat is in Amerika heel anders.”

Wat ook uniek is in Amerika, is het budget dat voor top 3-coureurs wordt klaargelegd om succesvol te promoveren naar de Indy Lights. Van Kalmthout: “Ik kreeg na mijn overwinning in de Pro Mazda Series een beurs van 800.000 dollar voor het komende seizoen. Dat is enorm veel. Zoiets zie je in Europa niet.”

Ook werd Van Kalmthout gevraagd over zijn eerste ervaring met een oval: “De eerste keer was in Iowa. Het was een IndyCar-oval, maar wel een kleintje. Ik weet nog dat de baan erg hobbelig was, maar ik werd tweede. Het voelde heel apart aan. Je denkt dat je niet vol gas door zo’n bocht kan gaan, maar dat kan gewoon.”

Het doel voor volgend jaar voor Van Kalmthout is om kampioen te worden in de Indy Lights. Bij welk team dat moet gaan gebeuren is nog niet duidelijk: “Je hebt veel goede teams in de klasse en na mijn overwinning in de Mazda Series heeft bijna iedereen interesse in me. Het doel is in ieder geval om kampioen te worden, want dan kan ik gegarandeerd vier Indycar-races rijden met de Indy 500 inbegrepen.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS