Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Light

Rinus van Kalmthout op Barber Motorsports Park; "Set-up van de auto niet 100% voor elkaar"

Uitgegeven door Johan Vis • 24 april 2018 09:53

KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) heeft tijdens de tweede ronde van het Pro Mazda Championship Presented by Cooper Tires kostbare punten gescoord. In de onder vochtige en daarmee zeer moeilijke omstandigheden verreden tweede wedstrijd wist de 17-jarige Hoofddorper na als negende te zijn gestart met een fraaie inhaalrace beslag te leggen op een vierde positie. In de eerste race van het weekend bereikte de rijder van Juncos Racing met een vijfde plaats het maximaal haalbare resultaat. “Ondank dat het niet ons beste weekend was, waren de races goed en ben ik tevreden met de gescoorde punten”, aldus Van Kalmthout.

Fraaie inhaalrace brengt Rinus van Kalmthout vierde plaats op Barber Motorsports Park

De tweede ronde van het Pro Mazda Championship Presented by Cooper Tires werd verreden op het fraaie maar lastige Barber Motorsports Park. KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout was met zijn twee overwinningen bij zijn debuut in St. Petersburg niet alleen de aanvoerder van het tussenklassement, maar ook ‘the man to beat’ in deze Mazda Road to Indy klasse. Barber Motorsports Park is een circuit waar je de juiste flow moet hebben om snel te zijn. In de training en kwalificatie lukte het VeeKay (de naam waaronder Rinus van Kalmthout in Amerika bekend staat) en zijn team Juncos Racing niet om de juiste afstelling voor de auto te vinden, waardoor het 17-jarige Nederlandse talent bleef steken op een zevende respectievelijk negende plaats, tevens zijn startposities voor de twee te verrijden races.

Een goede start, gevolgd door een uitstekende eerste ronde waarin Van Kalmthout met twee fraaie acties direct twee plaatsen winst wist te boeken, bracht de KTF-rijder op een vijfde positie. Bij de herstart vanachter de safetycar zette de Nederlander meteen de aanval in op de vierde plaats, maar zag zijn poging stranden. Door het verlies van downforce in de slipstream van zijn voorligger, moest Van Kalmthout in eerste instantie een gaatje laten vallen, reed naarmate de race vorderde weer snel naar de om de derde en vierde plaats strijdende concurrentie toe, maar bleef steken op minder dan een seconde en passeerde zo als vijfde de finish. Dat de snelheid er ‘in de vrije lucht’ wel was, bleek wel uit het feit dat de Nederlander de derde snelste rondetijd van het veld liet noteren. “Dit was het maximaal haalbare. Dicht achter je voorligger verlies je zoveel grip, dat je niet tot een inhaalpoging kan komen”, aldus Van Kalmthout.

Met een negende startplaats was de uitgangspositie in de tweede race nog een stuk moeilijker. Van Kalmthout werd echter geholpen door de wisselende weersomstandigheden. Terwijl het veld op slicks van start ging, begon het lichtjes te regenen. Door andere lijnen te rijden en met mooie acties had de jonge Nederlander na drie ronden al de zesde plaats in handen. Ondanks zijn duidelijk betere snelheid lukte het echter niet om de vlak voor hem rijdende nummers vier en vijf te verrassen. Na veertien ronden lag de top zes op de steeds vochtiger wordende baan binnen 2,8 seconden van elkaar! In de 20ste ronde pakte Van Kalmthout met weer een fraaie actie de vijfde positie en kreeg direct de vierde plaats in de schoot geworpen toen een van de rijders voor hem door de regen van de baan raakte. De wedstrijdleiding besloot daarop de resterende vijf ronden achter de safetycar te laten verrijden waardoor meer plaatsen winst er niet in zat. Met een vierde plaats kon Van Kalmthout gezien zijn startpositie echter tevreden zijn. Tijdens zijn inhaalrace noteerde Van Kalmthout de tweede snelste rondetijd van het veld en werd beloond met de Hard Charger Award, de prijs voor de meeste en beste inhaalacties. Na twee ronden bezet de KTF-rijder op slechts vier punten van de leider de tweede plaats in het kampioenschap.

“We hadden de set-up van de auto dit weekend niet 100% voor elkaar waardoor we snelheid misten, en dat net op een circuit waar inhalen erg moeilijk is. De races zelf waren echter goed. Daarom kan ik, ondanks dat het niet ons beste weekend was, toch tevreden zijn, zeker gezien de punten voor het kampioenschap. Het was jammer dat we die laatste paar ronden van race twee achter de safetycar moesten blijven. De baan was niet heel erg nat en er hadden zeker nog kansen gelegen op een podium”, blikte een strijdbare Van Kalmthout op zijn tweede raceweekend in de Pro Mazda terug.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS