Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Light

Nederlands talent krijgt advies en steun van Arie Luyendyk en maakt debuut in de Indy Lights

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 oktober 2017 09:07

Indianapolis (Indiana, USA) - KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) maakt dit weekend op Indianapolis Motor Speedway zijn debuut in de Indy Lights klasse van de Mazda Road to Indy. De 17-jarige Nederlander die in zijn debuutseizoen in de autorensport het vicekampioenschap veroverde in de Cooper Tires USF2000-titelstrijd, komt tijdens de Chris Griffis Memorial Open Test uit voor het kampioenschapsteam Belardi Auto Racing. De afgelopen twee weken testte Van Kalmthout ook al uiterst succesvol voor diverse teams in de nieuwe Pro Mazda PM-18.

Rinus van Kalmthout

KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout maakte dit seizoen in Amerika indruk door met drie overwinningen en in totaal twaalf podiumposities uit veertien wedstrijden het vicekampioenschap voor zich op te eisen in de Cooper Tires USF2000 titelstrijd, de eerste opstap van de ‘Road to Indy’, het traject dat jonge talenten moet klaarstomen voor de prestigieuze IndyCar Series. De prestaties van de net 17 jaar geworden VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout in Amerika bekend staat, bleven niet onopgemerkt en na de laatste, overigens door de Hoofddorper glansrijk gewonnen, USF2000-race op Watkins Glen, werd Van Kalmthout benaderd door Belardi Auto Racing, het team dat afgelopen seizoen het teamkampioenschap veroverde in de Indy Lights klasse. Belardi Auto Racing bood de jonge Nederlander een tweedaagse Indy Lights test aan op het Grand Prix Circuit van Indianapolis tijdens de jaarlijkse Chris Griffis Memorial Open Test , een test waarin teams uit de drie Mazda Road to Indy Presented by Cooper Tires klassen rijders een kans geven hun kunnen te tonen.

De Indy Lights klasse, de categorie direct onder de IndyCar Series, kent op Indianapolis een sterk deelnemersveld waardoor VeeKay zich direct met de sterkste rijders kan meten. Van Kalmthout kan op Indianapolis rekenen op de steun en het advies van Arie Luyendyk, de tweevoudig Indy 500-winnaar die speciaal naar de test komt om zijn landgenoot terzijde te staan. 

Rinus van Kalmthout

Van Kalmthout verblijft al twee weken in Amerika om zich voor te bereiden op de volgende stap in zijn carrière. Na de USF2000 is de Pro Mazda klasse in principe de volgende trede op de ladder. Door zijn opvallende prestaties zijn er diverse Pro Mazda teams die met de 17-jarige Hoofddorper in zee willen. Zo testte VeeKay vorige week op Road America voor het Canadese team Exclusive Autosport, gevolgd door een tweedaagse test op Mid-Ohio met het kampioenschapsteam Juncos Racing. Beide teams waren onder de indruk van de snelheid van de Nederlander. “Door elektronische problemen bleef de test op Road America beperkt tot slechts 15 ronden, maar op Mid-Ohio heb ik 120 ronden kunnen rijden. Eigenlijk ging het meteen goed en voelde ik me snel thuis in de auto”, aldus de KTF-rijder, die lovend was over de uiterst professionele werkwijze van Juncos Racing, een team dat zowel in de Pro Mazda, Indy Lights als IndyCar Series vertegenwoordigd is en in de afgelopen drie jaar al twee keer de Indy Lights-kampioen en in 2017 ook de Pro Mazda-kampioen leverde.

Het Pro Mazda Championship Presented by Cooper Tires stapt volgend seizoen met de door een 275 pk sterke Mazda-motor aangedreven Tatuus PM-18 over naar een nieuw en veel sneller type auto. “Ik was op Road America al ruim vijf seconden sneller dan de Pro Mazda van dit jaar, en met de USF2000 scheelde het ruim tien seconden. Pro Mazda ligt als klasse tussen de Indy Lights en USF2000, maar wat prestaties en tijden betreft ligt de nieuwe Pro Mazda veel dichter bij de Indy Lights dan bij de USF2000”, aldus een enthousiaste Van Kalmthout.

Veekay

Afgelopen dinsdag testte VeeKay vervolgens de Pro Mazda voor Pabst Racing, het team waarmee de Hoofddorper het vicekampioenschap in de USF2000 behaalde, terwijl woensdag en donderdag de Pro Mazda-bolide van Exclusive Autosport aan de tand werd gevoeld. “Na de problemen op Road America bood het team me een extra dag aan. Ook nu ging het meteen lekker en waren de tijden heel goed”, aldus de KTF-rijder over deze drie dagen omvattende test op Autobahn Country Club, een circuit in de buurt van Chicago. 

Ook vanuit Europa is er belangstelling voor de diensten van Van Kalmthout. Een Engels topteam heeft het 17-jarige talent namelijk een test aangeboden in een vooraanstaande Europese formulewagenklasse. Deze test zal later in november plaatsvinden. “Pas daarna gaan we alles op een rijtje zetten en beslissen we op welke klasse en welk team de keuze valt voor 2018. Wel is zeker dat ik net als vorige winter weer de MRF Challenge ga rijden, een serie van vier evenementen op circuits in Bahrein, Dubai, Abu Dhabi en India. Dit is in de periode van half november tot begin februari en in tegenstelling tot afgelopen jaar hoef ik nu geen wedstrijden te missen”, aldus VeeKay tot slot.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo, Total en het KNAF Talent First programma.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS