Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Alle puzzelstukjes vielen op zijn plaats voor Mike van Vugt bij Rotax Max Euro Trophy in Zweden: "Goede zaken"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 juni 2018 00:07 • Print artikel

KRISTIANSTAD – Met groot genoegen kon karter Mike van Vugt terugblikken op een uitermate geslaagd weekeinde in Zweden. De twaalfjarige inwoner van Wognum won in het Zweedse Kristianstad ook de tweede ronde van de Rotax Max Euro Trophy. Met de eerste en tweede plaats in de respectievelijke finales won hij het dagklassement bij de Rotax Max Junioren en gaat hij soeverein aan kop in de titelstrijd. "Ik ben blij met de overwinning en we hebben goede zaken gedaan."

Podium Rotax Max Euro Trophy

Het was een blije Mike die na afloop zijn relaas deed. Natuurlijk was hij blij, natuurlijk was hij tevreden en natuurlijk was hij trots. Hij had loon naar werken gekregen. “Ik ben een week naar Zweden gegaan om al te trainen”, zei Mike. “Tijdens de eerste twee dagen ging het niet vanzelf. Het is een superleuke baan, met een heel mooie technisch gedeelte en lange rechte stukken. De baan heeft van alles wat.”

Om in Zweden zo goed mogelijk voorbereid in de kart te stappen, bekeek hij van tevoren filmpjes van races op de baan om de racelijnen te doorgronden. “Afgelopen donderdag en vrijdag hebben we weer getest. Toen vielen meteen alle puzzelstukjes in elkaar; ik was meteen snel. We hadden zo veel vertrouwen voor de kwalificatie.”

Dat bleek, want Mike, die het weekeinde in Zweden tevens had aangegrepen als voorbereiding op het wereldkampioenschap OK junior dat ook in Kristianstad wordt gehouden, liet de eerste tijd noteren in de kwalificatie, waardoor hij in de heats vooraan kon starten. “Ik dacht: mooi op naar de heats om die te winnen.” En zo gebeurde het. Zijn vader had het samen met Gerard Traarbach het chassis goed voor elkaar en met de PK's van tuner Jacco van Dijk zit het ook altijd goed. “Ik moest er flink voor werken maar het lukte me; ik heb twee heats gewonnen.”

Beste startpositie Mike van Vugt

Dat gaf hem recht om in de eerste finale van pole-positie te starten. In de eerste finale was Mike vervolgens overtuigend de snelste. “Ik had een klein gaatje; achter me waren ze aan het battelen. Daardoor kon ik nog verder weglopen. Op het einde heb ik mijn voorsprong kunnen consolideren.” In de tweede finale had hij een goede start, maar in de derde ronde kwam Kobe Pauwels hem voorbij. “Er lag zand, daar reed ik overheen. Ik verloor grip en slipte ietsje weg. In de volgende bochten had ik ook geen grip door vuil aan mijn banden.”

Dat hij de zege in de tweede finale moest laten aan zijn Belgische concurrent was voor Mike niet onoverkomelijk. “Ik heb aan het kampioenschap gedacht. De eerste plaats van de eerste finale en de tweede plaats in Race 2 was genoeg voor de dagzege. Ik heb nog wel geprobeerd te winnen, maar ik heb niet alle risico’s genomen, want Kobe betekent niets meer voor het EK door zijn diskwalificatie in Genk. Vorig jaar heb ik de titel net misgelopen. Dat is nu het doel. Ik ga voor het hoogste, ik wil kampioen worden.”

In de tussenstand staat de beloftevolle karter van JJ Racing aan kop in het klassement. De derde ronde van het EK wordt begin augustus gehouden in Bruck, Oostenrijk. “Daar heb ik nog nooit gereden, maar dat maakt het een mooie uitdaging.”

Mike van Vugt bedankt Koelewijn autoschade, Jacco van Dijk van JvD Tuning, Jeffrey Groothuis van JJ Racing, Gerard Traarbach en zijn familie.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS