Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

FIA WEC Imola - Veelbelovend voor zondag: Ferrari 1-2-3 in thuisland na de Hyperpole 6 Hours of Imola!

Uitgegeven door Peter Vader • 20 april 2024 16:25

Vandaag werd de Hyperpole verreden c.q. de kwalificatie voor de tweede ronde van het FIA WEC – de 6 Hours of Imola – op het iconische Autodromo Internazionale Enzo en Dino Ferrari in de regio Emilia-Romagna in Noord-Italië. Het werd een Italiaans feestje omdat Ferrari de snelste tijden realiseerde, de zaterdag resulteerde in een 1-2-3 voor het AF Corse-Ferrari team. Net als op de vrijdag was Antonio Fuoco opnieuw de snelste bij de Hypercars met zijn Ferrari 499P. Bij de LMGT3 zal de Manthey PurRxcing-Porsche vanaf pole position starten. Het was een enerverende dag voor de Italianen, waarbij bleek dat Ferrari zijn glans van zijn Le Mans-overwinning van vorig jaar nog niet heeft verloren en ze nog steeds het altijd snelle Toyota en het dit jaar succesvolle Porsche, nog steeds kunnen verslaan. Hoe de race op zondag ook gaat verlopen, één ding is zeker: het wordt megaspannend! Ferrari wil gegarandeerd winnen voor zijn thuispubliek, Porsche zal er alles aan doen om zijn huidige, uitstekende vorm te bewijzen en Toyota zal zijn leidende positie van de afgelopen jaren willen heroveren. En vlak ook BMW en Peugeot niet uit, die kunnen wel eens voor een onverwachte verrassing gaan zorgen. Hierna vind je de belangrijkste feiten van de Hyperpole op zaterdag tijdens het weekend van de FIA WEC 6 Hours of Imola.

Ferrari 1-2-3 in de Hyperpole van de 6 uur van Imola


Hypercars

Hyperpole-glorie voor de Nr50 Ferrari AF Corse terwijl de voltallig aanwezige Tifosi de epische ronde van 1.29.466s van Antonio Fuoco vieren en hij daarmee de derde WEC-pole voor hem en Ferrari pakt.

Fuoco zette in de laatste minuten de poletijd neer en eindigde daarmee voor de Nr83 AF Corse-Ferrari 499P van Robert Shwartzman met een verschil van 0,419 seconde.

De Nr51 AF Corse 499P, bestuurd door Alessandro Pier Guidi, maakte er een 1-2-3 van voor het merk met het gele logo met het steigerende paard met een beste tijd van 1m29.953s.

De Nr6 Porsche Penske 963 van Kevin Estre is op de vierde plaats de beste van de niet-Ferrari’s en eindigde voor de Nr5 Penske-Porsche van Matt Campbell, die moest herstellen van een onfortuinlijke uitstap in de grindbak van de Tamburello.

Kamui Kobayashi in de Nr7 Toyota GR010 Hypercar rondde de top zes af, Brendon Hartley in de zusterauto spinde bij Tosa en beëindigde de Hyperpole-sessie op P8.

De rest van de top tien bestaat uit:

7e Nr20 BMW M-team (René Rast)

8e Nr8 Toyota Gazoo Racing (Brendon Hartley)

9e Nr12 Hertz Team Jota (Callum IIott)

10e Proton Competition-Porsche met nummer 99 (Julien Andlauer)

Regen bedreigde de kwalificatiesessies, maar desondanks wist iedereen de kwalificatie goed door te komen met als enige opmerkelijke incident in de eerste sessie voorafgaand aan Hyperpole een spin van Dries Vanthoor in de nummer 15 BMW op Piratella.

Manthey-Porsche snelste in de LMGT3 in de Hyperpole van de 6 uur van Imola


LMGT3

De Qatar-winnende Manthey PureRxcing Porsche 911 RSR LMGT3 bestuurd door Aliaksandr Malykhin zette zijn uitzonderlijke seizoensstart voort met een pole position bij de LMGT3.

Malykhin piekte in een ronde van 1:42,365 seconden en pakte een overtuigende pole in de Hyperpole-sessie met 0,692 seconden voorsprong op het achtervolgende veld. Malykhin start op de eerste rij, samen met de Heart of Racing Aston Martin Vantage LMG3, die tijdens de kwalificatie werd bestuurd door Ian James. De in Groot-Brittannië geboren Amerikaanse staatsburger reed een tijd van 1m43.058s.

Derde in LMGT3 is de nummer 46 Team WRT BMW M4, bestuurd door Ahmed Al Harthy. De Omaanse coureur versloeg de BMW M4 LMGT3 met nummer 31, met Darren Leung aan boord.

Sarah Bovy in de Iron Dames Lamborghini Huracán LMGT3-auto behaalde de vijfde plaats, voor de Nr88 Proton Competition Ford Mustang, bestuurd door lokale topper Giorgio Roda.

De rest van de top tien bestaat uit:

7e Manthey EMA Porsche (Yasser Shahin)

8e Nr55 VISTA AF Corse Ferrari (Francois Heriau)

9e Nr54 VISTA AF Corse Ferrari (Thomas Flohr)

10e nummer 59 United Autosports McLaren (James Cottingham)

De WEC 6 Hours of Imola begint zondag 21 april om 13:00 uur lokale tijd.Foto's: FIA WEC

FIA_WEC_6_Hours_of_Imola_event_poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS