Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Succesvolle vuurdoop voor de Alpine A424 in Qatar

Uitgegeven door HJ van Keulen • 6 maart 2024 22:02

Met meer dan 2500 kilometer afgelegd tijdens de proloog begon Alpine Endurance Team bescheiden aan het racedebuut van de A424 in de categorie Hypercar van het FIA World Endurance Championship.

Succesvolle vuurdoop voor de Alpine A424 in Qatar

Het team vervolgde zijn week met 220 ronden vrije training op donderdag en vrijdag op het Lusail International Circuit. Tijdens de eerste kwalificatie van het seizoen eindigde Nicolas Lapierre met de #36 als 14e, minder dan twaalfhonderdste van een seconde verwijderd van een plaats in de Hyperpole en de eerste plaats bij de nieuwe constructeurs in de Hypercar. Paul-Loup Chatin kwalificeerde zich drie plaatsen verder terug in de #35.

Op zaterdag maakten de twee Alpine A424's hun eerste start, waarbij Nicolas Lapierre en Ferdinand Habsburg de gevaren van de eerste bocht vermeden. Op harde banden zetten beide coureurs zich in tijdens hun dubbele stint en de #35 nam kort voor het einde van de twee uur de leiding.

Mick Schumacher en Charles Milesi namen kort daarna over en zetten de inspanningen van hun teamgenoten voort, ondanks een straf van vijf seconden voor een verkeerde positionering tijdens een pitstop voor de #35 en contact met een LMGT3 voor de #36. Matthieu Vaxiviere en Paul-Loup Chatin namen het van hen over, elk met een dubbele stint op harde banden.

Succesvolle vuurdoop voor de Alpine A424 in Qatar

Toen de avond viel, zaten Mick Schumacher en Ferdinand Habsburg weer achter het stuur, met harde banden op de linkerflank en medium banden op de rechterflank. Op een baan die steeds verraderlijker werd met grind op de racelijn, verhoogden de twee trio's het tempo voordat ze de eindsprint overdroegen aan Nicolas Lapierre en Charles Milesi.

Dankzij een uitstekend energiebeheer tijdens een race met twee korte neutralisaties hoefde de #35 Alpine maar één stop minder te maken en Charles Milesi maakte van de gelegenheid gebruik om op te klimmen in de rangschikking. De inspanningen van het team wierpen hun vruchten af, want de Fransman kwam als negende over de streep en was daarmee eerste bij de nieuwe constructeurs in de categorie Hypercar. Ondertussen werd de #36 met Nicolas Lapierre 13e na het verwisselen van de carrosserie aan de voorkant, die beschadigd was geraakt door contact met het veld eerder.

Na de race schoven beide teams één positie op na de diskwalificatie van de #93. Alpine Endurance Team heeft een schat aan gegevens verzameld over de A424 in raceomstandigheden en richt zich nu op de volgende race van het seizoen, de 6 uur van Imola (19-21 april).

Succesvolle vuurdoop voor de Alpine A424 in Qatar

Charles Milesi
"Het was een goede race en we hadden niet verwacht dat we bij ons debuut op een nieuw circuit in de top tien zouden eindigen. Het was een geweldige prestatie om met beide auto's over de finish te komen, maar eentje op de achtste plaats is een echte bonus. Ons tempo lijkt veelbelovend ten opzichte van verschillende andere fabrikanten en dat is bemoedigend voor de toekomst, ook al valt er nog veel te leren en te begrijpen. Het team heeft geweldig werk geleverd en we kijken allemaal uit naar Imola."

Ferdinand Habsburg
"Ik was ontzettend trots en blij om in de Alpine A424 aan de eerste start te verschijnen. Ik was ook een beetje nerveus, maar ik wist dat ik op de juiste plaats was met de juiste mensen. We hadden een uitstekende strategie en reden bijna foutloos naar dit resultaat, waar we erg blij mee zijn. Het is een beetje alsof je een berg van onderaf beklimt. Als Oostenrijker heb ik er al veel beklommen en ik kan je garanderen dat het gevoel ongelooflijk is als je aan de top staat. Zo voel ik me op dit moment!"

Paul-Loup Chatin
"Het was een goede race en ik ben blij voor het team, dat de afgelopen twee jaar geweldig werk heeft geleverd om ons vanaf de eerste race een competitieve en betrouwbare auto te geven. Ik denk dat niemand weet hoeveel moeite er achter de schermen wordt gedaan. Het was belangrijk om geen fouten te maken en te zien waar het ons zou brengen. Uiteindelijk eindigden we als eerste van de nieuwkomers en als achtste van de 19 Hypercars, voor enkele grote namen in het kampioenschap. Deze eerste punten zijn gewoon geweldig en belonen de inspanningen van het hele team."

Succesvolle vuurdoop voor de Alpine A424 in Qatar

Matthieu Vaxiviere
"Het is een hele prestatie om onze eerste race af te sluiten met beide auto's en nog meer met één in de punten. We kunnen allemaal tevreden zijn met het werk dat we tijdens de ontwikkelingsfase hebben gedaan, want we zijn niet op het minste probleem gestuit. We moesten bescheiden zijn voor ons debuut, en dat waren we. Dit grote avontuur begint met een positieve noot, maar het harde werk zal doorgaan in Imola."

Mick Schumacher
"Deze eerste raceweek eindigt met veel positieve punten en veel leerpunten in de Endurance racerij. We hadden het tempo om voor de punten te vechten, wat een beetje onverwacht was, dus we kunnen er blij mee zijn en trots op onszelf. Het is geweldig dat de zusterauto wist te scoren. We hebben een sterk, verenigd en ambitieus team voor de volgende ronde en we kijken allemaal al uit naar Imola."

Nicolas Lapierre
"Over het algemeen was het een heel bevredigend weekend. We hebben ons hoofddoel bereikt, namelijk leren, en we hebben het zelfs beter gedaan dan we hadden gehoopt met een auto in de punten en de onze die de hele week op snelheid was. Het team heeft zich operationeel uitstekend en rustig gehouden, wat veel goeds belooft voor de toekomst. Na een testsessie gaan we naar een heel ander circuit in Imola. We kijken ernaar uit om daar hard te blijven werken na deze positieve start."

Succesvolle vuurdoop voor de Alpine A424 in Qatar

Philippe Sinault, Team Principal Alpine Endurance Team
"We wisten dat het een uitdaging zou zijn om te beginnen met een tien uur durende race op een nieuw circuit, maar we zijn blij met deze prestatie. We hebben een nette race gereden en finishen met onze twee auto's, waarvan één in de top tien, is een mooie prestatie.

Door met beide bemanningen over de finish te komen heeft het hele team, van de monteurs tot de engineers tot de coureurs, veel geleerd over ons technische en menselijke pakket. Ik wil elk lid van het team bedanken en feliciteren. Zelden heb ik mensen gezien die zo toegewijd zijn aan een project.

Na deze tien intensieve dagen in Qatar zijn de fundamenten gelegd. We hebben weer een stap vooruit gezet, maar we weten dat er nog een lange weg te gaan is. We moeten blijven leren en op elk gebied expertise en ervaring opdoen."

Succesvolle vuurdoop voor de Alpine A424 in Qatar

Classificaties

Qatar Airways Qatar 1812 km

1. Porsche Penske Motorsport #6
2. Hertz Team JOTA #12
3. Porsche Penske Motorsport #5
8. Alpine Elf Endurance Team #35
12. Alpine Elf Endurance Team #36

FIA Hypercar-wereldkampioenschap Endurance coureurs
1. Estre / Lotterer / Vanthoor - 38 punten
2. Stevens / Ilott / Nato - 27 punten
3. Campbell / Christensen / Makowiecki - 24 punten
8. Chatin / Habsburg / Milesi - 6 punten
12. Lapierre / Schumacher / Vaxiviere - 0 punt

FIA Hypercar wereldkampioenschap uithoudingsvermogen voor fabrikanten
1. Porsche - 39 punten
2. Cadillac - 23 punten
3. Ferrari - 18 punten
4. Toyota - 15 punten
5. Alpine - 12 punten

Succesvolle vuurdoop voor de Alpine A424 in Qatar

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS